De verrassende zandduinen van Japan

Ver van de lichten van de grote stad kun je dit spectaculaire woestijnlandschap ondergaan.

Door Alexandra E. Petri
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:05 CET
De zandduinen van Tottori aan de kust van de Japanse Zee.
De zandduinen van Tottori aan de kust van de Japanse Zee.
Foto door Sean Pavone, Alamy Stock Photo

Net buiten de stad Tottori aan de Japanse Zee ligt een onverwachte schat: de goudgele – en enige – zandduinen van Japan. In tegenstelling tot het klassieke beeld van Japan – van sushi, kogeltreinen, het Shibuyakruispunt en Hello Kitty – doet de omgeving van Tottori eerder denken aan een tafereel uit Duizend-en-één-nacht. De sierlijke zandduinen verrijzen tot een hoogte van bijna vijftig meter, kamelen zijn een normaal transportmiddel en de lichten van de grote stad maken plaats voor trillende fata morgana’s.

De Tottori Sakyu of Zandduinen van Tottori ontstonden duizenden jaren geleden uit het zand dat door de naburige rivier de Sendai in zee werd afgezet. Door harde wind en sterke stromingen werd het zand langs de kust afgezet, waar zich midden in het land van de sushi een woestijnoase heeft gevormd.

Het duingebied van Tottori, dat een kleine 15,5 kilometer lang en amper 2,5 kilometer breed is, maakt deel uit van het Nationale Park San’in Kaigan, een internationaal UNESCO-Geopark en een symbool van de aandacht voor natuurbehoud, cultuurgeschiedenis en biodiversiteit in Japan.

Twee kinderen vallen in het niet bij de reusachtige, bijna vijftig meter hoge duinen.
Foto door Buddhika Weerasinghe, Getty Images

De duinen van Tottori mogen dan geen rol hebben gespeeld in Duizend-en-één-nacht, ze zijn wel in meerdere bekende werken uit de Japanse literatuur opgedoken, als bewijs van de plaats die ze in een aloude cultuurtraditie innemen. De Japanse dichter Takeo Arishima maakte de duinen beroemd toen hij een gedicht schreef over zijn affaire met een getrouwde vrouw, waarin hij beschreef hoe miserabel hij zich te midden van deze duinen voelde. Kort daarna pleegden hij en de vrouw gezamenlijk zelfmoord.

Tientallen jaren later, in de jaren zestig van de vorige eeuw, diende Tottori als decor voor een boek van de Japanse schrijver Kōbō Abe, De vrouw in het zand, een verhaal waarmee Abe zijn tijd ver vooruit was en dat uiteindelijk werd verfilmd en voor een Oscar werd genomineerd.

Met ruim twee miljoen bezoekers per jaar valt er genoeg te doen in de enige zandduinen van Japan, waaronder een ritje op een kameel, zandsurfen en paragliden; en er is ook een indrukwekkend museum voor zandsculpturen.

Hoewel je in Tottori niet als kampeerder kunt overnachten, zoals in Dubai, is de spectaculaire aanblik van deze ontmoetingsplek van woestijn en zee, die samen een weidse horizon vormen, meer dan een reisje waard.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Waarom duizenden mensen elk jaar de berg Fuji beklimmen
Reizen
Kleurrijke, futuristische architectuur in Bolivia
Reizen
Een verrassend cultureel centrum in Italië
Reizen
Op jacht naar de overblijfselen van een land dat niet meer bestaat
Reizen
Deze man leeft al 31 jaar alleen op een eiland

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.