Voor reizigers in Marokko is er niets zo verkwikkend als even lekker stomen en scrubben in een hamam. Deze geliefde traditie is gebaseerd op Romeinse badgewoonten, die zich in de zevende eeuw n.Chr. langs de mediterrane kust verspreidden tijdens de islamitische veroveringen.Omdat de meeste woningen niet waren aangesloten op het waterleidingnet, werden hamams al snel ontmoetingsplaatsen waar mensen zich voor het gebed konden reinigen en op de hoogte konden raken van de laatste roddels.

De spirituele, sociale en enigszins bourgondische hamam-rituelen hebben de eeuwen overleefd, en dat is zeer begrijpelijk. Volgens de Marokkaanse cultuur “word je nergens schoner dan in een hamam, zelfs als je drie keer per dag onder de douche zou gaan,” zegt Mohammed Salmi, een lokale gids. Dit is onze handleiding om de perfecte plek te vinden om even lekker te weken.

Basiskennis voor hamams

In hamams vind je meestal drie stoomruimtes die verschillen in temperatuur en die gescheiden zijn voor mannen of vrouwen (of waar anders de tijdstippen voor mannen en vrouwen verschillen). Het gebouw wordt verwarmd doordat iemand voor een ondergronds vuur zorgt, waardoor de vloeren en het water warm blijven.

Of het nu om een eenvoudig openbaar badhuis gaat of een luxueus, privé-badpaleis, het ritueel is altijd min of meer hetzelfde: baders beginnen in de heetste stoomruimte, om de poriën te openen en om te ontspannen. Daarna worden ze overgoten met warm water, gewassen met Marokkaanse zwarte zeep - een groen-zwarte gel van olijfolie en gewelde olijven- en gescrubd met een kessa(een ruwe handschoen) om dode huidcellen te verwijderen. Meteen snelle plons in koud water wordt het lichaam weer helemaal wakker en een spiersmeltende massage met arganolie maakt een eind aan alle spierknopen.

Spa-weetjes

Bedenk wat je wel en niet aandurft voordat je een lokale hamam binnenstapt, adviseert Salmi.“De intieme omgang tussen mensen kan verbazing wekken bij toeristen, vooral op populaire plekken,” vertelt hij. “Zo kan je bijvoorbeeld iemand anders vragen om je te scrubben.”

In publieke hamams brengen de baders hun eigen spullen mee. Denk daarbij aan een scrubhandschoen, zeep, een borstel, scheergerei, shampoo, een handdoek, sandalen en een schone set kleren. In de meeste publieke hamams, zijn matten en emmers beschikbaar en kun je een medewerker vragen om je tegen betaling te scrubben of te masseren. In privé-hamams worden soms extra behandelingen aangeboden, zoals hot-stone-therapie, acupunctuur of een voetenbehandeling met puimsteen. Vóór het betreden van de stoomruimtes biedt het personeel glazen muntthee en koel water aan, en voor het scrubben kruidendrankjes. Helemaal aan het eind van deze badbeleving is het tijd om in het restaurantgedeelte het vochtgehalte weer op peil te brengen en te genieten van zoete lekkernijen en je hervonden sereniteit.

Als je op zoek bent naar een verfijnde topervaring voor lichaam en geest valt er in Marrakech van alles te ontdekken, waaronder zelfs oases. Tip vooraf: met het woord “bshwiya” kun je de medewerker vragen om iets zachter te schrobben.

Waar kun je ontspannen

Hamam Dar el-Bacha
Deze publieke hamam, op een klein eindje lopen van de Jamaa El Fna, is het grootste traditionele badhuis in Marrakesh. Breng voor een ware beleving je eigen spullen mee, en doe de hamamrituelen zelf. Prijs: 10 dirham (nog geen euro). Goed om te weten: Laat je bankpasje thuis want bij deze hamam kun je alleen contant betalen.

Hamam Mouassine
Het oudste publieke badhuis van Marrakesh ligt midden in de medina en biedt een verkwikkende behandeling waarbij een medewerker een reinigende rhassoulkleipakking aanbrengt. Prijs: 10–250 dirham (€0,90 – €23). Goed om te weten: Er zijn verschillende ingangen voor mannen en vrouwen, respectievelijk aan de oost- en westkant van het gebouw.

Les Bains de Marrakech
Deze privé-hamam heeft massageruimtes en baden voor twee personen, waardoor dit voor stellen een ideale plek is om samen te ontspannen. Prijs: 220-450 dirham (€ 20 – € 42). Goed om te weten: Dit is een populaire spa in de medina, dus reserveer van tevoren.

La Mamounia
Het blauwgroene zwembad en de Moorse en op de Berbercultuur geïnspireerde architectuur maken van deze spa een van de locaties in Marrakesh die het vaakst op Instagram verschijnen. Prijs: 1200–2000 dirham (€ 112 – € 187). Goed om te weten: zorg dat je gezien kan worden; na de behandeling wil je nog even kunnen rondhangen in de fantastische lobby van het hotel.

Starlight Williams is editorial researcher en schrijft voor National Geographic. Volg haar op Twitteren Instagram.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com