Op reis voelen we ons vaak aangetrokken door historische plekken en cultureel erfgoed. We bewonderen maar al te graag de piramiden in Egypte, eeuwenoude Incasteden in Peru en de overblijfselen van de Atheense Akropolis. Maar hoe zit het met onze eigen geschiedenis? Het erfgoed van de Tweede Wereldoorlog ligt voor ons – zowel geografisch als historisch gezien – een stuk dichterbij, maar kan een even indrukwekkende en leerzame reis naar het verleden opleveren. Om dat te bewijzen werd op 6 juni 2015, exact 70 jaar na D-Day, officieel de Liberation Route Europe (LRE) geopend in de Franse kustplaats Arromanches.

Een aantal Europese landen werkte samen aan dit van oorsprong Nederlandse project. Het doel: het historische nalatenschap van de Tweede Wereldoorlog overzichtelijker en aantrekkelijker maken voor bezoekers. Samen creëerden de deelnemende landen een netwerk tussen de belangrijkste locaties die een rol speelden tijdens de bevrijding in 1944-’45. Vanaf Zuid-Engeland volgt de route de bewegingen van de geallieerden naar Normandië (foto boven dit artikel), via de Belgische Ardennen, Brabant, Arnhem, Nijmegen en het Hürtgenwald tot Berlijn. Ook de Poolse stad Gdańsk, waar eind jaren ’80 een revolutie plaatsvond om de afscheiding van Europa te doorbreken, maakt onderdeel uit van het project.

This is an image

De route in 2015

"Na 70 jaar bevrijding pakken de musea extra groots uit," zegt Jeroen van Wieringen van Liberation Route Europe. "Alleen al in Nederland kan er gekeken en geluisterd worden naar nieuw beeldmateriaal en ooggetuigenverhalen, en zijn er meet-and-greets met veteranen. Wat dat betreft is 2015 wel hét jaar om de route te bezoeken, maar daarnaast is het van belang dat al deze verhalen jaar op jaar en generatie op generatie verteld blijven worden. Nu zijn er nog enkele opa's en oma's die dat kunnen, maar over een aantal jaar niet meer."

Behalve terugkijken op het verleden, denkt de organisatie ook vooruit. Een belangrijk onderdeel van het project is de gratis ‘Liberation Route Europe’-app. Hiermee krijgen bezoekers op verschillende locaties een overzicht van bezienswaardigheden in de buurt en toegang tot bijbehorende verhaallijnen, relevante biografieën, historische foto's, ingesproken verhalen en video's.

Meer informatie? Ga naar de website van Liberation Route Europe of download de app.