De zomer loopt ten einde en dat betekent koeler weer en nieuwe mogelijkheden voor het ideale uitstapje. We hebben de tien mooiste herfstreizen op een rijtje gezet, geïnspireerd door National Geographic Expeditions en Lodges.

Bekijk heilige vogels en rituele dansen in Bhutan

Ontdek het allerbeste van dit bergkoninkrijk.

This is an image

Bhutan stelde zich pas in de jaren zeventig van de vorige eeuw voor de wereld open, maar nu er steeds meer toeristenvisums worden uitgegeven, raden we je aan een reis naar dit land niet langer uit te stellen. Er valt veel te ontdekken in dit koninkrijk in de Himalaya, zoals de reden waarom Bhutan naast de gebruikelijke economische indicatoren ook zijn bruto nationale geluk bijhoudt. Het is ook het enige land dat specifieke milieuregels in zijn grondwet heeft vastgelegd: zestig procent van het staatje moet voor altijd bebost blijven. In de herfst worden twee jaarlijkse festivals gehouden. De grootste, Thimphu tshechu, is een drie dagen durend feest met dans, zegeningen en kleur in de hoofdstad. Het festival wordt gehouden ter ere van de Goeroe Rinpoche, die in de achttiende eeuw het boeddhisme in Bhutan introduceerde. Het Festival van de Zwarthalskraanvogel vindt plaats op 11 november en is de viering van de jaarlijkse terugkeer van deze vogels naar de heilige wetlands in de Phobjikha-vallei. Ga op reis met National Geographic en bezoek wonderbaarlijk Bhutan of verblijf in het Zhiwa-Ling Hotel.

Australië: avontuur te land en ter zee

Reis heen en weer tussen Cairns in Queensland en het Great Barrier Reef.

Op de historische Kuranda Scenic Railway trein je door tunnels en oeroud regenwoud
Op de historische Kuranda Scenic Railway trein je door tunnels en oeroud regenwoud.
Chris Putnam, Alamy Stock Photo

Het Great Barrier Reef is ’s werelds meest uitgestrekte koraalrifsysteem, waar 1625 soorten vis leven. Berichten over koraalverbleking en opwarmend zeewater ten spijt hopen we dat het rif intact zal blijven. Bezoek dit wereldwonder tijdens de herfst op het noordelijk halfrond, om het voortplantingsseizoen voor koralen, zeevogels en zeeschildpadden mee te maken en aan de voorjaarsevenementen op het zuidelijk halfrond deel te nemen. Als het budget het toestaat, kun je ook op Lizard Island verblijven, dat door kapitein James Cook zo werd genoemd vanwege de vele varanen die er leefden. Rond het eiland bevinden zich ook wereldberoemde duikplekken als de Cod Hole en 24 afgelegen strandjes. Sla de stad Cairns niet over, want daar kun je op de Kuranda Scenic Railway door tunnels en oude oerbossen sporen. Je kunt ook kiezen voor de Skyrail Rainforest Cableway, een bijna zevenenhalve kilometer lange kabelbaan door het tropisch regenwoud van dit gebied. Ga op reis met National Geographic en ontdek de prachtige koraalriffen rond Lizard Island.

Zoek rust tussen de bomen in Amerikaanse en Canadese reservaten

‘Go west’ (en naar het noorden) en geniet van de herfst.

In de herfst is het in Noord-Amerika aangenaam mild en biedt de natuur een kleurrijk spektakel wanneer de bladeren zich in felrode en -oranje tinten opmaken voor de winter. Een betere tijd om de nationale parken te bezoeken is er niet. Na de zomervakantie is het in de uitgestrekte, okerkleurige landschappen van de westelijke VS niet druk. Bewonder de smalle doorgangen in de Antelope Canyon en sta vol ontzag in de schaduw van reuzensequoia’s in het Sequoia National Park. In Canada zijn alle nationale parken in 2017 vrij toegankelijk vanwege het honderdvijftigjarig bestaan van het land. Bezoek de kustprovincies en verken de unieke tafelplateaus van Gros Morne. Of neem de flora en fauna van westelijk Canada in je op, waar je wapiti’s, beren en nog veel meer kunt ontdekken. Ga op reis met National Geographic en dartel in de nationale parken van de VS door de herfstbladeren.

Ontdek kunst, natuur en geschiedenis op één plek: het Zuid-Afrikaanse kaapstad

Bezoek tussen de pinguïns en de Tafelberg door een openluchtmuseum.

