De man die betaald door Noorwegen hiket

Andreas kreeg afgelopen de baan van zijn dromen: een jaar door Noorwegen te hiken om wandelschoenen te testen. Zijn avontuur kent nu al hoge pieken en diepe dalen – letterlijk en figuurlijk.

Door Zoë de Goede
foto's van Andreas Orset
Gepubliceerd 1 jun. 2018 16:18 CEST

Hiken in Noorwegen: er is geen betere test voor stevige wandelschoenen. Dat is dan ook de (droom)baan van Andreas, die een jaar lang betaald door Noorwegen hiket om schoenen te testen voor wandelschoenenproducent Alfa. In maart werd hij geselecteerd dankzij zijn brede ervaringen: hij heeft in Nieuw-Zeeland gewoond, als cameraman gewerkt en bij het Noorse leger gezeten. En zijn belangrijkste troef: een enorme voorliefde voor hiken en de Noorse natuur.

Andreas’ beloning aan het eind van een lange hike in de Besseggen, een bergkam in de gemeente Vågå.
Foto door Karl Håkon Sæther

In maart vertelde hij Traveler in een interview hoe hij uitkeek naar zijn nieuwe baan als ‘eventyreren’, het Noorse woord voor ‘verkenner’. Nu is het tijd voor een follow-up. Is hiken door Noorwegen echt een droombaan? En krijgt hij geen blaren van het constante wisselen van schoenen voor Alfa? ‘Nee hoor,’ antwoordt hij, ‘ik heb intussen al vijf paar getest en nog geen seconde last gehad van mijn voeten!’

Andøya, een Noors eiland dat deel uitmaakt van Vesterålen.
Foto door Andreas Orset

‘Het mooiste van mijn baan is dat gevoel van vrijheid, die enorme stilte die in de bergen hangt.’ Gaat hij verder. ‘Niks brengt je zo dicht bij de natuur als een lange hike door de bergen. Mijn tent is mijn kantoor en ik leer door deze manier van leven schoonheid zien in de kleinste dingen. Verder is het zowel fysiek als mentaal een enorme uitdaging die me dichter bij mezelf brengt. Ik heb nu drie maanden achter de rug en nog tien te gaan, ik kijk uit naar elke kilometer die ik nog voor me heb.’

‘Mijn tent is mijn kantoor.’
Foto door Andreas Orset

Wat is zijn favoriete deel van Noorwegen? ‘De Lofoten staat ongetwijfeld hoog op het lijstje. Die alpenbergen naast oneindige fjorden, de idyllische stranden aan de voet van de bergen en de kleine eilanden met vissersdorpjes... Ik ben op veel plekken geweest, maar ken er niet veel die daar tegenop kunnen.’

Zijn mooiste hike maakte hij op het eiland Senja, het tweede grootste eiland van Noorwegen, dat iets boven de Lofoten ligt. ‘Ik klom er naar de top van Breitinden, de hoogste berg van Senja, op 1010 meter boven de zeespiegel. De beklimming was niet gemakkelijk, maar bovenin was het uitzicht over de zee en de fjorden fenomenaal!’

Andreas in de Lofoten.
Foto door Andreas Orset

Het is natuurlijk niet altijd rozengeur en maneschijn. Hoewel de natuur veel geeft, kan hij soms ook hard zijn. ‘Vorige week liep ik over ruige bergen, het uitzicht was ongetwijfeld prachtig, maar ik kon er niks van zien door de mist en de bakken regen die uit de lucht vielen. Daarbij woei er een enorme wind waardoor ik uit evenwicht raakte. Dat is best gevaarlijk met een backpack van 40 kilo op je rug.’

In je eentje de bergen trotseren kan weleens eenzaam zijn, zeker voor een gezelschapsdier als Andreas. ‘Na drie maanden begin ik mijn vrienden en familie erg te missen. Maar hoe meer ik naar het noorden van het land ga hoe meer nieuwe mensen ik leer kennen, de afgelopen maanden heb ik bijna niet meer alleen gewandeld.’ Wat wel tegenvalt is de internetverbinding. ‘Soms moet ik ’s avonds nog een extra berg beklimmen om en blog te posten.’ Luxeproblemen, als je het ons vraagt!

Zonsondergang bij Trømso.
Foto door Andreas Orset
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Het nieuwe goud van Midden-Amerika
Reizen
De tien beste bestemmingen om bloemenpracht te zien
Reizen
Vliegen er binnenkort raketten boven deze historische plekken?
Reizen
Het rode goud
Reizen
Hollandse tulpenkwekers hopen op goede tijden na COVID-19

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.