SEATTLE WASHINGTON  Volg je maag in Seattle Begin bij Pike Place Market Liefhebbers van schaal of schelpdieren kunnen terecht bij Pike Place Chowder in Beechers Handmade Cheese serveren ze heerlijke zuivelproducten en de smakelijke zoete Russische delicatessen van Piroshky Piroshky zijn het wachten waard Loop verder langs de baai voor een schitterend uitzicht wandel door het Olympic Sculpture Park en ga naar de iconische Space Needle voor een adembenemende blik op de stad 23 kilometer

Er gaat niets boven de vrijheid en spontaniteit van een stadsverkenning te voet. Je komt op plekken die door gidsen worden overgeslagen, je ontmoet onderweg bewoners en je geniet van de geuren en geluiden die je in een auto ontgaan.

Veel Amerikaanse steden zijn volgens stedenbouwkundigen goed te belopen. Zeker steden die voor 1950 zijn gebouwd. Voor stedelingen is de populaire app Walkscore ideaal om de beloopbaarheid te meten. Een stad te voet verkennen is één ding, maar de echte vraag van een reiziger luidt: Waarom zou ik dat willen doen? Heeft de stad visueel aantrekkelijke architectuur, natuur of bezienswaardigheden te bieden? Staan er bomen in de straten? Is er rustig verkeer?

Hieronder volgen wandelroutes voor tien Amerikaanse steden waar je de kunst van het wandelen kunt leren. Daarbij is rekening gehouden met de inzichten van stadsdeskundigen, zoals Robert Steuteville van het Congress for the New Urbanism.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com