De wereldwijde verspreiding van het coronavirus hindert reizigers. Blijf op de hoogte van de wetenschap achter de uitbraak>>

Bestemmingen om te bezoeken als je van Star Wars houdt

Vertrouw ons maar op deze aanbevelingen – we know our Sith.

Gepubliceerd 16 dec. 2019 10:36 CET

Star Wars: The Rise of Skywalker verschijnt vanaf 5 mei op Disney+.

De woestijnplaneet Tatooine en de beboste maan Endor mogen dan in een afgelegen universum bestaan, in werkelijkheid liggen ze dichter bij huis dan je denkt. De inspiratie voor deze hemellichamen en de feitelijke locaties waar ze werden gefilmd, zijn prachtige plekken in de natuur die over onze aardbol liggen verspreid. En je hebt het ruimteschip Millennium Falcon niet nodig om ze te bereiken – een vliegtuig, trein, boot of auto volstaat.

Comomeer, Italië
Star Wars-locatie: Naboo, Episode III

Als je al wandelend rond het Comomeer de juiste plek en het optimale gezichtspunt uitkiest, kun je nog meer bekende Star Wars-locaties spotten.
Foto van Dorothea Schmid, Redux

De locaties voor Star Wars liggen niet altijd in onherbergzaam gebied. Delen van de planeet Naboo werden gefilmd rond het Comomeer in Italië, dat bekend staat om zijn fraaie villa’s en adembenemende uitzichten. Reizigers kunnen zich hier voelen als intergalactische edellieden. Bezoek de Villa del Balbianello te voet of in een watertaxi en loop door de prachtige tuinen, waar je je eventjes koningin Padmé zelf kunt wanen.

Djerba, Tunesië
Star Wars-locatie: Tatooine, meerdere episoden

Voor Star Wars-fans doet de Moskee van Satori op het eiland Djerba sterk denken aan een huis op de planeet Tatooine.
Foto van Naftali Hilger, Redux

Als voornaamste filmlocatie voor de planeet Tatooine telt het Tunesische eiland Djerba talloze belangrijke Star Wars-plekken, waaronder de louche herberg van Mos Eisley. Reis met de auto over het eiland om de oude dorpen te bezichtigen die voor scènes in de hele filmreeks werden gebruikt. En als je tijd over hebt, kun je terug naar het vasteland van Tunesië varen, waar je nog meer Star Wars-locaties kunt vinden, zoals het Hotel Sidi Driss in Matmata, dat instond voor het huis van Luke Skywalker (en dat nog altijd gasten ontvangt).

Del Norte Redwoods Coast State Park, Californië
Star Wars-locatie: de beboste maan Endor, Episode VI

Maak een wandeling door het Del Norte Coast Redwoods State Park en bekijk of je een Ewok in de bomen kunt spotten. Het pad Damnation Creek Trail voert wandelaars door een woud vol reusachtige redwoodbomen en naar getijdenpoelen tussen de rotsen. De reuzensequoia’s verplaatsen iedere fan meteen naar Endor, waar hij of zij kan luisteren naar een naderende Imperial-speederbike. Dit staatspark nabij de grens met Oregon ligt op ongeveer zeven uur rijden van San Francisco.

Skellig Michael, Ierland
Star Wars-locatie: schuilplaats van Luke, Episode VII

Niet veel mensen zullen de schuilplaats van Luke Skywalker herkennen als het eilandje Skellig Michael, een Wereldnatuurerfgoed in Ierland.
Foto van Peter Barritt, Alamy Stock Photo

Geen wonder dat Luke Skywalker dit prachtige Ierse eilandje als zijn schuilplaats uitkoos. Op een kleine dertien kilometer voor de kust van County Kerry in Ierland biedt dit Wereldnatuurerfgoed plaats aan de op één na grootste kolonie aalscholvers ter wereld en aan talloze andere soorten zeevogels, waaronder papegaaiduikers. Op het eilandje zijn ook de overblijfselen van een zesde-eeuwse kloosternederzetting te zien. Skellig Michael is alleen per boot bereikbaar, en als bezoekers op het eilandje aankomen, kunnen ze de zeshonderd treden naar het klooster bestijgen. Hoewel er op het eilandje zelf geen accommodaties zijn, zijn er in County Kerry meerdere hotels te vinden.

Gletsjer Hardangerjøkulen, Noorwegen
Star Wars-locatie: Hoth, Episode V

Wandelen over een gletsjer is altijd een avontuur, maar als je je voorstelt dat je in een veldslag op de planeet Hoth bent beland, zal het nog avontuurlijker aanvoelen.
Foto van Thomas Linkel, Redux

Op deze gletsjer zul je niet worden opgewacht door wampa’s, maar je kunt natuurlijk altijd doen alsof je je midden in de slag om de ijsplaneet Hoth bevindt. De gletsjer ligt in de buurt van het afgelegen bergdorp Finse, dat alleen per trein bereikbaar is. Het dorp heet Star Wars-fans hartelijk welkom: het plaatselijke hotel, Finse 1222, organiseert elk jaar het evenement Visit Hoth. Een rondleiding met gids is vereist om de gletsjer te bezichtigen en wordt van juli tot september aangeboden.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

lees verder

8x Levensechte Star Wars-locaties

Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.