Het Zeitz MOCAA s werelds nieuwste museum voor eigentijdse kunst werd gevestigd in het historische Grain Silo Building aan het VA Waterfront
Het Zeitz MOCAA, ’s werelds nieuwste museum voor eigentijdse kunst, werd gevestigd in het historische Grain Silo Building aan het V&A Waterfront.
Iwan Baan, Zeitz MOCAA

Op 22 september opent het Zeitz Museum of Contemporary Art Africa in Kaapstad zijn deuren, waar kunst uit Afrika en van de Afrikaanse diaspora zal worden geëxposeerd. Met een vloeroppervlak van ruim negenduizend vierkante meter is het museum het grootste in Afrika dat in ruim een eeuw is geopend. Tijdens je verblijf in Kaapstad kun je een bezoek brengen aan het District Six Museum, waar bezoekers meer te weten komen over de apartheid. Buiten kun je de kabelbaan naar de Tafelberg nemen (of de berg zelf beklimmen) en genieten van een prachtig uitzicht over de stad – je kunt zelfs weer van de berg abseilen. Mis de Boulders Beach niet, waar je pinguïns kunt spotten. Hoewel het aantal pinguïns in de herfst afneemt omdat ze op hoge zee op vis jagen, kun je nog steeds een selfie met de achterblijvers nemen. Ga op reis met National Geographic en onderga Zuid-Afrika van Kaapstad tot het Krugerpark.

Beleef de dag van de doden in het Mexicaanse Oaxaca

Dompel jezelf onder in deze kleurrijke spirituele feestdag.

Heldergele wijngaarden omringen de huizen van het Franse stadje Riquewihr
Heldergele wijngaarden omringen de huizen van het Franse stadje Riquewihr.
National Geographic Creative/Alamy Stock Photo

Eind oktober is een fascinerende maar drukke tijd in Oaxaca, waar mensen zich opmaken voor het vieren van de Dag van de Doden. De oorsprong van het feest is tot duizenden jaren terug te herleiden tot de volken van de Azteken, Tolteken en Nahua. Tijdens het festival bruisen de straten van de kleurige kostuums, het vuurwerk, de calendas (processies) en de vele muziek. Gezinnen maken thuis offergaven aan de doden klaar en komen op kerkhoven bijeen om de graven van hun verwanten te versieren met goudsbloemen en kaarsen – vergezeld van een flink aantal blaasorkestjes. De mescal vloeit rijkelijk. Ervaar dit feest door je te verdiepen in de vele rituelen en tradities die eraan ten grondslag liggen. Zo ben je goed voorbereid en kun je deze herdenking van liefde en verlies waardig en gevoelig vieren. Ga op reis met National Geographic en ontdek Oaxaca vanuit het gezichtspunt van de plaatselijke bevolking.

Word één met de natuur in Zambia

Bekijk hoe olifanten naar vruchten zoeken – en (vele) miljoenen vleermuizen.

Het groot wild van Zambia concentreert zich van mei tot november langs rivieren en rond drenkplaatsen, waardoor de herfst een uitstekende tijd is om op safari te gaan. Vakantie in november? Bezoek dan de Mfuwe Lodge, voor een bijzonder en direct contact met een kleine kudde olifanten die op zoek is naar mango’s en onderweg door het kamp struint. Tussen oktober en december strijken zo’n tien miljoen migrerende vleerhonden neer in een uithoek van het Kasanka National Park. Mis ook het Werelderfgoed van de Mosi-oa-Tunya (de Victoriawatervallen) niet, want daar kun je alleen in deze droge maanden zwemmen in poelen aan het randje van de afgrond. Ga op reis met National Geographic en maak de mars van de olifanten door de Mfuwe Lodge mee.

Relaxen in het wijnland par excellence: Frankrijk

Beleef het oogstseizoen in Bourgondië of een wijnfestival in Parijs.

Heldergele wijngaarden omringen de huizen van het Franse stadje Riquewihr
Heldergele wijngaarden omringen de huizen van het Franse stadje Riquewihr.
Matteo Colombo, Getty Images

Omdat het deze zomer in Frankrijk zeer warm was, stellen we voor dat je de vakantie naar de herfst verplaatst. Gelukkig is de herfst in dit wijnland ook het oogstseizoen, dus raden we een zoek aan Bourgondië aan. Hoewel het startsein voor het plukseizoen door de plaatselijke prefect wordt gegeven, beginnen de wijngoederen in Bourgondië doorgaans half september met plukken. In deze periode vallen ook de Franse Journées du patrimoine (‘Erfgoeddagen’), wanneer 17.000 historische plekken in heel het land hun deuren openen voor het publiek. Vakantie in oktober? Vier de Franse wijncultuur in de hoofdstad, op het Fête des Vendanges Montmartre, een eerbetoon aan de enige functionerende wijngaard in Parijs. Dit jaar omvat het evenement lezingen, wijnproeverijen, muziekvoorstellingen, workshops en een afsluitend vuurwerk boven de Sacré-Coeur. Ga op reis met National Geographic en vier een wijnvakantie in Parijs en Normandië.

