Terwijl het noordelijk halfrond in de greep raakt van lagere temperaturen, is in Zuid-Afrika de zomer in volle gang – de perfecte tijd om de natuur in te trekken.

Hoewel de ernstige watertekorten in Kaapstad internationale gasten afgelopen jaar misschien hebben afgeschrikt, keren slimme reizigers inmiddels terug naar Zuid-Afrika om de natuurlijke schoonheid van het land te bewonderen en de plaatselijke economie met hun uitgaven te steunen. Hieronder volgen zeven manieren om jouw zomer nog wat langer te laten duren, bijvoorbeeld met een bezoek aan pinguïnkolonies of botanische tuinen die in bloei staan.

Wandel door de ‘Valley of Desolation’

De rotsformaties van het Nationale Park Kamdeboo zijn als kunstwerken waarin honderden miljoenen jaren aan geologie zichtbaar zijn gemaakt. Het spectaculairste gedeelte van dit park is de Valley of Desolation, de ‘Vallei der Verlatenheid’. De zuilen van doleriet in de vallei werden door millennia van erosie en vulkanische activiteit gebeeldhouwd en zijn op sommige plekken meer dan 120 meter hoog. Bezoekers kunnen de vallei met de auto of over gemarkeerde wandelroutes verkennen en er van de weidse uitzichten genieten. In het park leeft een scala aan wilde dieren, waaronder de springbok, de Kaapse bergzebra, de witstaartgnoe en de grootoorvos.

Kamer met uitzicht: het historische Drostdy Hotel ligt in de buurt van het pittoreske plaatsje Graaff Reinet en wordt omgeven door de woeste natuur van het Kamdeboo-park. Maak een trektocht door het park, trakteer je vermoeide spieren daarna op een massage in de Africology Spa en geniet van lokale gerechten in het De Camdeboo Restaurant.

Bedwing een van ‘s werelds langste ‘groene canyons’ op een vlot

De Blyderivierspoort is een diepe kloof tussen steile rotswanden en wordt geheel bedekt met weelderige subtropische vegetatie. Daarmee is het een van de meeste verbluffende natuurwonderen van Zuid-Afrika en – met een lengte van zo’n 26 kilometer en een diepte van 800 meter – een van de langste ‘groene canyons’ ter wereld. Reizigers kunnen hier genieten van witwaterrafting, bergwandelen en ‘kloofing’ (avontuurlijke tochten door smalle rivierkloven) of een tocht in een heteluchtballon maken. De kloof ligt ook op de ‘Panoramaroute’, een prachtige weg door het hoogland van Mpumalanga die langs meerdere interessante bestemmingen loopt, onder andere de kolkgaten van Bourke’s Luck, de Three Rondavels, Pinnacle Rock en God’s Window.

Trek te voet of op een vlot door de Blyderivierspoort een van s werelds langste groene canyons
Trek te voet of op een vlot door de Blyderivierspoort, een van ’s werelds langste ‘groene canyons’.
Andrewas Hub, Laif, Redux

Kamer met uitzicht: in het hart van de Blyderivierspoort biedt het umVangati Housekamers die met het oog op privacy zijn ontworpen. De kloof en de Panoramaroute zijn goed te bereiken vanuit het hotel, dat zelf uitkijkt over spectaculair bergland.

Staar naar de nachthemel in de Cederberg

Miljoenen jaren van wind en water hebben de bergketen Cederberg tot een spectaculair berglandschap van zandstenen rotsbogen en diepe ravijnen gebeeldhouwd. Bezoekers kunnen hier bavianen, zebra’s en antilopen spotten, en als ze geluk hebben ook zeldzamere dieren als het stekelvarken, de honingdas en het aardvarken. Door de geringe lichtvervuiling en bewolking is dit gebied ook zeer geschikt om de nachthemel te bewonderen. Het Cederberg Astronomical Observatory is in de weekeinden geopend voor het publiek. (Plan je bezoek niet op nachten dat het volle maan is, want dan is het firmament door het schijnsel van de maan minder goed zichtbaar.) Je hebt het observatorium niet nodig om een indrukwekkend beeld van de zuidelijke nachthemel te krijgen – je hoeft jezelf alleen maar in een warme deken te wikkelen en naar de glinsterende nachthemel te kijken.

Een huis in de bergketen Cederberg oogt nietig onder een hemel vol sterren Het naburige Cederberg Astronomical Observatory is in de weekeinden geopend voor het publiek
Een huis in de bergketen Cederberg oogt nietig onder een hemel vol sterren. Het naburige Cederberg Astronomical Observatory is in de weekeinden geopend voor het publiek.
Robert Harding, Alamy Stock Photo

Kamer met uitzicht: het Bushmans Kloof Wilderness Reserve & Wellness Retreat, een National Geographic Unique Lodge, is er voor gasten met oog voor de sterren. Het is niet alleen ideaal voor het bewonderen van de nachthemel, maar ook voor vliegvissen en vogelspotten. Bovendien hebben bezoekers hier toegang tot 130 plekken met oeroude rotstekeningen.

