Op 19 mei traden Zijne Koninklijke Hoogheid prins Harry van Wales en zijn verloofde, de Amerikaanse actrice Meghan Markle, in het huwelijk. Op Twitter kun je de hoogtepunten van de bruiloft nog eens rustig bekijken.

De huwelijksceremonie in Windsor bij Londen trok ruim honderdduizend bezoekers, terwijl meer dan een miljard mensen in de hele wereld de gebeurtenis live op televisie volgden. Maar ook al is het feestgedruis verstomd, er blijft nog veel om van te genieten.

Of je nu de magie van een trouwerij in een Engelse parochiekerk wilt ervaren of wordt gefascineerd door grootse geschiedenis – hier zijn zes bestemmingen waar je oog in oog komt te staan met de pracht en praal van het Britse koningshuis.

SAINT-GEORGE’S CHAPEL

Met 800 zitplaatsen is de veertiende-eeuwse Saint George's Chapel veel kleiner dan Westminster Abbey (die plaats biedt aan tweeduizend gasten). De kapel maakt deel uit van het koninklijk kasteel Windsor Castle in het graafschap Berkshire. De trouwerij van Harry en Meghan sluit aan op een lange traditie van royals die elkaar in een intiemere omgeving het jawoord wilden geven: veel van de kinderen van koningin Victoria trouwden hier en ook het burgerlijk huwelijk tussen prins Charles en Camilla, de Duchess of Cornwall, werd hier in 2005 gesloten.

De kapel verwelkomt bezoekers voor religieuze diensten, muziekvoorstellingen en rondleidingen. Het landgoed van Windsor Castle – het oudste en grootste nog bewoonde kasteel ter wereld en de plek waar koningin Elizabeth II opgroeide – is op zichzelf al een populaire toeristische trekpleister, waar bezoekers het hele jaar door van bezienswaardigheden als de prachtige staatsievertrekken en de wisseling van de wacht kunnen genieten.

WESTMINSTER ABBEY

De oorspronkelijk rond het jaar 960 als abdij gestichte Westminster Abbey  de officile hoofdzetel van de Anglicaanse Kerk  werd in de loop der eeuwen uitgebreid tot het gotische meesterwerk van nu
De oorspronkelijk rond het jaar 960 als abdij gestichte Westminster Abbey - de officiële hoofdzetel van de Anglicaanse Kerk - werd in de loop der eeuwen uitgebreid tot het gotische meesterwerk van nu.
Richard Nowitz, National Geographic Creative

In de meer dan duizend jaar geleden gestichte Westminster Abbey te Londen vinden traditioneel kroningen en begrafenissen – en af en toe ook een huwelijksvoltrekking – van vorsten en andere vooraanstaande figuren plaats. Hoewel het grote gotische gebouw een abdij wordt genoemd, is het dat formeel gesproken niet: het is een van de belangrijker Anglicaanse kerken die direct onder de kerkelijke jurisdictie van de koningin vallen.

Het is geen verrassing dat Westminster Abbey ruim een miljoen bezoekers per jaar trekt: de schitterende architectuur van deze plek is een staalkaart van eeuwen van bouwgeschiedenis, en zijn indrukwekkende kunstmuseum bevat unieke werken uit de middeleeuwen. Plan je bezoek, boek een rondleiding met gids (op woensdagavonden meestal voor de halve prijs) en overweeg om in juni als een van de eersten de nieuwe galerijen te bezoeken, die na zevenhonderd jaar voor het publiek toegankelijk worden.

OSBORNE HOUSE

Het door prins-gemaal Albert zelf ontworpen Osborne House was het vakantieverblijf van koningin Victoria en haar familie. Het landgoed in Italiaanse palazzostijl ligt aan de noordkust van het Isle of Wight en werd na de dood van Victoria in 1901 eerst een marine-academie en daarna een sanatorium voor officieren. Tegenwoordig is het als cultureel erfgoed toegankelijk voor het publiek.

Het tussen 1845 en 1851 gebouwde Osborne House was het favoriete buitenverblijf van koningin Victoria en haar familie
Het tussen 1845 en 1851 gebouwde Osborne House was het favoriete buitenverblijf van koningin Victoria en haar familie.
Eamonn Mccabe, Camera Press, Redux

Osborne House wordt vaak over het hoofd gezien, maar is zeker de moeite van een bezoek waard. En er is een verband met het huwelijk van Harry en Meghan: in de onlangs gerestaureerde tuinen staat het mirteboompje waarvan takjes voor alle bruidsboeketten sinds 1858 zijn gesneden.

Bezoekers kunnen op de trein van Londen naar Southampton stappen en dan de veerpont nemen naar East Cowes, het stadje waartoe het landgoed behoort. Slenter door fraai onderhouden vertrekken van historische royals – waaronder ook het Swiss Cottage, het ‘speelhuis’ van twee verdiepingen voor de negen kinderen van Victoria en Albert – of verken de tuinen, het strand en de wandelpaden.

