De met water en land bedekte planeet die wij thuis noemen, is – vooralsnog – de enige in zijn soort. Uniek, bijzonder en wonderschoon, en hoe meer je ervan ziet, hoe meer je ervan gaat houden. Geïnspireerd door Ode aan de Reis van Mastercard presenteert National Geographic 10x beeldschone plekken op aarde.

1. Galápagoseilanden, Ecuador

Reuzenschildpadden, albatrossen, zeeleeuwen, zwemmende leguanen, pinguïns en blauwvoetige jan-van-genten: de Galápagoseilanden, gelegen in open zee, op zo’n duizend kilometer van Ecuador, vormen een paradijs voor wilde dieren. Digital nomad Veerle Witte had het geluk de eilandengroep te bezoeken: ‘Ik kreeg geen genoeg van het snorkelen met de zeeleeuwen, een van de leukste dingen die ik ooit heb gedaan.’ Wandel met een gids over lavavelden, door cactusbossen en langs eeuwenoude kraters. Eilanden zoals de Galápagos vind je nergens anders!

Galpagoseilanden Ecuador
Galápagoseilanden, Ecuador.

2. Raja Ampat, Indonesië

Ten westen van Papua ligt een nog weinig bezochte eilandengroep van zo’n duizend tropische eilanden, bedekt met jungle en witte zandstranden: Raja Ampat. Ontdek verborgen lagunes, kegelvormige groene bergen die uit de zee oprijzen en ondiep turquoise water. En vergeet niet er te gaan duiken: Raja Ampat is een van de mooiste duikbestemmingen op aarde.

Raja Ampat Indonesi
Raja Ampat, Indonesië.

3. Machu Picchu, Peru

Cliché of niet, Machu Picchu is en blijft een van de mooiste plekken ter wereld. De ruïnes van de voormalige Incastad behoren tot de zeven wereldwonderen en staan op de Unesco Werelderfgoedlijst. Loop de legendarische Incatrail door het Andesgebergte of volg een van de vele andere routes naar de indrukwekkende overblijfselen van een voormalige Incabeschaving.

Machu Picchu Peru
Machu Picchu, Peru.

4. Sossusvlei, Namibië

Honderden meters hoge rood-oranje zandduinen tekenen de Sossusvlei, een kleivallei in Namibië, waar je je op een andere planeet waant. De duinen veranderen de hele dag door van kleur door het licht van de zon. Beklim de duinen tijdens zonsopkomst of -ondergang voor het beste zicht op het spectaculaire lichtspel.

Sossusvlei Namibi
Sossusvlei, Namibië.

5. Rio de Janeiro, Brazilië

Uitgestrekte witte stranden, bergen vol tropisch regenwoud, een helderblauwe zee, een bruisend nachtleven en het Jezusbeeld dat altijd uitkijkt uit over de stad: Rio is absoluut een van de meest iconische steden ter wereld. Beklim de Corcovado en de Suikerbroodberg – of pak de kabelbaan –, en dwaal door het regenwoud van nationaal park Tijuca.

6. Fiordland National Park, Nieuw-Zeeland

Het meest dramatische landschap van Nieuw-Zeeland vind je op het zuidwestelijke puntje van het Zuidereiland: het Fiordland National Park. De bekende Milford Sound, waar bergen hoog oprijzen uit het water en watervallen omlaag kletteren, verken je het beste per boot. De ruige, inheemse natuur die de fjorden omgeven, zijn te ontdekken via honderden kilometers aan wandelpaden.

Fiordland National Park NZ
Fiordland National Park, NZ.

7. Salar de Uyuni, Bolivia

Miljarden zoutkorrels vormen samen de grootste zoutvlakte van de wereld: Salar de Uyuni, een witte woestijn in Bolivia op 3650 meter hoogte die in het regenseizoen in een grote spiegel verandert. Met een 4WD verken je de surreële hoogvlaktes in de Andes, waar je felgroene, -rode en -roze meren vindt, net als flamingo’s, geisers en vulkanen.

Salar de Uyuni Bolivia
Salar de Uyuni, Bolivia.

8. Kaapstad, Zuid-Afrika

Weinig steden zijn omringd door zo veel natuurschoon als Kaapstad: de stad aan de voet van de 1086 meter hoge Tafelberg. Ontdek hippe, kleurrijke wijken, wijngaarden, witte stranden, vissersdorpjes en nationale parken waar struisvogels en zebra’s over de vlaktes rennen. Kaapstad is onvergetelijk.

Kaapstad ZuidAfrika
Kaapstad, Zuid-Afrika.

9. Banff National Park, Canada

Besneeuwde bergen, dichte bossen, watervallen, gletsjers en turquoiseblauwe meren: Banff, het oudste nationale park van het land en onderdeel van de Rocky Mountains, is precies zoals je je de Canadese natuur voorstelt. In de winter kun je er skiën of watervallen beklimmen, in de zomer eindeloos wandelen.

Banff National Park Canada
Banff National Park, Canada.

10. Chefchaouen, Marokko

De blauwe stad van Marokko, dat is Chefchaouen: een fotogeniek bergdorp dat ingeklemd wordt door het ruige Rifgebergte, gelegen in het noorden van het land. De medina in het oude centrum vormt met haar spectrum aan blauwtinten een spectaculair decor en is de blikvanger van de stad. Hier maak je kennis met een uniek stukje Marokko.

Chefchaouen Marokko
Chefchaouen, Marokko.

Mastercard presenteert Ode aan de Reis: een serie reisverhalen en -video's waarin zij odes van lokale dichters aan hun land, streek, stad of straat verfilmen. Verken de wereld met Mastercard!