GIANTS CAUSEWAY NOORDIERLAND  Oeroude vulkanische krachten hebben deze spectaculaire geologische speeltuin aan de NoordIerse kust gecreerd Het is de ideale plek om over een mythisch landschap te klauteren

Sinds 1972 heeft de UNESCO over de hele wereld ruim duizend culturele en natuurlijke erfgoederen erkend, met het doel om de kostbaarste monumenten en tradities van de mensheid te bewaren voor toekomstige generaties. Hieronder volgen tien gezinsvriendelijke bestemmingen die zijn erkend vanwege hun universele waarde – van geologische wonderen tot imposante staaltjes van techniek.

Ontdek de kust van Noord-Ierland

De Giant’s Causeway in Noord-Ierland is een vulkanische rotsformatie bestaande uit bijna 40.000 basaltzuilen. De zeshoekige zuilen, waarvan sommige meer dan tien meter hoog zijn, werden zestig miljoen jaar geleden gevormd toen gesmolten lava in zee afkoelde, waardoor een honingraatstructuur van gekristalliseerde basalt ontstond. Volgens de legende is dit geologische wonder het werk van de mythische krijger Fionn mac Cumhaill (of ‘Finn McCool’), die zijn heroïsche krachten aanwendde voor het bouwen van een brug over de Ierse Zee waarover hij zijn vijanden op de Schotse Hebriden kon aanvallen. In de achttiende eeuw begon de landtong populair te worden bij toeristen en sindsdien is het een populaire trekpleister voor gezinnen.

Zwerf door het legendarische Colosseum in Rome

In het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk werden wagenrennen gehouden, veroordeelden terechtgesteld en gladiatorengevechten opgevoerd. De bouw van het ‘Flavische Amfitheater’ werd begonnen onder keizer Vespasianus, waarna het in 80 na Chr. onder zijn zoon Titus werd voltooid. Het Colosseum is een wonder van bouwtechniek en kon naar schatting 50.000 toeschouwers herbergen. Het vrijstaande, elliptische stadion was ooit geheel bekleed met witte travertijn. De met zand bedekte houten vloer van de arena is allang verdwenen, waardoor nu het doolhof van onderaardse gangen en ruimten is te zien waar gladiatoren en wilde beesten (neushoorns, olifanten, leeuwen, tijgers en krokodillen) voor de voorstellingen waren gehuisvest. Op een gezinsvriendelijke rondleiding door het Colosseum wordt de geschiedenis van de Eeuwige Stad belicht, van de legendarische stichting van de stad Rome door Romulus en Remus in 753 v. Chr. tot het ontstaan van Vaticaanstad.

Zing mee in de Opera van Sydney

Shakespeare schreef dat heel de wereld een schouwtoneel is, maar het revolutionaire ontwerp van de Opera van Sydney biedt plaats aan toneel uit de hele wereld. Het gebouw met zijn opeenvolging van gewelfde ‘schelpen’ van beton ligt aan de haven in het hart van de stad en is zowel een beroemd theater als hét herkenningspunt van Sydney. Het sculpturale gebouw werd ontworpen door de Deense architect Jørn Utzon en opende zijn deuren in 1973. Tegenwoordig is het een van de bekendste theaters ter wereld, waar ookvoorstellingen voor kinderen en gezinnen worden gegeven. Overdag glinsteren de geglazuurde tegels op het dak in het zonlicht, ’s avonds wordt het gebouw verlicht als het onderwaterkasteel van Neptunus.

