Man gebeten door haai, beer én slang

Outdoor-liefhebber Dylan McWilliams heeft een paar tropenjaren achter de rug, maar hij is niet van plan de wilde natuur de rug toe te keren.

Door Stephen Leahy
Gepubliceerd 30 apr. 2018 12:06 CEST
Een tijgerhaai was zeer waarschijnlijk verantwoordelijk voor de beet die Dylan McWilliams onlangs in Hawaï opliep. ...
Een tijgerhaai was zeer waarschijnlijk verantwoordelijk voor de beet die Dylan McWilliams onlangs in Hawaï opliep. Eerder was McWilliams gebeten door een beer en een ratelslang.
Foto door Brian J. Skerry, National Geographic Creative

Eén op de 893.350.000.000.000.000. Dat is de kans dat iemand meemaakt wat de 20-jarige Dylan McWilliams is overkomen. Hij werd gebeten door een haai, aangevallen door een beer en gebeten door een ratelslang – en dat alles in een periode van ruim drie jaar.

Vorige week was McWilliams, die in Grand Junction in het westen van Colorado woont, voor de kust van het eiland Kauai in Hawaï aan het bodyboarden toen hij iets tegen been voelde aanstoten. “Ik zag de haai onder mij zwemmen. Ik begon naar het dier te trappen – ik weet dat ik hem minstens één keer heb geraakt – en toen ben ik zo snel als ik kon naar de kust gezwommen,” vertelde McWilliams de BBC. De wond aan zijn been moest met zeven hechtingen worden opgelapt en uit de tandafdrukken bleek dat het om een tijgerhaai ging.

Aanvallen van haaien doen zich af en toe in Hawaï voor, vooral van tijgerhaaien, aldus George Burgess, emeritus-directeur van het Florida Program for Shark Research van de University of Florida. Maar volgens hem is de kans om in Amerikaanse wateren door een haai te worden aangevallen, één op de 11,5 miljoen. Ter vergelijking: de gemiddelde Amerikaan heeft een kans van ongeveer één op de 5000 om tijdens zijn leven door de bliksem te worden getroffen.

Hoewel aanvallen door haaien veel aandacht in de media krijgen, is de kans dat je door een beer wordt aangevallen veel groter. McWilliams, die de afgelopen jaren veel met de rugzak door de VS en Canada is getrokken, behoort ook tot de één op de 2,1 miljoen mensen die gedurende hun leven door een beer zijn verwond. Vorig jaar juli kreeg hij een jaap over zijn hoofd van een zwarte beer toen hij tijdens een kampeertrip in Colorado lag te slapen. Hij ontsnapte door de beer in zijn oog te porren. Parkopzieners vingen de beer, vonden bloed van McWilliams onder de klauwen van het dier en lieten het daarop inslapen. De gapende hoofdwond van McWilliams moest met behulp van negen hechtingen worden gedicht.

“Een Noord-Amerikaanse zwarte beer die een mens aanvalt, heeft doorgaans veel honger,” zegt outdoor-journalist Gordon Grice, schrijver van The Book of Deadly Animals en Shark Attacks: Inside the Mind of the Ocean’s Most Terrifying Predator (National Geographic Shorts). Volgens hem zijn dit soort aanvallen zeer zeldzaam en vinden ze meestal plaats omdat een beer heeft geleerd mensen met voedsel in verband te brengen. Zo profiteren beren van vogelvoederhuisjes, eten ze uit vuilnisbakken of vinden ze huisdiervoer. Tussen 1900 en 2009 kwamen in de hele VS (behalve Alaska en Hawaï) veertien mensen om door aanvallen van beren.

Van zwarte beren is bekend dat ze agressief kunnen zijn, maar aanvallen op mensen komen maar af en toe voor.
Foto door Barrett Hedges, National Geographic Creative

Gezien zijn status van ongeluksvogel is het misschien niet verrassend dat McWilliams in 2015 tijdens een trektocht door Utah op een ratelslang stuitte. Volgens hem bevatte de beet van de slang weinig gif en hij besloot niet naar een ziekenhuis te gaan, ook al was hij er wel een paar dagen ziek van. De kans om in de VS door een giftige slang te worden gebeten, wordt geschat op één op de 37.500. (De kans om in de VS om te komen bij een auto-ongeluk is veel angstaanjagender, namelijk één op de 112.)

“Hij is een van de grootste ongeluksvogels op de planeet,” zegt Burgess. Hoe groot? Welnu, omdat elk voorval op zichzelf stond, moeten de kansen dat iemand ze los van elkaar meemaakt, met elkaar worden vermenigvuldigd om uit te komen op de kans dat één iemand alle drie de voorvallen meemaakt. En die kans is één op de 893,35 biljard (893.350.000.000.000.000).

McWilliams schrijft de voorvallen toe aan het feit dat hij gewoon op het verkeerde moment op de verkeerd plek was. En hij moedigt iedereen aan om de weidse natuur te gaan verkennen. “Ik onderneem nog steeds trektochten, ik vang nog steeds ratelslangen en ik zal in de oceaan blijven zwemmen,” verklaarde hij tegenover de BBC.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
25 topbestemmingen voor 2021
Reizen
Hoe is het om naar conflictgebieden te gaan? Een voormalige oorlogscorrespondent vertelt het ons
Fotografie
Haaienfotograaf maant na dodelijke aanval tot voorzichtigheid, niet hysterie
Reizen
Ze wilden alle landen op aarde bezoeken – totdat het coronavirus toesloeg
Reizen
Nieuw-Zeeland heeft het coronavirus ‘feitelijk uitgebannen’. Dit is wat ze goed deden.

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.