HAMPTON COURT PALACE

Even buiten Londen ligt het Hampton Court Palace, dat werd gebouwd tijdens de regeerperiode van koning Hendrik VIII. De majestueuze gebouwen en tuinen in Tudorstijl werden later tot een barok paleiscomplex omgebouwd. Het paleis was een toevluchtsoord voor Hendrik en zijn vele echtgenotes, en voor navolgende royals, totdat koningin Victoria het in 1838 openstelde voor het publiek.

Het Hampton Court Palace dat als een geliefd buitenverblijf voor talloze vorsten diende verrijst boven de formele tuinen in Surrey In Hampton Court is ook de Royal School of Needlework Koninklijke Naaiwerkschool gevestigd waar onder strikte geheimhouding de duizenden kantmotieven voor de bruidsjurk van Kate Middleton werden opgebracht De bruidsjurk van Meghan Markle werd ontworpen door de Britse modedesigner Clare Waight Keller
Het Hampton Court Palace, dat als een geliefd buitenverblijf voor talloze vorsten diende, verrijst boven de formele tuinen in Surrey. In Hampton Court is ook de Royal School of Needlework (’Koninklijke Naaiwerkschool’) gevestigd, waar onder strikte geheimhouding de duizenden kantmotieven voor de bruidsjurk van Kate Middleton werden opgebracht. De bruidsjurk van Meghan Markle werd ontworpen door de Britse modedesigner Clare Waight Keller.
Andrea Artz, Laif, Redux

Naast zijn rol als historisch decor van de beruchte intriges die zich hier hebben afgespeeld, telt Hampton Court nog andere bezienswaardigheden, waaronder een gezinsvriendelijke tovertuin, een uitgestrekt doolhof van heggen (het oudste in zijn soort in Groot-Brittannië) en, in de zomer, riddertoernooien.

BUCKINGHAM PALACE

Buckingham Palace in Londen is zonder twijfel de beroemdste koninklijke bestemming. Aan de bouw van dit voorname neoclassicistische complex werd ooit begonnen door een hertog die het als landhuis liet optrekken, waarna het in de achttiende eeuw werd omgebouwd tot residentie. In de negentiende eeuw werd het landgoed tenslotte uitgebouwd tot het paleiscomplex dat we vandaag de dag kennen. Buckingham Palace is zowel het privéverblijf als de officiële residentie van het staatshoofd, waar talloze hoogwaardigheidsbekleders uit de hele wereld worden verwelkomd en waar veel leden van de koninklijke familie werden geboren en gedoopt.

Buckingham Palace is de officile residentie van de Britse vorst en dient als regeringszetel en als privverblijf van het staatshoofd Hoewel sommige gedeelten van het paleis het hele jaar door voor het publiek toegankelijk zijn kunnen bezoekers de woonvertrekken alleen bezichtigen als de koningin niet in het paleis verblijft
Buckingham Palace is de officiële residentie van de Britse vorst en dient als regeringszetel en als privéverblijf van het staatshoofd. Hoewel sommige gedeelten van het paleis het hele jaar door voor het publiek toegankelijk zijn, kunnen bezoekers de woonvertrekken alleen bezichtigen als de koningin niet in het paleis verblijft.
Mark Stewart, Camera Press, Redux

Hoewel de toegang voor het publiek beperkt is wanneer de koningin in het paleis verblijft, zijn de troonzaal en de magnifieke staatsiebalzaal ’s zomers geopend voor rondleidingen. Bezoekers kunnen hier (het hele jaar door) ook de verbluffende Koninklijke Collectie en, in de stallen, het wagenpark van koninklijke koetsen en auto’s bewonderen. De veel gefotografeerde wisseling van de wacht mag natuurlijk niet gemist worden.

KENSINGTON PALACE

Terwijl Buckingham Palace de officiële residentie van de koningin is, is Kensington Palace de residentie van kroonprins William en Kate (oftewel de Duke en Duchess of Cambridge) en ook van prins Harry en andere leden van het Britse koningshuis. Oorspronkelijk was Kensington Palace het paleis van een earl, waarna het in de late zeventiende eeuw werd aangekocht door koning Willem III en koningin Mary. Daarna was het tientallen jaren lang de favoriete residentie van de Britse vorsten.

Bezoekers genieten van de tuinen rond Kensington Palace een combinatie van koninklijke residentie en publiek museum
Bezoekers genieten van de tuinen rond Kensington Palace, een combinatie van koninklijke residentie en publiek museum.
Robert Harding Picture Library, National Geographic Creative

Hoewel de vertrekken tegen het einde van de negentiende eeuw in verval waren geraakt, zag koningin Victoria – die er werd geboren – toe op de renovatie en heropening van het paleis als koninklijke residentie én museum. Tegenwoordig is het museumpaleis toegankelijk voor het publiek, met wisselende tentoonstellingen (waaronder een expositie van beroemde kledingstukken van prinses Diana) en rondleidingen door de staatsievertrekken en de uitgestrekte formele tuinen.