Avonturiers zijn altijd op zoek naar de spanning van een bungeejump of de opwinding van een skydive, maar wat staat hoogtefans ditmaal te wachten? Deze negen luchtavonturen zullen jouw wilskracht testen en je in hogere sferen brengen...

Vliegen met een microlight: Victoria Falls, Zambia en Zimbabwe

Een microlight of ULM (ultra léger motorisé) – zoals deze tweezitter van Batoka Sky in Zambia – wordt gevlogen door een ervaren piloot en kan één passagier meenemen. Het ‘ultralichte motorluchtvaartuig’ lijkt op een vliegende driewieler onder een parachute en kan op een hoogte van zo’n 1300 meter vliegen. Een vlucht bied prachtige uitzichten over de ‘rokende’ Victoria-watervallen en de diepe kloof van de rivier de Zambezi. Foto’s maken tijdens de vlucht is niet toegestaan, maar onder de vleugel zit een digitale camera die foto’s van opzij kan maken.

Passagiers van de Bubble Tram  een horizontaal reuzenrad op de Canton Tower in Guangzhou  kijken uit over de stad
Passagiers van de Bubble Tram – een horizontaal reuzenrad op de Canton Tower in Guangzhou – kijken uit over de stad.
VCG/Getty Images

Bubble Tram: Guangzhou, China

In de Canton Tower, die bijna zeshonderd meter boven de Chinese stad Guangzhou verrijst, vind je een verbluffend overdekt observatorium en een enorm open panoramadek, maar de echte pret ervaar je als je nog een stapje verder durft te doen. De Bubble Tram – een horizontaal reuzenrad op 455 meter hoogte – draait rond de toren. In een van de zestien zeepbelcabines heb je een onbelemmerd 360o-uitzicht over de stad.

Een dubbeldekker uit 1929: Oshkosh, Wisconsin

In het EAA Aviation Museum in Oshkosh (Wisconsin) zijn ruim veertig oude vliegtuigen te bekijken. De bezoeker kan de vliegtuigen niet alleen op de grond bewonderen, maar van mei tot oktober kunnen gasten een vlucht van een kwartier maken in een originele en gerestaureerde Travel Air E-4000-dubbeldekker uit 1929. Deze dubbeldekker heeft een open cockpit, wat nog iets extra toevoegt aan het spektakel van de vlucht. Reservering vooraf is nauwelijks nodig, dus je kunt meteen naar het vliegveldje van het museum – Pioneer Airport – gaan en opstijgen van de startbaan van gras.

Bezoekers doorkruisen het klim en klauterparcours van het Take Flight Adventure Park in Kittery Maine
Bezoekers doorkruisen het klim- en klauterparcours van het Take Flight Adventure Park in Kittery (Maine).
Take Flight Adventure Park

Take Flight-hindernisbaan: Kittery, Maine

Dit klim- en klautercircuit in Maine, vlakbij de grens met New Hampshire, omvat 65 uitdagende elementen, waaronder het beklimmen van telefoonpalen, het oversteken van afgronden aan touwen en het hoppen door autobanden. Met een ticket heb je toegang tot looppaden, bruggen en houten platforms. Met een toeslag omvat een dag van avonturen ook nog een vrije sprong (aan een kabel) vanaf een tweeënhalf meter hoog platform.

Twee bezoekers glijden aan de tokkelbaan ZipRider in Wildcat Mountain in het White Mountain National Forest van New Hampshire
Twee bezoekers glijden aan de tokkelbaan ZipRider in Wildcat Mountain, in het White Mountain National Forest van New Hampshire.
Jack Milton, Portland Press Herald/Getty Images

Bergtokkelbaan: Pinkham Notch, New Hampshire

In tegenstelling tot een normale tokkelbaan, waarbij je aan een harnas hangt, is de ZipRider van Wildcat Mountain zo ontworpen dat de passagiers rechtop in een zetelvormig apparaat zitten. Voor nieuwelingen is het een minder enge manier om dit spannende avontuur aan te gaan. De deelnemers ‘vliegen’ aan kabels die een hoogte van 20 meter en een helling van 12 procent bereiken. Met zo’n verval kun je op de ZipRider een snelheid van meer dan zeventig kilometer per uur halen. Vanaf de top van de Wildcat Ski Area tot het landingsplatform bij de Main Base Lodge, kunnen de deelnemers het groene berglandschap overzien, de paden door de bossen bekijken en de rivier de Peabody zien stromen.

