Ontmoet Mohsin: plotsklaps de populairste reisblogger van Nederland

Met zijn backpack op zijn rug, Dre Beats om zijn nek en met zijn petje achterstevoren reist Mohsin Amdaouech (25) de wereld rond. En zomaar ineens was hij beroemd op social media!

Door Veerle Witte
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:58 CET

Bijna een jaar geleden stuit ik op de Facebookpagina van Mohsin: een jonge Marokkaan die binnenkort op wereldreis vertrekt. Ik besluit hem te volgen en raak al snel gefascineerd door zijn persoonlijke en openhartige manier van verslag doen. En blijkbaar ben ik niet de enige: inmiddels heeft Mohsin bijna 25.000 volgers op Facebook en ruim 6000 volgers op Instagram. Dat maakt hem naar mijn weten niet alleen de enige Nederlands-Marokkaanse blogger, maar ook de populairste reisblogger van Nederland!

Mohsin houdt het simpel: vanwege het vaak trage internet op reis gebruikt hij enkel zijn Facebookpagina als blog, waar hij al zijn enthousiaste verhalen en foto’s deelt. Volgers prijzen zijn charisma, openheid en positieve vibe. En bedoeld of onbedoeld inspireert hij duizenden (Marokkaanse) jongeren om ook op wereldreis te gaan. Tijd voor een interview!

Wanneer is je reis van start gegaan? 

Vandaag, op zondag 18 oktober, is het precies 218 dagen geleden dat ik alles en iedereen achter heb gelaten om de reis van mijn leven te maken. Zeven maanden geleden, op 13 maart om precies te zijn, pakte ik het vliegtuig richting de stad van de samba en de Copacabana: Rio de Janeiro! Het lijkt zo lang geleden, maar ook weer als de dag van gisteren. 

Wat heeft je ertoe aangezet op wereldreis te gaan? 

Tijdens zomervakanties ging ik altijd een aantal weken backpacken, maar na een supertoffe tijd te hebben gehad tijdens zo’n reis brak altijd het moment weer aan om terug te keren naar een leven vol school, werk, stress, projecten en tentamens. Daarbij was mijn vader altijd al een voorbeeld voor mij. Als eerste generatie gastarbeider reist hij tot op de dag van vandaag nog steeds naar alle uithoeken van de wereld. Hij reisde bijvoorbeeld twee jaar geleden in zijn eentje op 68-jarige leeftijd door twaalf West-Afrikaanse landen. Vet hè? Zou jij het durven? Het zit dus eigenlijk zo: ik reis de hele wereld af, net als mijn vader. Ik stelde mezelf als doel om na mijn afstuderen direct op wereldreis te gaan. Een week nadat ik mijn papiertje met daarop Bachelor of Business Administration overhandigd kreeg, was ik vertrokken. 

Je hebt in korte tijd heel veel volgers gekregen. Hoe komt dat?

Toen ik mijn Facebookpagina aanmaakte met de mededeling dat ik op wereldreis ging had ik binnen 24 uur 2000 volgers: en toen was ik nog niet eens weg. Ik wil oprecht mensen inspireren en motiveren om ook de stap te zetten een mooie reis te maken. ‘Waar ik ben, zijn jullie ook,’ zeg ik vaak tegen mijn volgers. Mijn reis, mijn indrukken, impressies en belevenissen, mijn gedachten en gevoelens zijn dagelijks te zien op mijn tijdlijn. 

Waarom is het eigenlijk zo uniek dat jij als Marokkaan op wereldreis bent? 

De meesten van ons zijn opgegroeid met een vakantie van zes weken naar Marokko. Het is ons vaderland, waar ooms en tantes nog steeds wonen. Marokkanen reizen ook wel, het is alleen in een andere vorm. Een wereldreis maken en met een backpack alle uithoeken van de wereld zien is nog vrij nieuw. De meeste jongeren kennen in hun directe omgeving niet iemand die backpackend de wereld over reist, waardoor het niet snel in ze opkomt om zelf te gaan backpacken. 

