Rijd de Tour de France

’s Werelds belangrijkste wielerronde is alleen voor professionals, maar niets houdt je tegen om enkele van de mooiste fietsroutes ter wereld zelf te berijden door het jaarlijks veranderende traject van de Tour de France te volgen, van duizelingwekkende bergpassen tot charmante wegen langs de zonnige mediterraanse zuidkust van Frankrijk. Veel bedrijfjes verzorgen logistieke ondersteuning voor fietsers die enkele of zelfs alle etappes van de legendarische ronde willen rijden, en in sommige programma’s worden fietsroutes gecombineerd met VIP-toegang voor bezoekers aan de echte race. Zelfstandige fietsmogelijkheden zijn er daarnaast genoeg, dankzij de charmante dorpjes en gastvrije bevolking van de Franse Rivièra.

Windsurfen in Turkije

De prachtige kusten en de heldere zee van Turkije trekken elk jaar horden toeristen, maar degenen die op zoek zijn naar betrouwbare winden, gaan meestal naar het fraai gelegen voormalige vissersplaatsje Alacati. Van mei tot oktober waait hier op het schiereiland Cesme een stabiele noordenwind over een turkooizen baai. Deelnemers aan de worldcup van de Professional Windsurfers Association gaan elk jaar in Alacati de strijd met elkaar aan, wat het stadje een feestelijke sfeer geeft, maar het gebied is vooral geschikt voor beginners, en de surfscholen in het gebied hebben volop werk.

Duik in de oudheid van Alexandrië

Weinig duikervaringen kunnen tippen aan die naar de verzonken schatten van en rond Alexandrië in Egypte, waar je een glimp opvangt van oude beschavingen – van de farao’s tot de Romeinen. Archeologische vindplaatsen als de verzonken stad van Cleopatra, in de huidige haven, bieden duikers de gelegenheid beeldhouwwerken, amforen, pilaren en zelfs gebouwen uit de oudheid te verkennen. De scheepswrakken in dit gebied dateren uit de hele geschiedenis, van de oudheid tot het einde van de Tweede Wereldoorlog. Hoewel sommige duiktrips ‘alleen voor experts’ worden georganiseerd en de zichtbaarheid een probleem kan zijn, hoeven ook beginners geen koudwatervrees te hebben in deze onderwaterwereld van de klassieke oudheid.

Skiën in de Abruzzen

Genieten van de mediterrane zon hoeft niet per se met zand en zee te maken te hebben. Niet ver van de kabbelende branding kun je ook wintersporten. In de Italiaanse regio Abruzzen, met zijn lange Adriatische kust, kun je heerlijk skiën met verrassend betrouwbare sneeuwcondities, rond pittoreske dorpjes met uitstekende restaurants. Bezoekers aan de Abruzzen zullen de skihellingen, zoals die in Roccaraso en Campo Felice, moeten delen met meer Italianen dan toeristen; de laatsten voelen zich eerder tot de beroemde wintersportplaatsen in het noorden aangetrokken. De Abruzzen behoren tot de minder drukke uithoeken van Italië en zijn daarmee een landelijke bestemming en een uitstapje naar vroeger tijden, waarvan ook de lagere prijzen getuigen.

Kitesurfen in Tarifa, Spanje

De zuidelijkste havenstad van Europa ligt aan de Straat van Gibraltar en lokt kitesurfers naar een tiental stranden, die goed zijn gepositioneerd in de harde wind die door de straat blaast. Een brede selectie van kitescholen kan nieuwkomers binnen betrekkelijk korte tijd op weg (en het water) helpen. Als de wind gaat liggen, kunnen bezoekers op een snelle catamaran naar Tanger in Marokko ontsnappen, waar ze in minder dan een uur arriveren.

Trekken door het Atlasgebergte

Voor Europeanen en Noord-Amerikanen biedt een tocht door het Atlasgebergte niet alleen prachtige uitzichten maar ook culturele ervaringen die meer doen denken aan een trektocht door de Himalaya dan door bekendere berggebieden langs de Middellandse Zee. De spectaculaire bergen van Noord-Afrika zijn de thuisbasis van de levendige berbercultuur, een eigenzinnig volk dat tijdens de invasie van de Arabieren naar deze bergen vluchtten. Vandaag de dag onthalen de Berbers afgematte wandelaars met hun befaamde muntthee.

Zeilen rond de Griekse eilanden

De Middellandse Zee is een zeilparadijs, met oneindig veel routes en betoverende ankerplaatsen voor de kusten van zonnige en van geschiedenis doordrenkte eilandjes. Zeilers kunnen tussen de Griekse eilandjes naar eigen smaak en tijdsbesteding een hoogstpersoonlijke cruise plannen – van de archeologische schatten van Delos tot de wijngaarden van Santorini. Voor wie zich liever laat varen, zijn er commerciële cruises in alle soorten en maten en op alle terreinen – van oude beschavingen tot duiken – beschikbaar.

Kajakken voor de kust van Kroatië

Kroatië’s adembenemende kust is bezaaid met charmante havenstadjes en eilandjes, die voor geen enkele andere mediterrane kustplaats onderdoen. De wilde kant van deze kust ontdek je in het nationale park van Kornati, waar kampeerders hun tenten kunnen opslaan op eilanden die al tweeduizend jaar door herders worden gebruikt. Trekkers kunnen zich al kajakkend over het bijna ongelooflijk blauwe water van de Kroatische kust wagen in een heerlijk doolhof van meer dan 1200 eilandjes. Zo’n zeventig van deze eilandjes zijn bewoond, en net als de dorpen op het vasteland weerspiegelt hun cultuur de positie van dit land op een kruispunt tussen Midden-Europa en de Balkan.

Verfrissend Slovenië

De rivier de Soča is een schitterend waterlint van smaragd dat ontspringt in Slovenië’s majestueuze Julische Alpen, vervolgens langs de legendarische berg Triglav stroomt en voorbij de grens met Italië in de Adriatische Zee uitmondt. De rivier wordt veel bevaren met vlotten en bootjes, maar de vallei biedt ook toegang tot prachtige kloven, zoals die van Sušec, Fratarca en Mlinarica. Deze groene en woeste ravijnen nodigen bezoekers (met de juiste uitrusting) uit om al springend, zwemmend en klauterend een idyllisch berglandschap van meren en watervallen te verkennen.

Klimmen op Corsica

Het zonnige Corsica, ook wel ‘De berg in zee’ genoemd, is een Frans eiland met een eigenzinnige bevolking die trots is op hun spectaculaire landschappen. Rots- en zelfs ijsklimmers kunnen hier hun hart ophalen, bijvoorbeeld op het befaamde GR20-pad, op niet meer dan een halfuur van het warme zeewater aan de kust. Ook diepzeeduikers testen hier hun vaardigheden, aan klippen die loodrecht uit zee oprijzen. Meer dan vijftig bergen op Corsica zijn hoger dan tweeduizend meter. De woeste schoonheid van deze bergen en het brede scala van klimroutes in zo’n klein gebied maken het eiland tot een nog onbekende goudmijn voor klimmers – voorlopig.