In ons overzicht van de mooiste plekjes die je deze zomer kunt bezoeken, zit voor ieder wat wils: van culinaire festivals om je vingers bij af te likken tot natuurwonderen die je zullen inspireren. Hieronder volgen tien ongelooflijke trips die je deze zomer – of beter nog: nu meteen – kunt ondernemen.

Voor de milieuvriendelijke reiziger: Bonito, Brazilië

Pak je snorkel en onderzoek grotten in het afgelegen Rio da Prata.

Zak al snorkelend de Rio Sucuri af om een grote diversiteit aan vissen van dichtbij te bekijken

Bonito is een stadje in de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso do Sul en is een topbestemming voor ecotoerisme. Het plaatsje mag dan klein zijn, het maakt dat meer dan goed met zijn natuurpracht van watervallen, grotten en een weelderige onderwaterwereld. De regio werd in 2013 verkozen tot de beste bestemming voor verantwoord toerisme en heeft een gecontroleerd systeem van vouchers geïntroduceerd om bezoeken van toeristen over het hele jaar te spreiden en op duurzaamheid te baseren. De attracties zijn over de hele regio verspreid en de tarieven zijn niet goedkoop, maar Bonito's ongelooflijke schoonheid maakt de extra uitgave de moeite waard. Ga snorkelen in het kristalheldere en visrijke water van de Rio da Prata. Verken de Lagoa Azul, de ‘Blue Lagoon’, een grot met een blauw meertje dat zijn kleur dankt aan de breking van het licht door magnesiumrijk water op zandsteen. Trek over het pad Estância Mimosa met zijn vele watervallen. Avontuurlijke reizigers mogen de Abismo Anhumas niet missen: een diepe grot vol stalagmieten en stalactieten die je bereikt door in een spleet te abseilen. Hoewel de maanden juni, juli en augustus droog zijn, is het dan ook koeler en minder druk. Met een beperkt aantal vouchers heb je dan meer kans om alles te zien wat je wilt, zonder te hoeven wachten.

Voor wie zich als een vis in het water wil voelen: Cocoseiland, Costa Rica

Zweef door een andere wereld in de wateren rond dit eiland.

Voor ervaren duikers is Cocoseiland bij Costa Rica een must. Het eiland biedt een overvloed aan wandelpaden, tropische bossen en prachtige landdieren, maar de echte reden voor een bezoekje ligt onder water: een bruisende gemeenschap van hamer-, tijger-, Galápagos- en walvishaaien, naast manta’s, dolfijnen en af en toe een echte walvis. Cocoseiland beschikt over de grootste biomassa aan zeeroofdieren van alle tropisch-mariene ecosystemen in de wereld. De beste tijd om te duiken is in de zomermaanden, wanneer voedingsrijk water tegen lage onderzeese bergen omhoog wordt gestuwd en hamerhaaien aantrekt. Ze bezoeken Cocoseiland ook voor een ‘schoonmaakbeurt’: kleine koraalvlinders doen zich tegoed aan parasieten die in de muilen en kieuwen en op de huid van de hamerhaaien leven. Het eiland ligt wel een eindje weg, een kleine 550 kilometer van Punta Arenas, maar wij denken dat een tocht met verblijf aan boord van een schip zeker de moeite waard is. Het was ten slotte Jacques Cousteau die dit “het mooiste eiland van de wereld” noemde. En wie zal hem tegenspreken?

Voor de muziekfan: Nashville, Tennessee (VS)

Deze stad wordt niet voor niets ‘Music City’ genoemd

In Nashville Tennessee is er geen gebrek aan goede muziek  dag en nacht Sommige musici spelen op n avond zelfs in meerdere gelegenheden
In Nashville, Tennessee, is er geen gebrek aan goede muziek – dag en nacht. Sommige musici spelen op één avond zelfs in meerdere gelegenheden.
Will Van Overbeek, National Geographic Creative

Het CMA Music Festival vindt plaats in juni en trekt countryfans uit de hele wereld aan, die zichzelf vier dagen lang onderdompelen in liveoptredens van ruim honderd artiesten, waaronder gratis concerten in het centrum, het hart van het festival. Als countrymuziek niet helemaal jouw ding is, wordt het enorme Bonnaroo Music and Arts Festival in dezelfde periode gehouden, even verderop in Manchester, Tennessee. Hier vind je 150 muziekacts, comedyshows en kunstworkshops. Jij en je 80.000 vrienden. Wie gratis muziekoptredens wil bijwonen, heeft volop keus: de nationale feestdag op 4 juli en het ‘Let Freedom Sing’-concert, in augustus gevolgd door ‘Live on the Green’ in het Public Square Park, en dan nog het bizarre Tomato Art Festival in East Nashville, op 11 en 12 augustus. Het is ook een goed jaar om Graceland en ‘Elvis-Land’ in Memphis te bezoeken, want op 16 augustus is het veertig jaar geleden dat Elvis Presley overleed. Zeker op 21 augustus wil je hier zijn, wanneer de eerste volledige zonsverduistering van deze eeuw over de VS en pal over Music City trekt.