Handen uit de mouwen in Griekenland

Oogst de vruchten van je werk tijdens het olijfplukseizoen.

Als wijn niet jouw ding is, dan kun je kiezen voor een ander soort plukseizoen. Sommige Griekse reisbureaus voor agrotoerisme nodigen toeristen uit om deel te nemen aan de olijfoogst; de vruchten worden geplukt en dan geperst om er olie uit de winnen, en er wordt gezamenlijk op het land gegeten. Wil je liever niet aan het werk gezet worden? Dan raden we je toch een trip naar Griekenland aan, want in Athene begint op 20 september het 23e jaarlijkse Internationale Filmfestival, dat tot begin oktober duurt. Beklim er ook de berg Lycabettus, bezoek er het Nationaal Archeologisch Museum en slenter tussen de oude ruïnes. Waterliefhebbers kunnen de veerboot naar Egina nemen en daar aan een van de prachtige strandjes van dit eiland in de gelijknamige Bocht zwemmen. Ga op reis met National Geographic en onderneem een elfdaagse expeditie of verblijf in het Aristi Mountain Resort en het Kapari Natural Resort.

Laat je in Jaipur meeslepen door het lichtfestival

Onderga een unieke Indiase belevenis.

Een brahmaan priester zit op de trappen aan de rivier de Ganges in Varanasi Dit soort taferelen en een zee van lichtjes tref je tijdens het Divalifeest langs de Ganges aan
Een brahmaan (priester) zit op de trappen aan de rivier de Ganges in Varanasi. Dit soort taferelen en een zee van lichtjes tref je tijdens het Divali-feest langs de Ganges aan.
Christopher Pillitz, Getty Images

In de herfst wordt in India het jaarlijkse Divali-festival gevierd, een tijd waarin de duisternis wordt verdrongen door het licht. De naam van het feest stamt af van de rij (avali) lampen van klei (diya of deepa) die de Indiërs voor hun huis aansteken. Tegenwoordig worden huizen en winkels versierd met kaarsen terwijl monumenten en tempels vaak ook met strengen van ledlampjes worden opgesmukt. En dan het vuurwerk! Divali-gangers vragen om de zegen van Lakshmi, de godin van de welvaart. Hoewel het festival in heel India wordt gevierd, raden wij de stad Jaipur aan. Bezoek er het Nahargarh Fort, vanwaar je beneden de glinsterende stad ziet liggen, en bewonder de uitbundig verlichte Jal Mahal, een deels onder water liggend paleis in het Man Sagar-meer. Boek van tevoren, want tijdens Divali is het land één feestelijke drukte. Ga op reis met National Geographic en laat India jouw herfstvakantie verlichten.

Verken je smaakpapillen in Vietnam

Reis al proevend van Hanoi naar Ho Chi Minhstad.

Op weg naar Vietnam? Zorg dan voor een goede trek, om in Hanoi meteen te beginnen met een phở-noedelsoep en met bún chả, geroosterd varkensvlees met rijstvermicelli. De voormalige keizerlijke hoofdstad Hue bezoek je vanwege de pittige bún bò Huế-soep, de gestoomde bánh bèo-rijstkoekjes en de cơm hến, een heerlijke kom garnaaltjes met rijst, verse kruiden en meer. In Hội An kun je je richten op chè mè đen, een warm dessert van zwart sesamzaad, en op de beroemde plaatselijke soep: cao lầu. Ho Chi Minhstad is de plek om de de hủ tiếu-noedelsoep en de krokante bánh xèo-pannekoeken te proberen. En om na al dat lekkers niet in te dommelen, neem je gewoon een cà phê trứng, Vietnamese eierkoffie. Ga op reis met NatGeo en ontdek Vietnam van Hanoi tot Ho Chi Minhstad.

Reisjournaliste Jodi Ettenberg is de oprichter van Legal Nomads. Je kunt haar volgen op Twitter en Instagram.