1. Geef jezelf een missie

Maak van je doorsnee tripje een onvergetelijke reis door jezelf een doel te stellen. Zo snel mogelijk alle bekende trekpleisters afwerken telt niet. Bedenk liever iets waar je echt in moet investeren. Zoek de beste pub in Ierland, leer salsa dansen in Cuba of stippel je eigen kanoroute uit in de Noorse fjorden. Goede herinneringen gegarandeerd!

2. Verdiep je in de cultuur

Zoals de bitterballen thuis smaken, smaken ze nergens. En dus kun je ze in het buitenland ook maar beter laten staan. Neem voor je op reis gaat de tijd om wat meer te leren over de omgeving waarin je terecht komt, zoals de mensen, de taal, de lokale etiquette en het klimaat. Op die manier voorkom je dat je drie lagen te veel aantrekt of Japanners irriteert door in het openbaar te niezen.

3. Leg contact met de locals

Even diep ademhalen en uit je comfortzone stappen, maar! Praat met taxichauffeurs, barista’s, gidsen, marktkooplui, personeel van hotels of gewone inwoners van de stad.
Zij vertellen je authentieke verhalen, wijzen je op onontdekte highlights, zijn niet te beroerd om gênante vragen te beantwoorden en kennen de handigste routes om van A naar B te komen. Tip: ga coachsurfen bij een local.

This is an image
Andrew Watson/Getty Images

4. Reis alleen

Alleen reizen biedt veel voordelen. Je hoeft met niemand rekening te houden en kunt je eigen ritme volgen (lees: de wekker een halfuur later zetten). Minder compromissen betekent meer tijd om te doen waar je zelf zin in hebt. Uren rondhangen in een museum, uitgebreid je ervaringen neerpennen in een reisdagboek of de ultieme foto maken, bijvoorbeeld. Als je alleen reist heb je meer oog voor je omgeving en voor anderen. Hostels zijn de uitgelegen plek om reiservaringen uit te wisselen met mensen van over de hele wereld en vervolgens samen op pad te gaan.

5. Volg een workshop

Schrijf je tijdens je reis in voor een class of workshop om meer te leren over een interessant aspect van de plaatselijke cultuur. Beeldhouwen, chocola maken, yoga beoefenen: je kunt het zo gek niet bedenken of er worden workshops in gegeven. Ontdek waar je talenten liggen – of juist niet – en integreer ondertussen met mensen uit de gemeenschap!

6. Leer een stukje geschiedenis

‘Als je vandaag wil begrijpen, moet je op zoek gaan naar gisteren’, zo stelde schrijfster Pearl Buck terecht. Duik de lokale bibliotheek in, bezoek enkele musea of laat een gids je alles vertellen over belangrijke gebouwen, inwoners en historische gebeurtenissen van je bestemming. Zo ontstaat er een dieper begrip van de plekken die je bezoekt.

7. Ga naar een festival

Voor de ultieme culturele verrijking ga je naar een festival. Denk aan Chinees nieuwjaar, carnaval in Brazilië, straatparades in Californië of het Diwalifestival in India. Geef je reis een feestelijk tintje en versmelt met je omgeving!

This is an image
Bent Winnebrenner/Getty Images