Toen me werd gevraagd om deel te nemen aan een spectaculaire fietstocht van bijna 650 kilometer, dwars door de Dolomieten in Noord-Italië, zei ik ‘ja’ – en besloot om de rest later uit te zoeken.

In mijn woonplaats Washington DC fiets ik naar m’n werk, maak fietstochten in het weekend en ga op fietskampeertochten. Mijn recreatieve fietsgedrag en het overwegend vlakke terrein waarop ik dat doe, betekenen dat ik iets totaal anders gewend was dan het gebied waarop ik me nu ging voorbereiden. Maar dat weerhield me er niet van de uitdaging aan te gaan. En dat zou ook voor jou moeten gelden, want met een beetje training en doelgerichtheid kun je je fietsersleven naar nieuwe hoogten stuwen.

Gebruik deze tips om je op je eigen fietsexpeditie voor te bereiden.

Maak kilometers

In de sneeuw beklimt een fietser een weg in de Dolomieten waar het weer razendsnel kan omslaan

Ik begon in april aan de training voor mijn tocht in september. In totaal maakte ik een kleine vijfduizend kilometer, gedurende lange, vlakke tochten op warme dagen in en rond Washington. Dat lijkt een waanzinnige afstand, maar in vijf maanden komt dat neer op iets minder dan duizend kilometer per maand, oftewel 32 kilometer per dag. ’In het weekend kun je langere afstanden afleggen, zodat je het doordeweeks wat rustiger aan kunt doen. Besteed af en toe wat dagen aan plaatselijk heuvelland en dat heb je al snel vijfduizend kilometer bij elkaar gereden.

Als je je programma doelgericht en met toewijding uitvoert, zul je plezier kunnen beleven aan een veeleisende fietstocht. Een klim in de Dolomieten is geen sprint, dus deze trip door het schitterende Italiaanse landschap is een marathon – waarvan je kunt genieten als je je goed hebt voorbereid.

This is an image
NG Maps

Pak zorgvuldig

Welke uitrusting heb je nodig om de Dolomieten te doorkruisen? Zoals in veel berggebieden kan het weer ook in deze Noord-Italiaanse streek (die tot de Alpen behoort) razendsnel en drastisch omslaan. Het ene moment fiets je in de regen, het andere moment over een zonnig gedeelte van de route; en soms daal je in korte tijd van een besneeuwde berg naar een snikhete vallei af.

Je fietst dus door een scala van omstandigheden, dus moet je overal op voorbereid zijn. Zorg ervoor dat je lange fietsbroeken, een opvouwbaar windjack en regenjas, een paar warme fietshandschoenen, een opvouwbaar petje en een bivakmuts ter bescherming van je nek en gezicht inpakt. Veel van deze spullen zullen gemakkelijk in de achterzakken van je fietsjack passen, dus als je het warm krijgt, kun je naar believen laagjes afpellen.

Ga met een kenner

Normaliter stippel ik mijn routes helemaal zelf uit, maar als ik maar korte tijd in een bepaald gebied fiets, ga ik met een kenner. Ik heb deze route afgelegd met de DuVine Cycling and Adventure Company, een groep zich uitsluitend richt op unieke en alomvattende fietsavonturen.

Jon Bowen concentreert zich tijdens zijn beklimming van de Stelviopas
Jon Bowen concentreert zich tijdens zijn beklimming van de Stelviopas.
Taylor Burk

Met die steun kun je gedurende de expeditie zoveel mogelijk piekervaringen opdoen. Een expert kent de minder begaande paden en kan helpen als je in de middle of nowhere met een lekke band staat. Zij plannen precies hoeveel kilometers je per dag zou moeten halen en regelen aan het einde van elke rit een comfortabel bed voor je. Een echt goede gids zou je zelfs de weg kunnen wijzen naar het gezelligste koffiehuis van het Italiaanse platteland en al een latte macchiato voor je hebben besteld tegen de tijd dat jij klaar bent met het maken van foto’s van dat schilderachtige Italiaanse dorpje.

Maar wat is er zo avontuurlijk aan het meefietsen met een reisorganisatie, vraag je je misschien af. Letterlijk alles. Je kent die beelden van de Tour de France of Giro d’Italia wel, en hoewel jij misschien niet zo hard fietst als de profs, zul je je niet minder gepokt en gemazeld voelen als je over kronkelwegen door het Italiaanse platteland zwoegt. Zonder de hulp van een ervaren gids zou je die haarspeldbochten waarschijnlijk nooit vinden, dus heb je iemand nodig die ook buiten zijn werk deze wegen berijdt en in de lokale restaurants eet die jij met je groep aandoet.

Tijdens de maaltijd bestuderen twee gidsen samen met hun fietsgroep de geplande route
Tijdens de maaltijd bestuderen twee gidsen samen met hun fietsgroep de geplande route.
Taylor Burk

Zoek je groepje

De fiets is een mobiele glimlach – vooral als je in een goed team rijdt. Op een reis als deze wordt het afzien tijdens de lange tocht meer dan goedgemaakt door de permanente gezelligheid en uitgebreide koffiepauzes met je nieuwe vrienden.

Op de eerste dag van hun tocht door de Italiaanse Alpen beklimmen fietsers de Gaviapas
Op de eerste dag van hun tocht door de Italiaanse Alpen beklimmen fietsers de Gaviapas.
Taylor Burk

Samen rijd je door pittoreske Italiaanse dorpjes en gehuchten. Je fietst ’s ochtends langs appelboomgaarden, bent rond lunchtijd in een sneeuwballengevecht verwikkeld en zoeft tegen het avondeten langs wijngaarden. Je werkt samen als een team om elke steile pas te overwinnen, viert jouw gezwoeg om de top te halen samen met de anderen en praat met elkaar over ieders vooruitgang. Hoewel een solotocht zo zijn voordelen heeft, betekent het fietsen in een groep van getalenteerde wielrenners dat je elkaar kunt aanmoedigen en opbeuren.

In de loop van een week blijkt een reis die je nooit voor mogelijk had gehouden, langzaam werkelijkheid te worden. Uiteindelijk heb je bijna 650 kilometer afgelegd, tweemaal de Mount Everest in hoogtemeters overwonnen en de kust van de Adriatische Zee bereikt. Aangesterkt door de regionale biologische keuken en de steun van je fietsgroep, denk je waarschijnlijk alweer aan een volgende uitdaging – misschien samen met je nieuwe vrienden.

Jon Bowen is cartograaf en fietser. Hij en avonturenfotograaf Taylor Burk maakten deze reis door de Dolomieten met de DuVine Cycling and Adventure Company.