Er gaat niets boven een roadtrip: fraaie uitzichten, verrassende tussenstops, tijd die je doorbrengt met vrienden of met je eigen gedachten. Maar het valt niet mee om de mooiste routes te vinden tussen die vele miljoenen kilometers aan wegen over de hele wereld. Dit zijn tien van de mooiste roadtrips ter wereld.

Rijd over de achtbaan van de Paso Internacional Los Libertadores

Een tocht over de Paso Internacional Los Libertadores is spannender dan een bezoekje aan een attractiepark. De weg slingert ruim 300 kilometer door bergpassen in het Andesgebergte tussen de florerende hoofdstad van Chili en het wijngebied Mendoza in het westen van Argentinië.Het achtbaaneffect wordt nog versterkt door de afgedankte spoorweg die langs een deel van de route loopt.

Deze uitdagende route is een belangrijke verbindingsweg door de Zuidkegel van het continent en biedt fantastische uitzichten onderweg. Aan de Chileense kant van de Andes slingeren zo'n 29 haarspeldbochten omhoog, aan de Argentijnse kant kunnen automobilisten een glimp opvangen van de Aconcagua, de hoogste berg van het westelijk halfrond.

Reistip: houd rekening met vertraging aan de grens bij de ruim drie kilometer lange tunnel in de Paso Internacional Los Libertadores, ook wel Cristo Redentor genoemd, naar een vier ton zwaar standbeeld dat daar in 1904 werd geplaatst.

Bekijk de bezienswaardigheden langs de Blue Ridge Parkway

De Amerikaanse Blue Ridge Parkway, die de Shenandoah Mountains in de staat Virginia verbindt met de Great Smoky Mountains in North Carolina, slingert langs bergtoppen, door vruchtbare dalen en passeert de hoogste berg van de Mississippi (Mount Mitchell).

Het is in principe mogelijk om de weg, die geen enkel verkeerlicht bevat, af te rijden zonder te stoppen. Maar de boerderijen, landerijen en dorpjes onderweg zijn zeker een tussenstop waard. Reizigers kunnen Sharp Top Mountain beklimmen, taart van maismeel eten bij de historische molen Mabry Mill, of naar bluegrassmuziek luisteren terwijl ze onder Amerikaanse witte eiken, rode esdoorns, magnolia's, Amerikaanse vogelkers en Amerikaanse tulpenbomen wandelen bij Flat Top Manor.

Reistip: veel mensen rijden deze route in het najaar, vanwege de prachtige kleuren van de herfstbomen, maar de rit is ook in andere seizoenen zeer de moeite waard, met name in het voorjaar, wanneer de wilde asarum, hondstand en arisaema bloeien.

De bergen langs de bochten van de Blue Ridge Parkway in North Carolina staan vol prachtige herfstbomen
De bergen langs de bochten van de Blue Ridge Parkway in North Carolina staan vol prachtige herfstbomen.
Paul Thompson Images, Alamy Stock Photo

Waag je op de ‘Weg des doods’ in Bolivia

Tijdens deze rit van zo'n honderd kilometer door het Boliviaanse hoogland maakt slechts een landweggetje het verschil tussen bestuurder of skydiver. De noordelijke Yungasweg (met daarin een veertig kilometer lange pas die wordt gemarkeerd door gedenkzuilen en die bekendstaat als de Camino de la Muerte) loopt van de buitenwijken van La Paz naar het stadje Coroico.

Hoewel er onlangs een veiliger, verharde bypass voor de Weg des Doods werd aangelegd, wagen mountainbikers en chauffeurs zich nog steeds op de smalle eenbaansweg door de pas van La Cumbre, die op ruim 4500 meter hoogte ligt.

Reistip: in Bolivia wordt rechts gereden, maar op de noordelijke Yungasweg kun je beter links aanhouden, zodat je de afstand kunt zien tussen de wielen en de rand van de weg, die zonder vangrail langs de afgrond loopt.

Rijd door een nauwe bergtunnel in China

In 1972 besloten de inwoners van Guoliang na eeuwen van isolatie om zelf een weg aan te leggen door het afgelegen gebergte Taihang Shan in het noordoosten van China. Daarvóór waren ze altijd afhankelijk van een steil bergpad dat ook wel de ‘hemelladder’ werd genoemd. Twaalf mannen uit het dorp deden er zes jaar over om met de hand een weg uit te hakken door de rotsen, met behulp van slechts zware hamers en beitels. De Guoliang Tunnelweg (in het Engels ook wel de Precipce Long Corridor genoemd) is nog geen zes meter breed en vier meter hoog, met ruwe, open ‘vensters’ die uitkijken over de kloof die vele tientallen meters lager ligt.

Reistip: de stenen muren van deze kronkelende tunnel zitten vol scheuren en bij de ingang zit kippengaas. Als automobilist kun je het beste je lichten aandoen en toeteren terwijl je door de tunnel rijdt.

Zoef over de Hochalpenstraße in Oostenrijk

Klassieke BMW's en sportwagens scheuren door de bochten van de Großglockner Hochalpenstraße, die bijna duizend meter stijgt in iets minder dan vijftig kilometer en loopt tussen de Oostenrijkse deelstaten Salzburg en Karinthië. Daarboven cirkelen vale gieren en steenarenden rond de toppen van de Alpen, waar zeldzame steenbokken en mollige marmotten leven, maar ook bruine beren en wolven. De rit brengt automobilisten in de wilde natuur van Nationaal Park Hohe Tauern, het grootste beschermde natuurgebied in de Alpen en een magneet voor wandelaars en fietsers.

