BRUSSEL BELGI  De Belgische hoofdstad is gelegen rond de centrale Grote Markt een Werelderfgoed van vergulde prachthuizen het Stadhuis en het Maison du Roi

Dit jaar zetten veel steden als nooit tevoren een rem op het massatoerisme: Venetië maakte bekend toegangsprijzen te zullen heffen, Brugge beperkte het aantal bezoekende cruiseschepen tot twee per dag en Parijs kondigde aan tourbussen voortaan uit het stadscentrum te weren.

Maar er is ook een andere trend merkbaar: steeds vaker worden minder bekende bestemmingen aangeprezen met het predicaat ‘ondertoeristisch’. Tegen potentiële bezoekers wordt gezegd: kom naar ons toe, want het is hier veel minder druk dan in die andere steden. Als je onze stad bezoekt, hoef je niet in de rij te staan voor een selfie.

Sombere berichten over steeds massaler toerisme schrikken reizigers af die hun vakantie niet willen besteden aan het ontlopen van selfie-toeristen. Neem Lissabon– het is misschien geen toeval dat het aantal bezoekers aan de ooit minder populaire Portugese hoofdstad is geëxplodeerd sinds Barcelona haar eigen massatoerisme is gaan afremmen.

Maar ook minder drukbezochte plekken kunnen het slachtoffer worden van hun eigen succes. “Steden die zichzelf als ‘ondertoeristisch’ aanprijzen, zullen in de toekomst rampgebieden van massatoerisme worden als ze niet voor een verantwoorder aanpak van toeristische planning kiezen,” waarschuwt Justin Francis, directeur van Responsible Travel.

Dus wat kunnen we doen om te helpen? Een van de manieren om meer van onze reis te genieten is het achterwege laten van het ‘bliksembezoek’ waarvoor de meeste toeristen kiezen. Het is een benadering die ook door de drukstbezochte steden ter wereld actief wordt aangeprezen. Zo stelt Venetië voor om niet de San Marco te ‘doen’, maar een rustig kijkje te nemen in Lido di Venezia, een landtong met stranden en restaurants en hotels die vooral in plaatselijke handen zijn. Venezia Autentica, een toeristische startup die de nadruk legt op de aloude ambachten die deze stad verrijken, voert bezoekers weg van de gebaande paden en leidt ze naar plaatselijke cafés, winkeltjes en restaurants.

Maar ondertoerisme houdt ook in dat je tijdens je bezoek ook meer aandacht kunt besteden aan je omgeving. In de nieuwste marketingcampagne voor Wenen worden bezoekers aangeraden hun smartphones thuis te laten om de Oostenrijkse hoofdstad goed in zich op te kunnen nemen. Misschien ook gaat het gewoon om het kiezen van andere bestemmingen en perioden, zoals Bali tijdens uitbarstingen van vulkaan Agung, Puerto Rico na de verwoestingen door hurricane Maria of Sri Lanka, nu het negatieve reisadvies voor buitenlandse toeristen weer is opgeheven na de zware bomaanslagen in de afgelopen Paasvakantie.

Overweeg dus voor je volgende reis de onderstaande alternatieven.

Net als Machu Picchu? Probeer Kuelap

Met zijn vierhonderd stenen huisjes op de top van een berg en een nieuwe kabelbaan die je ernaartoe brengt, is dit de tijd om een bezoek te brengen aan deze spectaculaire Inca-ruïnes, die zelfs nog ouder zijn dan Machu Picchu.

Net als Venetië? Probeer Triëst

Op een paar uur reizen van Venetië ligt deze elegante Italiaanse stad aan de Golf van Triëst, vlak naast Slovenië. De stad heeft zelfs zijn eigen prachtgracht met palazzi.

Net als Phuket? Probeer Kep

Hoewel de zuidkust van Cambodja als bestemming steeds populairder wordt, heeft het plaatsje Kep, gelegen tussen jungle, kreefttentjes en heldere zee, zijn relaxte en rustige uitstraling behouden. En de stranden hier doen niet onder voor die van Thailand.

Net als Lissabon? Probeer Guimarães

Ten noordoosten van Porto stond in deze kleine maar prachtige stad ooit de wieg van de staat Portugal– de plek waar de eerste koning van het land, Afonso I, in de vroege twaalfde eeuw werd geboren. Tegenwoordig is het met zijn elfde-eeuwse kasteel en overvloed aan barokke kerken een authentiek gebleven Portugese stad.

Net als Brugge? Probeer Brussel

De hoofdstad van België mag dan geen glinsterende grachten hebben, maar wel middeleeuwse architectuur, bruisende restaurants, een weelde aan bonbonwinkels en meer dan genoeg bier. En als hardwerkende stad is het leven hier heerlijk alledaags.

Freelance-journaliste Julia Buckley woont in Groot-Brittannië. Volg haar op Twitter.

Dit artikel is een aangepaste versie van een tekst die in september 2019 in de National Geographic Traveller (UK)is verschenen. Het artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com