10x Bijzondere plekken om de lokale keuken te proeven

Eten en reizen zijn onlosmakelijk verbonden. Want wie plant zijn reis zonder alvast op te zoeken wat er aldaar op het menu staat? Hier tien plekken waar je gegarandeerd geniet van de lokale keuken.

Door Myrthe Prins
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:55 CET
Foto door Philip Gould, HH

1. Sapporo, Japan

Als Japanners binnen hun eigen land op reis gaan, is hun voornaamste motivatie eten. In Nagasaki is de noedelsoep champon favoriet, naar Hiroshima ga je voor de okonomiyaki (een soort kruising tussen een omelet en een pannenkoek), en in Tokyo zit ’s werelds beste sushibar met maar liefst 3 Michelinsterren. Reis naar Sapporo op het noordelijke eiland Hokkaido voor extreem verse visgerechten, zoals één van de lokale specialiteiten: een stoofpotje met zalm.

2. Bologna, Italië

Een stad die de bijnaam La Grassa (‘De Vette’) heeft, hoort zonder twijfel in dit rijtje thuis. Een bezoek aan Bologna resulteert er hoe dan ook in dat je een aantal kilo’s vetter terugkeert. Probeer vooral eens ergens een aperitivo mee te maken: betaal slechts één drankje in de late middag en profiteer vervolgens kosteloos van een buffet dat in het café staat opgesteld. 

3. New Orleans, VS

Wie van eten houdt, moet zich op zijn minst eenmaal in zijn leven laten verwennen – en troosten – door authentiek soulfood. Deze gevarieerde keuken, een samensmelting van invloeden van over de hele wereld, is met name te vinden in de zuidelijke staten van de VS. Technisch gezien kan alles soulfood zijn, dus voor iedereen is er wel iets naar zijn smaak.

4. Bangkok, Thailand

Voor liefhebbers van wat pit in hun eten kan Thailand niet overgeslagen worden. Voordeel: voor enkele euro’s krijg je het beste van het beste Thaise straatvoedsel voorgeschoteld. Koel na het hoofdgerecht je tong af met het bekende toetje Khao niao mamoeang: in kokosmelk gekookte kleefrijst met stukken verse mango. 

5. De Peleponnesos, Griekenland

Kalamari, choriatiki, souvlaki, tzatziki: alleen de namen van Griekse gerechten zijn genoeg om het water in mijn mond te doen lopen. Etenstijd vindt in dit land beduidend later plaats dan bij ons – als je om acht uur bij een restaurant aankomt, zit er waarschijnlijk nog niemand –, maar het is het wachten waard.

6. Fez, Marokko

Neem in Marokko de tijd om over de markten te dwalen. De verse groenten, verschillende fruitsoorten en kleurrijke specerijen die daar verkocht worden, vind je terug op je bord – of in je tajine. Drink bij het eten ook wat Marokkaanse muntthee om de smaaksensatie compleet te maken. 

7. Kopenhagen, Denemarken

Bij culinair genieten is Scandinavië misschien niet het eerste gebied dat in je opkomt, maar het Deense restaurant Noma is meerdere malen tot beste restaurant ter wereld gekozen door Restaurant Magazine. Alle ingrediënten op het menu komen uit de Scandinavische landen, zoals oesters, Noorse kreeft en rendiertong… Yum!

8. Lima, Peru

In Zuid-Amerika is Lima dé plek die voedselliefhebbers niet mogen overslaan. De Peruaanse keuken – een eeuwenoude mix van onder meer Indiaanse, Spaanse en Afrikaanse invloeden – kenmerkt zich door het gebruik van aardappelen, mais en meer dan honderd soorten pepers, van extreem mild tot verraderlijk pittig.

9. Parijs, Frankrijk

Voor de beste cuisine hoeven we gelukkig niet altijd de halve wereld over te reizen. De stad waar in de 18de eeuw het restaurant werd uitgevonden, kent ook vandaag de dag nog een paar van de beste eetgelegenheden ter wereld. Zowel de foodies als de wijnkenners komen hier ongetwijfeld aan hun trekken. En dan ben ik nog niet begonnen over de patisserie. Bon apetit!

10. Taipei, Taiwan

In de Taiwanese hoofdstad zijn er tientallen straten enkel en alleen gewijd aan de kunst van het snacken. Want de beste manier om in Taipei te eten, is door heel veel verschillende gerechten in hele kleine porties te verorberen. Een mooie bijkomstigheid is dat je op die manier extra veel kan uitproberen.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Hoe kook je een piranha? Dit leerde Gordon Ramsay tijdens de opnames van Uncharted
Reizen
Tel Aviv, de stad die nooit slaapt
Reizen
Philadelphia, een stad met smaak
Reizen
16x geheimen van Azië
Reizen
Overtoerisme in Italië: hier zijn 5 alternatieven voor Venetië

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.