Al sinds jaar en dag heeft de regio Parijs een magnetische werking op kunstenaars. Van Gogh, Pablo Picasso en Salvador Dalí zijn slechts een paar van de grote namen die inspiratie vonden in de Franse hoofdstad en het gebied daaromheen. Dit jaar haalt de stad alles uit de kast om bezoekers te laten zien waarom Parijs en haar omgeving nog altijd het Europese epicentrum zijn van kunst.

Het Saison Culturelle 2017 (Cultureel Seizoen 2017) werd vorige week afgetrapt: een campagne om de culturele evenementen, tentoonstellingen en architectuur in en rond Parijs te promoten. Wij kozen vijf evenementen en tentoonstellingen die je niet mag missen!

Philharmonie de Paris: tien dagen muziek

Als onderbreking van de vele klassieke concerten, organiseert de concertzaal deze zomer voor de achtste keer het Days Off festival in de Philharmonie de Paris. Een mix van pop, rock, elektronische muziek en poëzie is te beluisteren van 30 juni tot 10 juli. Zowel Franse artiesten als internationale bands zullen spelen tijdens dit festival – de perfecte gelegenheid om het indrukwekkende concertgebouw van binnen te bewonderen.

Philharmonie de Paris
Philharmonie de Paris.
Atout France

40 jaar Centre Pompidou

Dit jaar viert het Centre Pompidou, een van 's werelds meest toonaangevende centra voor moderne kunst, haar veertigste verjaardag. Reden genoeg voor een feestje! Veelbesproken tentoonstellingen en festiviteiten vinden dit jaar plaats in het opvallende museumgebouw en andere locaties rond Parijs. Hoogtepunten zijn de sculpturen van Centre Pompidou (tot 9 juli), de expositie van het werk van de Parijse kunstfotograaf Marc Vaux (tot 30 december) en de Picasso-tentoonstelling in Hôtel Salé (tot januari 2018).

Auguste Rodin in het Grand Palais

Het is precies honderd jaar geleden dat Auguste Rodin stierf. Rodin wordt beschouwd als een van de grondleggers van de moderne beeldhouwkunst. De expositie in het Grand Palais toont het oeuvre dat deze beroemde Parijzenaar heeft nagelaten. Meer dan tweehonderd werken van de impressionistische beeldhouwer en tijdsgenoten, waaronder Picasso en Brâncuși, zijn verenigd in de tentoonstelling. Uiteraard zou de collectie niet compleet zijn zonder een van de beroemdste werken van Rodin, De Denker (1904).

Het Grand Palais
Het Grand Palais.
Atout France

Le Corbusier: architectuur in Parijs

Charles-Édouard Jeanneret (1887-1965), beter bekend als Le Corbusier, wordt gezien als een van de belangrijkste architecten van de twintigste eeuw. Horizontale ramen, vrijstaande zuilen, vrije indelingen, daktuinen en vrije gevels waren volgens hem de "Vijf Punten van een nieuwe architectuur". Ontdek zelf wat dit betekende door een aantal van zijn beroemde creaties in Parijs te bezoeken, zoals het Pavillon Suisse en het Maison Planeix.

Karel Appel en CoBrA in Musée d'Art Moderne

Karel Appel wordt in één adem genoemd met de Cobragroep die in de jaren 1948 in een Parijs café werd opgericht. De avant-gardebeweging verenigde kunstenaars uit Denemarken, België en Nederland. De spontane werkwijze en Marxistische invloeden van deze kunstenaars hebben een blijvend stempel gedrukt op de ontwikkeling van moderne kunst. Karel Appel staat met name bekend om zijn kleurrijke en kinderlijke ontwerpen. Stap in de wereld van Appel en de CoBrA in het Musée d'Art Moderne, waar deze tentoonstelling tot 20 augustus te zien is.

Lees verder over het Saison Cultrelle 2017 >