BELCHITE SPANJE  In Belchite vond een van de zwaarste veldslagen van de Spaanse Burgeroorlog 19361939 plaats toen dit dorp in 1937 door de troepen van Franco werd ingenomen en vervolgens door het Republikeinse leger werd belegerd Belchite werd in de strijd verwoest maar de vervallen runes dienen als spookachtige herinnering aan het nietsontziende geweld waarvan ze getuige zijn geweestReistip De runes van het dorp liggen op zon achthonderd meter van het moderne plaatsje Belchite ten zuidoosten van de stad Zaragoza

‘Ruïnes kijken’ wordt het soms genoemd. De fascinatie die mensen voor verlaten plekken hebben, is al duizenden jaren lang een toeristisch fenomeen. Reizigers voelen zich aangetrokken tot vervallen steden en afbrokkelende monumenten – grimmige herinneringen aan de hoogmoed van de mens en de onverbiddelijke tand des tijds.

Thóra Pétursdóttir en Bjørnar Olsen behandelen deze fascinatie voor ruïnes in hun nieuwe boek Ruin Memories: Materialities, Aesthetics and the Archaeology of the Recent Past. “Verhulde objecten worden ontsluierd, binnen wordt buiten,” schrijven zij. “Ingestorte muren, gebroken vensters en openstaande kasten leggen een intimiteit bloot die licht werpt op wat ooit verborgen, vergeten of onbekend was.” (Ontdek een spookstad in het zuiden van Italië)

Ontdek deze top-10 van spookstadjes in de hele wereld – van een voormalig mijnstadje in Namibië tot een verlaten inheems-Amerikaanse nederzetting in New Mexico.

Dit verhaal is deels gebaseerd op een tekst uit het National Geographic-boek Secret Journeys of a Lifetime en werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com