De wereldwijde verspreiding van het coronavirus hindert reizigers. Blijf op de hoogte van de wetenschap achter de uitbraak>>

Foto’s tonen oude modderworsteltraditie

Ondanks de teruglopende populariteit blijft de sport voor sommigen een manier van leven.

Foto's Van Matthieu Paley
Gepubliceerd 18 jan. 2018 19:32 CET

Ver van de hellingen van het Olympische Pyeongchang in Zuid-Korea en de verwachtingen over de komende Winterspelen wordt in India en Pakistan nog altijd een eeuwenoude sport beoefend waarvan de meeste mensen nog nooit hebben gehoord. Kushti of pehlwani is een vorm van competitief modderworstelen waarvan de oorsprong teruggaat tot de vierde eeuw v.Chr., hoewel de interesse in de sport de laatste twintig jaar sterk is afgenomen.

Rasheed Bukhari is een ervaren pehlwan die ook in Duitsland aan competities heeft deelgenomen. Na de training wordt hij door medeworstelaars met olie gemasseerd om de doorstroming van zijn spieren te bevorderen.
Foto van Matthieu Paley, National Geographic

Dat komt mogelijk door “de levensstijl en middelen die ervoor nodig zijn” of omdat kushti gewoon niet meer zo in de mode is als voorheen, zegt antropoloog Paul Rollier van de Universiteit van Oslo.

Rollier kenmerkt de sport – die hij in zijn boek Wrestlers, Pigeon Fanciers, and Kite Flyers heeft beschreven – als “een manier van leven, bijna een levensbeschouwing” die veel discipline vergt. Seks, alcohol en tabak zijn uit den boze en de worstelaars – pehlwans – volgen een speciaal, zuivelrijk dieet om hun zware trainingsprogramma te kunnen volhouden.

“In de steden van Pakistan wordt pehlwani tegenwoordig nog maar weinig beoefend,” zegt Rollier.

Adil (in het midden) traint met zijn mede-pehlwans.
Foto van Matthieu Paley, National Geographic

Toch zijn er nog toegewijde modderworstelaars, zoals in Lahore, waar een groep mannen geregeld bijeenkomt om op een modderplaats of ‘akhara’ te trainen. Daar voeren ze een intens programma uit waarbij wordt geklommen, push-ups worden gedaan en aarde wordt uitgegraven en de grond weer wordt opgevuld. Vervolgens beoordelen de pehlwans elkaars prestaties, laten hun aanzienlijke spierpartijen masseren met olie en bereiden zich voor op de volgende krachten verslindende training.

Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.