Mohsin liet zijn volgers meediscussiëren over de bovenstaande twee vragen op Facebook en Instagram, waar interessante antwoorden uitkwamen, zoals deze:

‘In een korte tijd zoveel (voornamelijk Marokkaanse) volgers krijgen komt naar mijn idee puur om het feit dat wij (Marokkanen) niet snel geneigd zijn om alleen op reis te gaan. Laat staan te backpacken over de wereld in je uppie. Wij zijn gezelligheidsdieren en opgegroeid in een collectieve gemeenschap: bijna alles wordt samen gedaan. De verre reizen worden gedaan met vrienden, vriendinnen of partner. Maar niet alleen. De (jaarlijkse) reisjes naar Marokko zijn wederom samen: je gaat naar familie. Die sprong in het diepe en alleen wordt niet vaak genomen, maar dan komt er iemand -onze Mohsin- die het aandurft. Die gedroomde maar enge reis rond de wereld. Alleen. En zoals binnen de Marokkaanse gemeenschap bekend is: spannend nieuws gaat snel. Dus het nieuwtje verspreid zich als wildvuur onder de Marokkaanse jongeren op social media. Het volgen gaat vervolgens vanzelf, je ziet het vaker langs je tijdlijn komen en dan komen de waanzinnige foto's die je inspireren. Het liken verandert in volgen en het volgen verandert in die eerste vette wereldreis boeken. Alleen. Een paar Lonely Planet boeken inslaan helpt daarbij ;)’

Denk je dat jij op dat gebied een trendsetter bent?

Dat vind ik een beetje raar om over mezelf te zeggen, maar ik ben wel één van de eersten die er zo over bloggen. Ik denk dus wel dat er meer mensen door mij zijn gaan reizen, omdat zij nu zien hoe cool het eigenlijk is. Veel van mijn volgers dachten dat backpacken iets is voor mensen met dreadlocks en vieze kleding, die slapen in tenten en liftend de wereld rond gaan. Via mij kwamen ze erachter dat dat niet zo is, evenals dat het helemaal niet zo duur hoeft te zijn. Toen ik mijn financiële situatie deelde, schrokken mensen ervan dat ik na zes maanden rond de achtduizend euro had opgemaakt. Ze dachten massaal: dat valt reuze mee. Er zijn zelfs al meerdere mensen door mij op reis gegaan. Zo stuurde een volger mij dit: ‘Jij hebt mij als Marokkaanse geïnspireerd meer uit het leven te halen en verder te kijken dan alleen Marokko. Daarom heb ik besloten te gaan backpacken! In september ga ik Bali en Thailand helemaal in mijn uppie bezoeken en ontdekken!’ Mooi, toch? 

Kom je zelf veel andere Marokkanen tegen op reis?

Ik ben meer Marokkanen tegengekomen dan ik dacht. Tijdens mijn wereldreis bid ik graag in moskeeën in landen waar ik op dat moment ben. In Zuid-Amerika kwam ik altijd wel een geïmmigreerde Marokkaan tegen in de moskee, terwijl ik in New York tijdens het offerfeest weer veel Marokkaanse Amerikanen heb ontmoet. En waar Marokkanen zijn, vind je mintthee en tajines: ik was dolgelukkig toen ik eindelijk weer Marokkaans kon eten in de wijk Queens! Andere backpackende Marokkanen ben ik minder tegengekomen: vier om precies te zijn! We hebben elkaar ontmoet via mijn blog. 

Welke bestemmingen heb je allemaal al bezocht?

Tot nu toe heb ik dertien landen bezocht tijdens deze wereldreis. Met mijn backpack op mijn rug, Dre Beats om mijn nek en met mijn omgekeerde petje reisde ik door Brazilië, Argentinië, Chili, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Marokko, Panama, Costa Rica, Verenigde Staten (New York) en de Verenigde Arabische Emiraten. Momenteel bevind ik me in Zuid-Afrika. Het totaal aantal bezochte landen staat nog maar op 32. De komende jaren wil ik nog superveel landen zien: ik ben nog lang niet uitgekeken.  

