Zo wordt Japanse mochi op traditionele wijze bereid

Al bijna twintig jaar wijdt Shoichi Sugiyama de inwoners van de Amerikaanse stad Seattle in in de traditie van mochi tsuki, oftewel 'mochi maken'.

Door Elaina Zachos
Gepubliceerd 13 apr. 2018 14:55 CEST
Bekijk hoe mochi meesterlijk tot moes wordt gemept

Shoichi Sugiyama maakte voor het eerst mochi toen hij vier jaar oud was. Tijdens zijn jeugd in Japan luidde zijn vader het nieuwe jaar in door hem stapsgewijs te laten zien hoe je de traditionele lekkernij maakt. Sugiyama, die inmiddels tegen de zeventig loopt, zet die traditie nog steeds voort, al is het dan duizenden kilometers verderop en met een nieuwe groep mensen.

Sugiyama woont tegenwoordig in Bellevue, een stadje vlak buiten Seattle in de Amerikaanse staat Washington. Omringd door stadsgenoten en toeristen viert hij elk nieuw jaar op Bainbridge Island met de jaarlijkse mochi tsuki, oftewel het ‘mochi maken’-evenement.

Mochi, een zoete, kleverige rijstkoek, begon honderden jaren geleden in Japan als een dure lekkernij die in de eerste dagen van het nieuwe jaar werd gemaakt en gegeten. Mochi wordt zo sterk geassocieerd met kracht, een lang leven, geluk en gezondheid dat het ook als offer wordt gebruikt op boeddhistische altaars.

Mochi wordt gemaakt van mochigome, rondkorrelige Japonica kleefrijst. Na een nacht weken, wordt de rijst in een rijststoompan, een zogenaamde ‘seiro’ gedaan en boven een vuur geplaatst. De pannen worden op elkaar gestapeld en boven een pan met kokend water gezet.

Na zo'n 30 tot 40 minuten stomen, wordt de rijst in een grote vijzel gedaan, een ‘usu’. Daarin wordt de massa met een houten hamer, een ‘kine’, tot een glad, dik deeg geslagen. Het warme deeg moet zo nu en dan worden gekeerd en met water worden besprenkeld om te voorkomen dat het aan de kine gaat plakken.

Als het deeg klaar is, worden er bolletjes van gemaakt. En daar is het dan: mochi.

Mochi kan op verschillende manieren worden bereid, maar meestal wordt er een klein rond balletje van gemaakt dat wordt gevuld met een zoete pasta van rode bonen. Soms wordt er ook mochi-ijs van gemaakt.

Tegenwoordig komt mochi vaak van de lopende band uit machines gerold. Maar in de staat Washington houdt Sugiyama de traditie levend, met hamers en al.

Je kunt Sugiyama's traditionele mochi proeven tijdens het jaarlijkse festival ter ere van de Japans-Amerikaanse gemeenschap in Seattle.

Lees meer

bekijk videos

Reizen2:38

Ontdek de smaragdgroene rijstterrassen van de Filipijnen

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
De spectaculaire bloemenkransen van de Oekraïne
Reizen
5x leuke reisjes in maart
Reizen
5x perfecte bestemmingen voor oktober
Reizen
Zo vier je de zomer in de koudste stad op aarde
Reizen
Vier de Mongoolse winter op een oeroud bevroren meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.