Waar zie je de mooiste dierenmigraties?

Dierenmigraties kunnen bijzonder indrukwekkend zijn en het is dan ook een unieke ervaring om zoiets van dichtbij mee te kunnen maken. Dit zijn de vijf ultieme migratietrips voor 2016!

Door Veerle Witte
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:54 CET
Foto door Christopher Michel, Flickr

1. Oost-Afrika: De Grote Trek 

Periode: juli, augustus, september

Met stip op een: de Grote Trek van de gnoes in Oost-Afrika. Deze ‘Great Migration’ vindt plaats tussen de Masai Mara in Kenia en de Serengeti in Tanzania. Duizenden gnoes, maar ook zebra’s en gazelles migreren tussen deze natuurgebieden op zoek naar voedsel. Het exacte tijdstip van de jaarlijkse migratie is moeilijk te voorspellen. Juli, augustus en september vormen echter de beste maanden om de dieren in groten getale te zien en een spectaculaire oversteek van één van de rivieren van dichtbij mee te maken in het nationaal park Masai Mara.

2. Antarctica: migratie van de keizerspinguïns 

Periode: maart

Elk jaar gaan de keizerspinguïns op een lange reis over een fonkelend wit continent omgeven door ijskoude wateren: Antarctica. Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming begint de paring. Keizerspinguïns zijn de enige pinguïns die in de winter broeden. Voordat ze hun broedplaats bereiken, leggen ze in maart tientallen kilometers af over het ijs. Een adembenemend schouwspel dat niet kan ontbreken op de bucket list.

Foto door Joël Sartore, National Geographic

3. Mexico: migratie van monarchvlinders 

Periode: december, januari, februari

Als je het over migraties hebt, dan denk je misschien niet meteen aan vlinders. Toch is de migratie van monarchvlinders een van de indrukwekkendste migraties ter wereld. Miljoenen monarchvlinders vliegen elk jaar in de herfst vanuit de VS en Canada naar de bergen in het zuiden van Mexico om te overwinteren. De beste tijd om de monarchvlinders in Mexico te zien is december, januari of februari. El Rosario Butterfly Sanctuary in Ocampo is de beste plek om de spectaculaire vlindermigratie van dichtbij mee te maken.

4. Canada: grijze walvissen 

Periode: maart, april, mei

Zeezoogdieren kennen lange migratieroutes, waarvan de grijze walvissen het verst trekken. Het grootste aantal reist op en neer tussen de Mexicaanse kust en de Beringstraat bij Alaska. Deze giganten, die wel 14 meter lang kunnen worden, trekken elk jaar van de broedplaatsen in Baja, Californië naar de voedselrijke wateren van Alaska. Deze reis van 19.000 kilometer geldt als één van de grootste migraties van zoogdieren ter wereld. Van maart tot eind mei kun je de grijze walvissen spotten in de wateren van British Columbia in Canada.

Foto door Kirsty Faulkner, Flickr

5. Australië: rodekrabmigratie op Kersteiland 

Periode: oktober en november

Christmas Island, of Kersteiland, ligt in de Indische Oceaan op zo'n 350 km van Java, Indonesië. Op het eiland, dat deel uitmaakt van Australië, vindt elk jaar een van de meest spectaculaire migraties op aarde plaats. In oktober en november, aan het begin van het regenseizoen beginnen de grote rode krabben hier massaal aan hun migratie vanuit de bossen naar de kust om te paren en eitjes te leggen. Je aanschouwt de migratie van circa 120 miljoen rode krabben op Kersteiland! 

Deze top 5 is samengesteld door Reisbureau Van Helden Travel, een reisbureau gespecialiseerd in bijzondere bestemmingen.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Op zoek naar zadelrobben op de Magdalena-eilanden
Reizen
17x onvergetelijke safari’s in Afrika
Reizen
10x Wreedste dierenattracties
Reizen
Het nieuwe goud van Midden-Amerika
Reizen
De tien beste bestemmingen om bloemenpracht te zien

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.