Zie hoe schimmen tot leven komen in Indonesië

In de vaardige handen van een Indonesische dalang (meester-poppenspeler) komen schimmen tot leven. Met behulp van poppen die zijn gemaakt van platte stukjes leer voeren deze ervaren verhalenvertellers achter een groot scherm en met belichting van achteren een prachtig schimmenspel op, dat zowel kinderen als volwassenen zal fascineren. Het schimmelspel staat op de aparte lijst van Immaterieel Cultuurgoed van de UNESCO, waarin levende tradities en gebruiken zijn opgenomen die het verhaal van onze gedeelde menselijkheid vertellen. Honderden jaren vóór de opkomst van de televisie werden in voorstellingen van het wajang-poppentheater aan vorstenhoven en in dorpjes op Java en Bali kleurrijke mythen, stichtende vertellingen en politieke commentaren uitgebeeld. Hoewel in het wajang-theater ook met fraai bewerkte driedimensionale houten poppen wordt gespeeld (wajang golèk), zijn het vooral de mystieke bewegingen van het schimmenspel met zijn platte poppen die de avond verlevendigen.

BAGAN MYANMARZover het oog reikt is deze heilige en stoffige vlakte bezaaid met boeddhistische tempels stoepas pagodes en kloosters Bestudeer de prachtige frescos en de stilistische verschillen tussen de tempels  in je eentje met een gids of vanaf grote hoogte bij zonsopgang in een heteluchtballon

Ontdek de mythen achter Hawaï’s beroemde vulkanen

Volgens de Hawaïaanse mythologie was de krater Halema‘uma‘u op de vulkaan Kilauea het huis van Pele, godin van het vuur, de bliksem, de wind en de vulkanen. Deze kolkende ketel op de top van een van de vijf schildvulkanen waaruit het Big Island van Hawaï bestaat, heeft de inheemse bewoners sinds mensenheugenis geïnspireerd en ontzag ingeboezemd. Samen met de Mauna Loa vormen deze actieve en goed toegankelijke vuurspuwers het Hawaii Volcanoes National Park, een van de beste plekken ter wereld om een beeld te krijgen van de woeste geologische krachten die de aarde vormgeven. Het park beslaat een oppervlakte van zo’n 1350 vierkante kilometer en is de ideale omgeving voor gezinsvriendelijke activiteiten, waaronder wandeltochten onder leiding van een parkopziener, interactieve voorstellingen en uitkijkplatforms in de buurt van actieve lavastromen. Rijd op de Crater Rim-tour over de bijna achttien kilometer lange kraterrand van de Kilauea en bewonder stoomuitlaten, lavatunnels en ontzagwekkende vulkanische uitzichten.

Wees getuige van een spectaculaire trek in Tanzania

Zebra’s, gazelles en wildebeesten – en de roofdieren die deze grazers op de voet volgen – zijn de ware sterren van het Serengeti National Park, waar ’s werelds grootste samenkomst van migrerende hoefdieren en de grootste concentratie van grote roofdieren zijn te vinden. Samen met de naburige Ngorongoro Conservation Area beslaat dit gebied een oppervlakte van ruim 20.000 vierkante kilometer en is het dé plek voor safarigangers die op zoek gaan naar impala’s, leeuwen, hyena’s, olifanten, neushoorns, jakhalzen en ander wild. Hoewel grote kudden van grazers constant op de glooiende grassteppen onderweg zijn en door boslandschap met acaciabomen trekken, is de jaarlijkse trek in mei en juni – van de centrale savanne naar permanente drenkplaatsen aan de westrand van het park – een magische tijd voor een gezinssafari.

Vier mee met het bruisende carnaval van Colombia

Het Carnaval van Barranquilla, een van de grootste ter wereld, is zowel een wild feest tijdens de voorvasten als een multiculturele viering van de inheemse, Europese en Afrikaanse wortels van de bevolking van Colombia’s Caribische kust. Gedurende de vier dagen vóór Aswoensdag verandert het stadje in één groot toneel, waarop talloze evenementen worden opgevoerd. Het jaarlijkse feest begint op zaterdag met de Batalla de Flores (‘Bloemenslag’), met optredens van de koningin van het carnaval, een bloemencorso en kleurrijk uitgedoste dansgroepen. Op carnavalszondag volgt dan de Gran Parada van traditionele cumbia- en garabato-dansers; op maandag is er de Fantasieparade en op dinsdag de symbolische begrafenis van Joselito Carnaval, de belichaming van het festival, die bezwijkt aan een overdosis plezier.

