De wereldwijde verspreiding van het coronavirus hindert reizigers. Blijf op de hoogte van de wetenschap achter de uitbraak>>

De verrassende zandduinen van Japan

Ver van de lichten van de grote stad kun je dit spectaculaire woestijnlandschap ondergaan.

Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:05 CET
De zandduinen van Tottori aan de kust van de Japanse Zee.
De zandduinen van Tottori aan de kust van de Japanse Zee.
Foto van Sean Pavone, Alamy Stock Photo

Net buiten de stad Tottori aan de Japanse Zee ligt een onverwachte schat: de goudgele – en enige – zandduinen van Japan. In tegenstelling tot het klassieke beeld van Japan – van sushi, kogeltreinen, het Shibuyakruispunt en Hello Kitty – doet de omgeving van Tottori eerder denken aan een tafereel uit Duizend-en-één-nacht. De sierlijke zandduinen verrijzen tot een hoogte van bijna vijftig meter, kamelen zijn een normaal transportmiddel en de lichten van de grote stad maken plaats voor trillende fata morgana’s.

De Tottori Sakyu of Zandduinen van Tottori ontstonden duizenden jaren geleden uit het zand dat door de naburige rivier de Sendai in zee werd afgezet. Door harde wind en sterke stromingen werd het zand langs de kust afgezet, waar zich midden in het land van de sushi een woestijnoase heeft gevormd.

Het duingebied van Tottori, dat een kleine 15,5 kilometer lang en amper 2,5 kilometer breed is, maakt deel uit van het Nationale Park San’in Kaigan, een internationaal UNESCO-Geopark en een symbool van de aandacht voor natuurbehoud, cultuurgeschiedenis en biodiversiteit in Japan.

Twee kinderen vallen in het niet bij de reusachtige, bijna vijftig meter hoge duinen.
Foto van Buddhika Weerasinghe, Getty Images

De duinen van Tottori mogen dan geen rol hebben gespeeld in Duizend-en-één-nacht, ze zijn wel in meerdere bekende werken uit de Japanse literatuur opgedoken, als bewijs van de plaats die ze in een aloude cultuurtraditie innemen. De Japanse dichter Takeo Arishima maakte de duinen beroemd toen hij een gedicht schreef over zijn affaire met een getrouwde vrouw, waarin hij beschreef hoe miserabel hij zich te midden van deze duinen voelde. Kort daarna pleegden hij en de vrouw gezamenlijk zelfmoord.

Tientallen jaren later, in de jaren zestig van de vorige eeuw, diende Tottori als decor voor een boek van de Japanse schrijver Kōbō Abe, De vrouw in het zand, een verhaal waarmee Abe zijn tijd ver vooruit was en dat uiteindelijk werd verfilmd en voor een Oscar werd genomineerd.

Met ruim twee miljoen bezoekers per jaar valt er genoeg te doen in de enige zandduinen van Japan, waaronder een ritje op een kameel, zandsurfen en paragliden; en er is ook een indrukwekkend museum voor zandsculpturen.

Hoewel je in Tottori niet als kampeerder kunt overnachten, zoals in Dubai, is de spectaculaire aanblik van deze ontmoetingsplek van woestijn en zee, die samen een weidse horizon vormen, meer dan een reisje waard.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Maak kennis met de man die 32 jaar alleen op een eiland woonde
Reizen
Dit eiland kent het geheim voor een lang leven - en weet moeilijke tijden te doorstaan
Reizen
In dit deel van Europa vind je de meeste kastelen
Reizen
Hoe kook je een piranha? Dit leerde Gordon Ramsay tijdens de opnames van Uncharted
Reizen
Dit paradijselijke nationale park was ooit een quarantainezone

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.