Voor wie het buitenaardse zoekt: Parc national des volcans, Rwanda

Bewonder de majestueuze schoonheid van mensapen.

Van juni tot september heerst in het Parc national des volcans het droge seizoen waardoor wat langere wandeltochten gemakkelijker zijn af te leggen Bereid je voor op een nadere kennismaking met de magnifieke berggorilla
Van juni tot september heerst in het Parc national des volcans het droge seizoen, waardoor wat langere wandeltochten gemakkelijker zijn af te leggen. Bereid je voor op een nadere kennismaking met de magnifieke berggorilla.
Nature Picture Library/Alamy Stock photo

Rwanda heeft zich ontwikkeld tot voorloper in de bescherming van de ernstig bedreigde berggorilla. In 1981 waren er nog maar 254 berggorilla’s in Rwanda. Inmiddels groeit de populatie primaten weer. Met een zomers bezoek aan het Parc national des volcans in het bergmassief van Virunga kun je door middel van een milieuvriendelijke trektocht iets bijdragen aan de beschermingsmaatregelen. Op zo’n twee uur rijden van de hoofdstad Kigali is dit park een goed uitgangspunt voor het bestuderen van de gorilla’s en andere fauna en flora, en ook om de Dianne Fossey Tomb Trail over de hellingen van de berg Bisoke af te leggen. Er zijn nu tien gorillafamilies gewend geraakt aan bezoekende toeristen, elk met minstens één silverback (een dominant mannetje), sommige zelfs met drie of vier. Het park hanteert een strikte beperking tot tachtig bezoekers per dag voor gorillasafari’s, met behulp van vergunningen die je vóór je reis moet aanvragen.

Voor de kunstkenner: Seattle, Washington (VS)

Maak gebruik van de zomerzon - en duik het museum in als het regent - in deze parel aan de Amerikaanse noordwestkust.

Yayoi Kusamas nieuwste expositie is vernoemd naar haar Infinity Rooms maar de The Obliteration Room De uitwissingskamer is een ander populair kunstwerk van Kusama dat bezoekers uitnodigt tot actieve deelname
Yayoi Kusama’s nieuwste expositie is vernoemd naar haar ‘Infinity Rooms’, maar de ‘The Obliteration Room’ (‘De uitwissingskamer’) is een ander populair kunstwerk van Kusama dat bezoekers uitnodigt tot actieve deelname.
The Washington Post/Getty Images

Terwijl de zomerzon in Seattle met veel buitenpret gepaard gaat, raden we je aan om naast trektochten en uitstapjes met de veerpont ook de kunstwereld van de Emerald City te verkennen. Bezoek bijvoorbeeld het Seattle International Film Festival, het grootste van de VS, dat dit jaar aan zijn 43e editie toe is. Ruim 400 films uit 80 landen worden hier van 18 mei tot 11 juni vertoond. Heb je meer met dans? Dan moet je naar het Seattle International Dance Festival, dat de stad vanaf 9 juni verrijkt met een zestiendaagse explosie van dans en andere kunsten, zowel overdekt als in de openlucht. Kunstliefhebbers zweven door een magische ruimte in Yayoi Kusama’s surrealistische tentoonstelling van oneindige spiegels, die op 30 juni in het Seattle Art Museum begint. En we zouden de stad tekort doen als we de Bumbershoot niet zouden noemen: volgens het blad Rolling Stone “een van coolste feesten van het Labor Day-weekend in de VS.”

Voor de budgetreiziger: San Juan, Puerto Rico

Voor een zomers uitstapje met een krap budget moet je naar San Juan.

Het eiland Puerto Rico werd in 1493 door de Spaanse kroon opgeëist en in 1898 aan de VS afgestaan. Slenter door het oude centrum van San Juan, neem de vrolijke kleuren en koloniale architectuur in je op en stap daarna op de gratis trolleybus voor toeristen, met drie routes om uit te kiezen. Op het puntje van het schiereiland kun je een bezoek brengen aan La Fortaleza, de zestiende-eeuwse vesting die werd gebouwd om de stad en de Baai van San Juan te beschermen. Als het regent, kun je het Museo del Mar of het Museo de las Américas in duiken, voor urenlang plezier. Als het rustig weer is, neem je de pont of een vlucht naar de stranden van Vieques Island, een paar kilometer voor de kust van Puerto Rico. Overweeg om de nacht door te brengen met het bewonderen van het bioluminescerende water van Mosquito Bay en verken de stad Esperanza. Hoewel het vanwege de hurricanes in de zomer op Puerto Rico laagseizoen is, is deze periode toch een gokje waard, want het is dan goedkoper en minder druk.

Voor de avonturier: De levadas van Madeira, Portugal

Volg het water door de wouden van Madeira.