Ontdek de ‘Wieg van de Mensheid’

Een kleine vijftig kilometer van Johannesburg ligt een van de belangrijkste clusters van vindplaatsen die inzicht bieden in de evolutie van de mens: de ‘Wieg van de Mensheid’, een gebied dat zich over ruim 460 vierkante kilometer uitstrekt en tot de tien Werelderfgoederen van Zuid-Afrika behoort. De naam zegt het al: paleontologen hebben hier de evolutie van de eerste mensen tot ruim drie miljoen jaar geleden kunnen herleiden, dankzij opgravingen op vindplaatsen als Sterkfontein, Swartkrans en Kromdraai. Samen vormen de stenen werktuigen, schedels en andere fossielen die hier zijn ontdekt, het bewijs dat de menselijke soort op het Afrikaanse continent opkwam. Reizigers komen in het Maropeng Visitor Centre meer te weten over onze gemeenschappelijke voorouders en kunnen zelf de grotten van Sterkfontein bezichtigen, waar de fossielen ‘Little Foot’ en ‘Mrs. Ples’ werden ontdekt.

Kamer met uitzicht:gelegen in het creatieve centrum van Johannesburg, doet de prachtig ontworpen African Pride Melrose Arch Autograph Collection aan als één grote kunstgalerie. Neem een kopje thee in de fraaie Library Bar, dineer in stijl in het March Restaurant en bezoek de naburige Melrose Gallery, waar werk van Afrikaanse kunstenaars wordt geëxposeerd.

Spot de ‘Big Five’ in het Kruger-park

Een reis naar Zuid-Afrika zou niet volledig zijn zonder het spotten van de ‘Grote Vijf’: leeuwen, neushoorns, giraffes, buffels en luipaarden. Met een oppervlakte van bijna 20.000 vierkante kilometer is het Nationale Park Kruger het grootste van Zuid-Afrika. Hier zijn vrijwel alle grote dieren van zuidelijk Afrika te vinden, waaronder cheeta’s, olifanten, krokodillen, nijlpaarden en talloze vogels. Om de ruim achtduizend kilometer aan wegen door het park te verkennen, kunnen bezoekers hun persoonlijke safari op hun eigen tempo ondernemen of een rondleiding met gids boeken, zowel overdag als ’s nachts. Blijf een paar dagen en ga er op verschillende tijden van de dag op uit, waardoor je een grotere kans maakt alle Big Five te zien.

Kamer met uitzicht:het rustieke Protea Hotel Kruger Gate staat bij de Paul Kruger-poort van het park. Ontspan in de Dees African Spa en geniet zaterdags in het Lapa Restaurant van live-voorstellingen.

In het Nationale Park Kruger rust een luipaard uit in een vijgenboom het park is een van de beste plekken in ZuidAfrika om de zogenaamde Big Five van grote Afrikaanse zoogdieren te spotten
In het Nationale Park Kruger rust een luipaard uit in een vijgenboom; het park is een van de beste plekken in Zuid-Afrika om de zogenaamde ‘Big Five’ van grote Afrikaanse zoogdieren te spotten.
Robert Harding Picture Library, Nat Geo Image Collection

Neem de tram door Zuid-Afrika’s wijnregio

Ruim honderd jaar geleden legden boeren spoorlijnen door de provincie Wes-Kaap aan om verse waren naar diverse markten te kunnen vervoeren. Tegenwoordig kunnen bezoekers over deze tracés kilometerslang door glooiende wijngaarden rijden, aan boord van de dubbeldekstram Franschhoek Wine Tram. Bezoekers kunnen in- en uitstappen waar ze willen en acht verschillende routes verkennen, met tussenstops bij enkele van de oudste wijngoederen van Zuid-Afrika, waar ze wijnkelders kunnen bezichtigen en wijn kunnen proeven. Aan boord van de tram wordt gasten meer verteld over drie eeuwen aan wijnbouwgeschiedenis en wijnmakerij in deze regio. Houd wat extra ruimte vrij in je koffer om de smaak van Zuid-Afrika in gebottelde vorm mee naar huis te nemen.

Kamer met uitzicht: bij het dorp Franschhoek staat het sprookjesachtige Franschhoek Country House & Villas in een idyllisch landschap. Ga winkelen in het naburige dorp, doe mee aan een wijnproeverij te paard en geniet van een perfecte wijnkeuze bij het diner, in het Monneaux Restaurant.

Ga walvisspotten in Hermanus

Voor de zuidkust van Zuid-Afrika stuit het warme water van de Indische Oceaan op het koude water van de Atlantische Oceaan, waardoor een hotspot van mariene biodiversiteit is ontstaan. Het pittoreske plaatsje Hermanus ligt op de ‘Cape Whale Route’ en is een van ’s werelds beste plekken aan land voor het spotten van walvissen. Van juli tot november kunnen bezoekers hier vanaf voetpaden over de klippen aan zee zuidkapers, bultruggen en Bryde-vinvissen (het hele jaar door te zien) bewonderen. Zoek een hoog en droog plekje uit, speur de golven af op wit schuim en zoek naar de kenmerkende V-vormige spuitnevel van de zuidkaper. Maak voor de lunch een tussenstop in de Bientang’s Cave Restaurant & Wine Bar, waar je van verse waar uit zee en prachtige uitzichten over het water kunt genieten.

Kamer met uitzicht: Gelegen in het Kogelberg Biosphere Reserve, een Werelderfgoed, is het African Pride Arabella Hotel & Spa, Autograph Collection een oase voor natuurliefhebbers, waar meer dan 1880 plantensoorten voorkomen. Relax in de Arabella Spa, boek een rondje golf op de exclusieve golfbaan en nip aan maritieme wijnen uit de Benguela Cove terwijl je de zon boven de lagune ziet ondergaan.

Redacteur en journalist Gulnaz Khan schrijft over reizen en cultuur.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com