Reistip: de Hochalpenstraße is een tolweg (ongeveer € 34,50). Stop tussen mei en november bij het bezoekerscentrum van de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe, waarvandaan een kabeltrein passagiers meeneemt naar een uitzichtpunt over de immense Pasterze-gletsjer.

Cruise over een van de mooiste snelwegen van Nieuw-Zeeland

De zuidwestelijke punt van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland stelt automobilisten voor een aangenaam dilemma: zoef je over brede, lege wegen, of neem je de tijd en geniet je van het uitzicht?

Neem vanuit Queenstown state highways naar het zuiden langs het Lake Wakatipu en sla dan af richting de Milford Road (ook wel bekend als Highway 94). Deze mooie, hooggelegen route kronkelt naar het noorden door regenwouden en langs de Ailsa Mountains met hun witte toppen, om uit te komen bij het spiegelgladde, theekleurige water van Milford Sound, een zeereservaat voor pinguïns, dolfijnen en Nieuw-Zeelandse zeeberen.

Reistip: de Milford Road komt uiteindelijk uit bij de Avenue of the Disappearing Mountain (de Avenue van de Verdwijnende berg), waar het door een optische illusie lijkt alsof de bergtop krimpt als mensen naderbij komen. Automobilisten kunnen stoppen bij Lake Gunn voor een uitstapje in de natuur.

Ga terug in de tijd op de Historic Columbia River Highway

Inmiddels is er al geruime tijd een moderne snelweg ter vervanging van de smalle Historic Columbia River Highway met zijn twee rijbanen. De oude weg was in 1922 de eerste geplande ‘scenic’ (panoramische) weg die in de Verenigde Staten werd aangelegd. De route slingert boven de Columbia River Gorge in de staat Oregonen komt langs zes staatsparken en zeven watervallen. Bovendien zijn er op heldere dagen vijf bergtoppen te zien, waaronder die van Mount Saint Helens. De rit is prachtig in elk jaargetijde, maar met name in het voorjaar, als de wilde bloemen bloeien, en in de winter, wanneer de watervallen bevriezen en er enorme ijspegels hangen aan de sierlijke boogbruggen.

Reistip: in Crown Point kunnen chauffeurs pauzeren bij het Vista House, een elegant uitkijkpunt in art-nouveaustijl op ruim tweehonderd meter boven de rivier Columbia.

Lekker griezelen in de Transsylvanische Alpen

De Roemeense Transfăgărășan ligt op ruim 1500 meter en vormt een noord-zuidverbinding tussen de twee hoogste bergtoppen van het land. Vlad de Spietser, de prins die de inspiratiebron was voor Dracula van Bram Stoker, is misschien het bekendste personage in de regio. Toeristen kunnen stoppen bij de ruïne van het zevenhonderd jaar oude kasteel Poenari, na een fraaie rit langs de rivier Arges en het smaragdgroene Vidrarumeer en over de sikkelvormige Vidrarudam. Stop bij de waterval Cascada Bâlea en neem een rode kabelbaan naar boven naar het Bâleameer, waar het hele jaar door twee chalets staan en waar elke winter een ijshotel van de grond af aan wordt opgebouwd.

Reistip: alsof het passeren van 27 bruggen en aquaducten, rijden door een onverlichte tunnel en uitkijken voor verdwaalde kuddes schapen op de weg nog geen uitdaging genoeg is: door onbetrouwbare weersomstandigheden kun je er alleen vanaf eind juni tot medio oktober van op aan dat de Transfăgărășan open is.

De Transfgran kronkelt door de Transsylvanische Alpen die ook wel de Zuidelijke Karpaten worden genoemd
De Transfăgărășan kronkelt door de Transsylvanische Alpen, die ook wel de Zuidelijke Karpaten worden genoemd.
Calin Stan, Alamy Stock Photo

Ontdek de Canadese Rocky Mountains

De 230 kilometer lange Icefields Parkway loopt tussen de nationale parken Banff en Jasper en neemt automobilisten mee naar het imposante landschap van de Canadese Rockies.Wees gespitst op mogelijke dikhoornschapen, rendieren, elanden, grizzlyberen en Amerikaanse zwarte beren die je onderweg kunt zien. Het kost aanzienlijk minder moeite om het surrealistische omgekeerde landschap te bewonderen in de spiegelende gletsjermeren.

Reistip: het verkeer is meestal heel rustig - tenzij er een beer aan de kant van de weg staat.

Beklim de bergen van Marokko

Op de bergweg door het Atlasgebergte in Marokko wordt de moed van chauffeurs op de proef gesteld, dankzij de twee smalle rijbanen zonder vangrail met ontelbaar veel blinde bochten. De bijna tweehonderd kilometer lange weg loopt langs het buitenaardse landschap rond de Tizi-n’Tichka-pas en stijgt meer dan tweeduizend meter vanaf Marrakesh door het Hoge Atlasgebergte, om daarna weer af te dalen naar de oase Ouarzazate.

Reistip: tijdens de tocht kun je obstakels tegenkomen als onbetrouwbaar wegdek, maar ook geiten, kamelen en muilezels die de weg versperren.

Dit artikel is een bewerkte versie van een verhaal dat eerder verscheen in National Geographic Traveller India en werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

Freda Moon heeft talloze roadtrips gemaakt door Noord- en Zuid-Amerika, onder meer over de Camino de la Muerte in Bolivia.