Een verrassende reis? Een verrassingsreis!

Wij namen een sprong in het diepe: vijf dagen, twee onbekende bestemmingen en enkel een weerbericht ter voorbereiding.

Door Zoë de Goede
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:02 CET
Foto door Paul C. Stokes / Getty Images

Met een allegaartje van bijeengeraapte kleding in mijn koffer en de geheimzinnige kraskaart in mijn hand ben ik onderweg naar Schiphol. Wekenlang lag hij brandend op mijn bureau. Ik had al kunnen krassen, maar ik heb al mijn doorzettingsvermogen bovengehaald het moment te bewaren voor op het vliegveld met Natalie – mijn reisgenootje. ‘Zo creëren we het effect van een kerstcadeautje,’ zegt Raymond Klompsma, oprichter van srprs.me. ‘Elke keer dat je er voorbij loopt wordt de nieuwsgierigheid groter.’

Intussen scheert de spanning inderdaad over hoge hoogtes, mijn handen trillen een beetje als ik eindelijk de code intik op onze webpagina – waar ook een aftelklok en het weerbericht te vinden zijn – en op de knop ‘put us out of our mystery’ klik. ‘Jullie gaan naar Porto!’ zegt het computerscherm. Namen van vrienden die hier al geweest zijn schieten door mijn hoofd, die moet ik zo snel mogelijk contacteren om te vragen naar de beste adresjes. Maar voor we in het hotel zijn ben ik mijn mobiel al verloren: het ziet ernaar uit dat we het met pure improvisatie moeten doen.

Foto door srprs.me

Met een stadskaart in onze handen – die we onhandig meedraaien elke keer dat we een bocht nemen – waarop de receptionist de belangrijkste plekken heeft omcirkeld, trekken we vol goed moed de stad in. Maar dankzij ons gebrekkige oriëntatievermogen steunen we vooral op behulpzame Portugezen en onze intuïtie. De Portugezen brengen ons naar de uitgaansbuurt en blijven gezellig plakken, het laatste zorgt dat we in een typische oude tram stappen tot we er door de conducteur uitgezet worden op de plek waar de Douro uitmondt in de zee. Hier pakken we meteen een gezellige rommelmarkt mee.

De tweede keer dat we zonder vooruitzichten maar vol spanning naar het vertrekscherm op het vliegveld staren, maken we er een weddenschap van. Als we naar Marseille gaan trakteert Natalie, als we naar Bristol gaan ik, als we beide verkeerd gegokt hebben trakteren we allebei. Na een zenuwslopende zoektocht naar bruikbare computers vertelt het scherm ons dat ik de dupe ben. ‘Juist om die spanning gaat het bij verrassingsreizen,’  zegt Tessa aan de Stegge van trendwatchingbureau Cherry LAB. Volgens haar is de blind break-trend deel van een grotere reishype. ‘Plezierreisjes voldoen niet meer: we willen grenzen verleggen. Niet enkel fysiek, maar ook mentaal.’

Foto door Tiago Pinheiro

We komen er al snel achter dat Britten weinig gemeenschappelijk hebben met de warme Portugezen. Als ik mijn buurvrouw op het vliegtuig vraag wat voor stad Bristol is, kijkt ze me raar aan. ‘Hoe kan je niet weten waar je naartoe gaat?’. Ook onze wanhopige zoektocht naar ponden op het kleine vliegveld van Bristol wordt ons niet in dank afgenomen. Uiteindelijk geeft de kassière van het enige winkeltje dat nog open is ons met tegenzin genoeg ponden voor de shuttle naar het centrum.

Rond middernacht lopen we met grommende magen door de druilerige straten van Bristol, om neer te ploffen op een krukje in de enige fastfoodzaak die nog open is. Terwijl we ons vettige bakje fish and chips naar binnen werken vraagt de chef-kok hoe lang we hier blijven. ‘Twee dagen? Meer dan genoeg.’ Klompsma zei dat je zonder verwachtingen de leukste ervaringen hebt, dat is de filosofie van srprs.me. Veel verwachtingen hebben we nu inderdaad niet.

Met het zonnetje dat de volgende dag op de daken schijnt ziet de stad er echter heel anders uit. We gebruiken een studente als reisgids – Bristol blijkt het Leiden van Engeland te zijn – die ons richting Stoke’s Croft stuurt. Muren vol Bansky’s, tweedehandswinkeltjes met zelfgemaakte juwelen, graffitikunstenaars met de broek op hun knieën, bakkers die bomen planten in Malawi en een buurthuis waar we ter plekke meedoen aan een workshop chakrameditatie. ’s Avonds trekken we een fles champagne open in een idyllisch parkje met uitzicht op Clifton’s Suspension Bridge en een spectaculaire zonsondergang. Dat van die verwachtingen zou toch wel eens kunnen kloppen.

Foto door Zoë de Goede

Wil je ook op reis met srprs.me? Verzin een origineel reisthema en pitch dit in een kort filmpje. Als jouw inzending wordt uitgekozen als thema van de maand mag je het zelf uitproberen, en kan heel Nederland en België een maand lang jouw droomreis maken! Lees hier hoe het werkt.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Deze man reed in een elektrische auto naar de andere kant van de wereld
Reizen
Sprookje van duizend-en-een-nacht in Iran
Reizen
Zandgolven, sterrenregens en saffraanthee
Reizen
16x geheimen van Azië
Reizen
Op reis in 2020? Laat je inspireren door deze foto’s

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.