Wandelaars op het eiland Madeira Portugal
Wandelaars op het eiland Madeira, Portugal
Ricardo Pestana

Portugal is dit jaar een topbestemming, maar het vasteland vormt slechts een deel van wat dit land te bieden heeft. Wie een heel andere kant van de Portugese geschiedenis wil leren kennen, gaat naar het eiland Madeira voor de noordwestkust van Afrika. Met zijn torenhoge bergtoppen en turkooizen wateren was Madeira een strategische overslagplaats voor Portugese ontdekkingsreizigers, dankzij een uitgebreid netwerk van in totaal 3100 kilometer aan oude waterkanalen of levadas. Nadat kolonisten hier in 1425 arriveerden, werden de levadas een cruciaal onderdeel voor de irrigatie van de nederzettingen op het eiland. De levadas worden ook tegenwoordig nog gebruikt en bezoekers kunnen ze verkennen op wandelpaden die het water volgen, van de bergbeken tot de zee. In 2017 vroeg Madeira de UNESCO om de levadas tot Werelderfgoed uit te roepen. Bezoek ze nu, voordat de rest van de wereld erachter komt hoe mooi ze zijn. Voor geoefende bergwandelaars raden wij het pad van de Verada do Areeiro aan, maar controleer voordat je gaat of de route open is. Beginners kunnen eerst de Verada dos Balcões afleggen. Bereid je voor op watervallen, weelderige bossen en open monden van verbazing. Meer informatie vind je op de website Visit Madeira, waaronder handige wandelkaarten.

Voor de culinaire reiziger: Hawaï (VS)

Ontdek een feest voor de zintuigen.

Of je nu in gesprek gaat met een sommelier of op een maandelijkse bijeenkomst van foodtrucks een Aaikom bestelt in Hawa heb je genoeg mogelijkheden om je culinaire behoeften te bevredigen
Of je nu in gesprek gaat met een sommelier of op een maandelijkse bijeenkomst van foodtrucks een Açai-kom bestelt, in Hawaï heb je genoeg mogelijkheden om je culinaire behoeften te bevredigen.
Brown Cannon

Hawaï is de laatste staat die tot de VS toetrad en is beroemd om zijn surfmogelijkheden, vulkanen en helderblauwe wateren – allemaal redenen om dit eilandenrijk te bezoeken. Wij voegen er nog eentje aan toe: lekker eten. Om te beginnen wordt op het eiland Maui begin juni het Kapalua Wine & Food Festival gehouden, een van Hawaï's langst lopende en meest prestigieuze culinaire festivals. Ontmoet plaatselijke wijnboeren, meester-sommeliers en chef-koks van het eiland. Het vierdaagse evenement bestaat onder meer uit een seafoodfestival met het ‘werk’ van beroemde Hawaïaanse chefs. Wie heel wat anders wil, bezoekt Honolulu voor Eat The Street, een samenkomst van foodtrucks die de afgelopen zes jaar elke laatste vrijdag van de maand is gehouden. Voor bierliefhebbers wordt deze zomer op 24 juni het 5e jaarlijkse Brewfest in Hilo gehouden. Tussendoor kun je je tegoed doen aan kruidige poke, Hawaï’s favoriete salade met rauwe vis die overal ter wereld in zwang raakt.

Voor de beste mix van zee en natuur: de Galápagoseilanden

Staar vol bewondering naar de dieren en betoverende landschappen op deze afgelegen eilanden voor de kust van Ecuador.

Op de Galpagoseilanden vormen de zomermaanden het broedseizoen van de blauwvoetgent terwijl hier in augustus de zeeleeuwenpups worden geboren
Op de Galápagoseilanden vormen de zomermaanden het broedseizoen van de blauwvoetgent, terwijl hier in augustus de zeeleeuwenpups worden geboren.
Paul Souders, Getty Images

De Galápagoseilanden liggen op een kruispunt van oceaanstromingen en vormen samen met de omringende zeereservaten een kwetsbaar en uniek equatoriaal ecosysteem. Hoewel vanaf enkele van de grotere eilanden dagtrips worden verzorgd, is de beste manier om dit gebied te verkennen een meerdaagse tocht aan boord van een schip, zoals de National Geographic Endeavour II, die bezoekers in staat stelt de afgelegen plekken te ontdekken via uitstapjes naar baaitjes in rubberboten. Deze eilanden inspireerden Charles Darwin tot zijn evolutietheorie en worden steeds populairder bij toeristen, dus raden wij je aan om niet te lang te wachten met een bezoek. Je zult onder de indruk raken van de pracht en de biologie van de Galápagoseilanden, met de grootste concentratie haaien ter wereld, en met land- en zeeleguanen die nergens anders op aarde voorkomen. Van juli tot november voert de Humboldtstroom kouder en voedingsrijk water aan, dat bultruggen en pinguïns aanlokt. Het hoogseizoen is tevens het paarseizoen van de blauwvoetgent, terwijl in augustus de zeeleeuwenpups worden geboren.

Jodi Ettenberg is reisjournaliste en oprichter van Legal Nomads. Je kunt haar volgen op Twitter en Instagram.