Verken de mysterieuze ruïnes van de Maya’s in Mexico

In de taal van de Maya’s betekent Sian Ka’an‘ oorsprong van de hemel’. Deze naam is gegeven aan een biosfeerreservaat van ruim 5200 vierkante kilometer aan de oostkust van het Mexicaanse schiereiland Yucatán. Het reservaat is het kroonjuweel van het Mexicaanse natuurbehoud en omvat tropische wouden, moerasgebieden en koraalriffen voor de kust en is een toevluchtsoord voor zeeschildpadden, krokodillen, jaguars, spinaapjes, lamantijnen, verpleegsterhaaien en flamingo’s. Gezinnen kunnen hier een tent op het strand huren en op uitstapjes van het reservaat gaan kajakken, vliegvissen en snorkelen in cenotes; ook zijn er boottochtjes over de kanalen. De kids kunnen zich echte archeologen wanen tijdens een bezoek aan Muyil (of Chunyaxché), een precolumbiaanse nederzetting met een steile trappenpiramide die duizend jaar geleden werd gebouwd: dit heiligdom wordt ‘El Castillo’ genoemd en torent hoog boven de rand van het biosfeerreservaat uit.

Zweef in een heteluchtballon boven Cappadocië

Het Nationale Park van Göreme in Centraal-Turkije is een steppegebied waar erosie van vulkanisch gesteente tot de vorming van fantastische rotsformaties heeft geleid. Sommige daarvan, de ‘Feeënschoorstenen’, zijn merkwaardige rotspilaren die zo’n tien meter van de kalksteenbodem kunnen oprijzen. Enkele van de mooiste landschapskenmerken op het hoogland van Cappadocië zijn de grotwoningen die in de zachte tufsteen van de regio zijn uitgehakt. In een gebied dat al in de Romeinse tijd werd bewoond, ontwikkelde het plaatsje Göreme zich in de vierde eeuw na Chr. tot een centrum van kloosteractiviteit, toen christelijke gemeenschappen in tufsteen heiligdommen uithakten die van fresco’s werden voorzien en tegenwoordig zijn te bezichtigen. Het Openluchtmuseum van Göreme, wandeltochten door de valleien, grothotels en tochtjes in een heteluchtballon behoren tot de hoogtepunten voor alle leeftijden.

Ontdek fossielen van dinosauriërs in Canada

In de geologisch bijzondere ‘badlands’ van Alberta, Canada, leeft het tijdperk van de dinosauriërs voort. In het Dinosaur Provincial Park krijgen paleontologen in de dop de kans om de landschappen te verkennen waar experts ruim 35 verschillende soorten dino’s hebben ontdekt. Gedurende het Krijt, het tijdperk waaraan 65 miljoen jaar geleden een abrupt einde kwam, zag dit gebied er totaal anders uit dan het huidige uitgedroogde landschap met zijn rotspilaren. Destijds was de regio bedekt met dichte bossen, moerassen en grote rivieren, en bood ze plaats aan een grote verscheidenheid aan flora en fauna, waaronder reptielen, vissen, amfibieën en zoogdieren. Hoewel bezoekers in dit kwetsbare ecosysteem niet zelf mogen graven, biedt het park een uitgebreid programma van gezinsvriendelijke ‘fossielensafari’s’, activiteiten onder leiding van gidsen en interactieve dinosauriërexposities. Gezinnen kunnen onder de stralende sterrenhemel kamperen en dromen over de tijd dat Tyrannosaurussen (‘tiranhagedissen’) en Troodontidae (vogelachtige dino’s) hier rondzwierven.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in 2012 en is in augustus 2019 geactualiseerd. Het artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com