Tijdens de grootse opening in 2016 van de OUE Skyspace in Los Angeles in Californi zoeft een bezoeker over de Skyslide
Tijdens de grootse opening, in 2016, van de OUE Skyspace in Los Angeles in Californië, zoeft een bezoeker over de Skyslide.
Mark Davis, Getty Images

Skyslide: Los Angeles, Californië

Deze transparante glijbaan van dik glas hangt bijna driehonderd meter boven de grond en steekt uit de 70ste verdieping van de US Bank Tower in Los Angeles. Aan het begin van het avontuur laveren de deelnemers eerst door een donkere, spiraalvormige hal vol interactieve elementen, waarna ze tenslotte een 360o-panoramadek bereiken, met aan weerszijden twee terrassen van OUE Skyspace. Je neemt plaats op een matje, glijdt vervolgens dertien meter rond de buitenkant van het gebouw en landt op het terras van de 69ste verdieping, waarbij je van begin tot eind een perfect uitzicht over de stad hebt.

Power Free Fall: Banning Mills, Georgia

Dit apparaat om in nood een hoog platform te verlaten werd ontworpen door Duitse ingenieurs en was in gebruik in de historische Banning Mills. Nu kunnen bezoekers in het uit hout opgetrokken avonturenpark een gecontroleerde vrije val van dertig meter maken. Anders dan een sprong aan een bungeekoord val je hier met een klimharnas en wordt je afgeremd door een systeem genaamd DROPE, een koord van polyethyleen met tweemaal de trekkracht van staalkabel. Om op het springplatform te komen, moet je nog een ander avontuur ondernemen: aan een tokkelbaan over de beschermde kloof van de Snake Creek vliegen.

Een avontuurlijke fietser kiest het luchtruim op het VloVolantparcours in Glen Sutton Quebec Canada
Een avontuurlijke fietser kiest het luchtruim op het VéloVolant-parcours in Glen Sutton, Quebec, Canada.
VéloVolant-parcours

Fietsend door de boomkruinen: Glen Sutton, Quebec

In het innovatieve Au Diable Vert in Quebec worden boomkronen en een fietspad gecombineerd. De bezoekers reizen tijdens het VéloVolant-avontuur door het bladerdak van het bos. De ‘vliegfietsen’ gaan zo snel of langzaam als je wilt trappen en wordt gedurende een half jaar door een groep gespecialiseerde kabeltechnici, klimmers en boomexperts aan een hoogwaardige staalkabel tussen volgroeide esdoorns en Hemlocksparren gespannen. Je begint dicht bij de grond, maar door het steile verval van deze plek op een berghelling bereik je al fietsend al snel een hoogte van dertig meter boven de grond. Het één kilometer lange circuit voert je tot boven de rivier de Missisquoi en langs boomkruinen; onderweg heb je een panoramisch uitzicht over het natuurgebied Jay Peak in Vermont.

Zweven met oorlogsvliegers: Madras, Oregon

Deze trip door de wolken is niet alleen sensationeel maar ook een vlucht door de geschiedenis. In de Erickson Aircraft Collection, een collectie van ruim twintig historische en zeldzame vliegtuigen in Madras, krijgt de bezoeker een inkijkje in de geschiedenis van de luchtvaart. Het bewonderen van de vliegtuigen op de grond is de reis al waard, maar de echte sensatie is een vlucht met een piloot in een van de vliegtuigen. Schrijf je in voor de ‘Soaring With the Warbirds’-ervaring van het museum en vlieg in een van de drie jachtvliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog die voor bezoekers beschikbaar zijn. Boek een vlucht op een PT-17 Stearman, een AT-6 Texan of een Douglas DC3 en vlieg twintig minuten lang hoog boven Lake Billy Chinook, Mount Jefferson of Smith Rock.