Afgelopen jaar bereikte Cory Richards de top van de Mount Everest zonder zuurstofflessen te gebruiken. Dit jaar gaat hij terug om het opnieuw te proberen. En dat roept die eeuwige vraag op: waarom?

“Je zou kunnen zeggen dat ik terugga om een Snapchat van de top te maken,” aldus de 35-jarige klimmer en National Geographic-fotograaf uit Boulder (Colorado). “Maar in feite ga ik alleen terug voor Adrian.”

In 2016 deden Richards en Adrian Ballinger, een professionele berggids uit Squaw Valley (Californië), een poging om de Everest te beklimmen zonder extra zuurstof mee te nemen. Dat lukte volgens een schatting tot nog toe slechts 197 van de 4.469 klimmers die de top bereikten. Het tweetal deed op Snapchat verslag van hun reis via het account @EverestNoFilter.

Cory Richards rechts op de foto herinnert zich dat hij toen hij de top van de Mount Everest in 2016 bereikte dacht Ik was er in totaal drie minuten en ik vond het ook wel grappig om te bedenken dichterbij de ruimte ga ik nooit komen
Cory Richards (rechts op de foto) herinnert zich dat hij, toen hij de top van de Mount Everest in 2016 bereikte, dacht: “Ik was er in totaal drie minuten… en ik vond het ook wel grappig om te bedenken: dichterbij de ruimte ga ik nooit komen.”
Adrian Ballinger

Richards bereikte de top. Maar helaas hield zijn telefoon ermee op, waardoor hij zijn gouden kans om een snap van de top te maken kon vergeten. “Dat was het toppunt van tragische ironie van die tocht,” zegt Richards.

Ballinger haalde de top van de ruim 8800 meter hoge berg niet. Hij kreeg rond de 8600 meter last van hoogteziekte en nam het verstandige, maar moeilijke besluit om om te keren. Dat was het andere staaltje ironie van hun onderneming: Ballinger heeft veel meer ervaring op de Everest dan Richards. Hij was vóór 2016 zelfs al zes keer op de top geweest, zij het steeds met extra zuurstof. De klimmer droomde er al vanaf zijn veertiende van om de top te bereiken zonder gebruik te maken van zuurstofflessen.

“Ik heb afgelopen jaar zoveel van Adrian geleerd,” aldus Richards. “Hij liet me zien hoe je chic omgaat met mislukkingen. Hij was zo bescheiden. Ik weet niet of ik in die omstandigheden zo’n teammaat had kunnen zijn als hij was. Hij was heel eerlijk over wat er was gebeurd. Hij steunde mij in mijn succes nadat ik de top had bereikt. Daar heb je flink wat bescheidenheid voor nodig. En dat is eigenlijk waarom ik terugga.”

We spraken de twee ervaren sociale media-klimmers over de lessen die ze trokken uit hun tocht van vorig jaar en hun verwachtingen voor komende reis.

Vergeleken bij de imposante pieken van Mount Everest lijken de klimmers piepklein
Vergeleken bij de imposante pieken van Mount Everest lijken de klimmers piepklein.
Adrian Ballinger

Vet, geen koolhydraten

In de aanloop naar zijn nieuwe poging de Everest te beklimmen, heeft Ballinger het afgelopen half jaar gewerkt aan wijzigingen in zijn stofwisseling, zodat hij ook zonder te eten over genoeg energie beschikt. Hij deed veel van zijn trainingen nadat hij ‘s ochtends alleen een kopje koffie had gedronken. Hij stapte over van een dieet van pizza’s en pasta’s naar voeding die voor 10 tot 20 procent bestond uit koolhydraten, voor 30 procent uit eiwitten en voor 50 tot 60 procent uit vet.

“Ik ben zeer benieuwd of dit nieuwe voedingspatroon en deze nieuwe training gaan werken,” zegt hij.

Grotere bandbreedte

“Maar een kwart van onze foto’s kwam uiteindelijk op Snapchat terecht,” aldus Ballinger. “We hopen dat we dit jaar meer kunnen laten zien van ons verhaal, dankzij sneller internet.”

Ze maken nu gebruik van een service die hogere snelheden mogelijk maakt, maar voor die luxe betalen ze een fiks hogere prijs. Afgelopen jaar gaven Ballinger en Richards zo’n 21.500 euro – uit aan internet. Dit jaar is hun budget ruim 70.000 euro.

Klimmers laten her en der op de Mount Everest gebedsvlaggetjes achter
Klimmers laten her en der op de Mount Everest gebedsvlaggetjes achter.
Cory Richards

Vertrouwen en gevolgen

Volgens Richard wordt de grootste uitdaging voor hem dit jaar om de juiste balans te vinden in zijn overtuiging dat hij de Everest weer kan beklimmen, met alle risico’s van dien.

“Dat het me één keer gelukt is zonder extra zuurstof wil nog niet zeggen dat mijn lichaam het nog een keer aankan,” zegt hij. “Zelfoverschatting is een grote fout. Ik wil daarop letten en ervoor zorgen dat ik mezelf niet overbelast of overschat. Dat werkt niet op grote hoogtes.”

Richards bereidt zich voor om de noordflank van de Mount Everest te beklimmen
Richards bereidt zich voor om de noordflank van de Mount Everest te beklimmen.
Adrian Ballinger

Extra batterijen

Een van de grootste missers van vorig jaar is waarschijnlijk ook het simpelst op te lossen. “Cory neemt dit jaar een extra batterij mee, zodat die hopeloze telefoon van hem er niet uitgerekend op de top mee ophoudt,” lacht Ballinger.

Toppartners

“Adrian en ik zijn een goed team,” vertelt Richards. “Ik maak wel eens een flauwe opmerking en ik vind het best leuk om hem ermee te pesten, maar uiteindelijk zou ik alles op alles zetten om te zorgen dat het hem lukt. Want ik weet dat hij hetzelfde voor mij zou doen.”