Wat is je favoriete plek tot nu toe?

Dat is echt moeilijk te zeggen: dat is alsof je tussen je kinderen moet kiezen. Elk land en elke bezienswaardigheid heeft mij wel een speciaal gevoel gegeven, maar wat mij direct te binnen schiet is toch wel de grootste zoutvlakte ter wereld in Bolivia, Salar de Uyuni, de grote watervallen van Foz de Iguaçu in Brazilië en Machu Picchu in Peru! Mijn favoriete stad is zonder twijfel New York, daarna komen Rio de Janeiro en Dubai.

Je reist alleen. Vind je dat nooit moeilijk?

Het alleen reizen is mij goed bevallen. Als je alleen reist, heb je alle vrijheid en onafhankelijkheid. Van een nieuwe activiteit tot aan het kiezen van de mensen met wie je wilt optrekken: je kunt doen en laten wat je wil. Bovendien reis ik wel alleen, maar ben ik in feite nooit alleen. Ik heb honderden nieuwe mensen ontmoet die ook stuk voor stuk weer een eigen verhaal te vertellen hebben: dat is het leuke aan reizen! Ik leer niet alleen de cultuur kennen van de landen die ik bezoek, maar juist ook de culturen en religies van andere reizigers die ik ontmoet. Het is daarom zeer onwaarschijnlijk om een eenzaam gevoel te krijgen, maar mocht dat onwaarschijnlijke zich toch voordoen, dan heb ik altijd nog mijn 24.700 volgers. ;)

Wat heeft deze reis jou gebracht?

Ik heb een nieuwe verfrissende blik gekregen op de wereld. Ik ken nieuwe culturen en normen en waarden van mensen uit verschillende landen. Daarbij heeft het reizen met een bepaald budget per maand mij geleerd om nog beter met geld om te gaan: soms moet je dingen gewoon overslaan. Wat mijn reis mij ook heeft gebracht is de kennis dat spontane beslissingen het beste zijn, ongeacht de uitkomst. 

Wat zijn je plannen voor het aankomende jaar?

Ik ga de komende maanden van Zuid-Afrika tot Tanzania reizen via een aantal Afrikaanse landen, zoals Namibië, Botswana, en Zambia. Daarna zoek ik weer een bestemming uit. Misschien India of Iran, met mij weet je het nooit! Het leven na mijn wereldreis begin nu wel af toe door mijn hoofd te spelen. Ik vind het geweldig om mensen te motiveren en te inspireren. Het zou mij bijvoorbeeld gaaf lijken om al mijn ervaringen te verwerken in een soort theatershow. Ik heb zo veel memorabele momenten meegemaakt: het ene vol humor en het andere zeer verdrietig met veel impact. Die verhalen wil ik delen.

Heb je nog een advies aan de lezers?

Heb jij altijd gedroomd over een wereldreis of om lekker een aantal maanden te reizen en is er nog niks van gekomen? Mijn advies is: niet nadenken, gewoon doen. Dit zeg ik omdat er een wereld op je staat te wachten: een wereld vol nieuwe avonturen, belevenissen en interessante mensen. Jij bent hier en alles is daar. Reizen levert je als mens superveel op. Je blijft je elke dag ontwikkelen en ervaart dingen die je nog nooit ervaren hebt. Je zult er geen spijt van krijgen. Die garantie krijg je van mij!

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Het nieuwe goud van Midden-Amerika
Reizen
De tien beste bestemmingen om bloemenpracht te zien
Reizen
Vliegen er binnenkort raketten boven deze historische plekken?
Reizen
Het rode goud
Reizen
Hollandse tulpenkwekers hopen op goede tijden na COVID-19

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.