De wereldwijde verspreiding van het coronavirus hindert reizigers. Blijf op de hoogte van de wetenschap achter de uitbraak>>

De 10 beste spooksteden ter wereld zullen je verrassen

De uitgestorven straten en vervallen gebouwen van spooksteden bieden een luguber inkijkje in gemeenschappen die ooit floreerden.

Gepubliceerd 21 okt. 2019 14:08 CEST

‘Ruïnes kijken’ wordt het soms genoemd. De fascinatie die mensen voor verlaten plekken hebben, is al duizenden jaren lang een toeristisch fenomeen. Reizigers voelen zich aangetrokken tot vervallen steden en afbrokkelende monumenten – grimmige herinneringen aan de hoogmoed van de mens en de onverbiddelijke tand des tijds.

Thóra Pétursdóttir en Bjørnar Olsen behandelen deze fascinatie voor ruïnes in hun nieuwe boek Ruin Memories: Materialities, Aesthetics and the Archaeology of the Recent Past. “Verhulde objecten worden ontsluierd, binnen wordt buiten,” schrijven zij. “Ingestorte muren, gebroken vensters en openstaande kasten leggen een intimiteit bloot die licht werpt op wat ooit verborgen, vergeten of onbekend was.” (Ontdek een spookstad in het zuiden van Italië)

Ontdek deze top-10 van spookstadjes in de hele wereld – van een voormalig mijnstadje in Namibië tot een verlaten inheems-Amerikaanse nederzetting in New Mexico.

Dit verhaal is deels gebaseerd op een tekst uit het National Geographic-boek Secret Journeys of a Lifetime en werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

kijk verder

Kijk hoe de natuur deze verlaten plekken verovert

Gefascineerd door tekenen van verval, bezocht een Franse fotograaf ruim zevenhonderd plekken die in vergetelheid zijn geraakt.

Neem een vluchtig kijkje in een Namibische spookstad

In het voormalige diamantstadje Kolmanskop lokken de met zand gevulde gebouwen duizenden toeristen.
2:19

Ontdek een spookstad in het Zuiden van Italië

9 mei 2018 - Het verlaten heuveldorpje Roghudi Vecchio in de bergen van het Italiaanse nationale park Aspromonte werd in de elfde eeuw gesticht. De wortels van zijn voormalige inwoners strekken zich misschien zelfs wel uit tot de oudheid. De regio Calabrië vormt de teen van de laars van Italië. Toen de Grieken het gebied in de achtste eeuw v. Chr. koloniseerden, vormde Calabrië hun toegangspoort. Door de eeuwen heen kwamen er meer Griekse migranten heen, die uit oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied waren verdreven. De nieuwkomers zorgden voor een opleving van de afnemende Griekstalige minderheid of ze herintroduceerden een taal die lokaal was uitgestorven. Zelfs nu nog spreken een paar duizend inwoners van Calabrië Grieks. Een dorp waar je het lokale dialect Greko, oftewel Italiaans-Grieks, nog kan horen is Roghudi Nuovo (Nieuw-Roghudi), dat deel uitmaakt van een cluster van Ionische kustplaatsen aan de rand van de stad Reggio. Het huidige Roghudi is gesticht door de inwoners van Roghudi Vecchio (Oud-Roghudi), toen vrijwel iedereen de het dorp verliet als gevolg van een overstroming. LEES OOK: Een verlaten plaats in de heuvels van Zuid-Italië
Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.