De 5 favoriete bestemmingen van reisjournalist Corno

Reisjournalisten bezoeken voor hun werk de mooiste gebieden ter wereld. Welke plekken zijn hun favoriet? Deze keer: reisjournalist Corno van den Berg aan het woord.

Door Beau Nanninga
Gepubliceerd 14 jan. 2020 10:19 CET
Tijdens zijn reizen is Corno vaak te vinden in de natuur en gaat hij graag op ...
Tijdens zijn reizen is Corno vaak te vinden in de natuur en gaat hij graag op zoek naar (wilde) dieren.
Foto door Corno van den Berg

Met 25 jaar aan ervaring in de reisbranche en een eigen succesvolle reisblog is Corno van den Berg een echte expert te noemen. De journalist – die sinds vijf jaar ook artikelen schrijft voor National Geographic – maakt wel twintig reizen per jaar. Tijdens deze reizen is Corno vaak te vinden in de natuur en in de bergen, en gaat hij graag op zoek naar wilde dieren. Daarnaast is hij steeds meer bezig met het verduurzamen van zijn reizen en het verkleinen van zijn ecologische voetafdruk. Met alle mooie herinneringen die hij heeft, vond de reisexpert het lastig om een top vijf te selecteren. Maar de volgende bestemmingen behoren absoluut tot zijn favorieten!

Antarctica

“Antarctica is een algehele wildernis,” vertelt Corno. “Met name het eiland South Georgia heeft indruk op mij gemaakt. Na een reis van twee dagen op verschillende boten kwam ik aan op een strand waar 1,5 miljoen pinguïns rondlopen. Zodra de boot aankomt gaan alle pinguïns een klein stapje opzij, net als mensen in een druk winkelcentrum. De dieren zijn niet bang voor je dus verder opzij gaan ze niet. Je kunt zelfs tussen de pinguïns in gaan zitten om op te gaan in het pinguïnleven. Zelf ben ik een halfuur met mijn speciale waterlaarzen in de zee gaan staan om te zien hoe enorme groepen pinguïns, na urenlang op het land te hebben gestaan, plotseling de zee ingaan. Ze zwommen een stukje om mij heen en gingen er vervolgens weer uit. Waarom de dieren dit doen? Dat kunnen zelfs biologen nog niet verklaren. Het voelde alsof ik in een natuurdocumentaire stond.”

De meeste pinguïns zijn niet bang voor mensen.
Foto door Corno van den Berg

Galapagoseilanden

Over deze bestemming legt de reisjournalist uit: “Ik zie reizen als een puzzel. Na elke reis die ik maak heb ik het idee dat ik weer meer begrijp van de wereld. Zo zag ik op de Galapagoseilanden het levende bewijs van de evolutietheorie. Op een ochtend, tijdens mijn ontbijt, zag ik een aantal vogeltjes. Ik besloot om wat brood in mijn hand te houden en te kijken wat er zou gebeuren. Er kwamen twee Darwinvinken op me af. Twee andere Darwinvinken – die andere snavels hadden – bleven weg. Dit was denk ik een soortgelijke ervaring als die Charles Darwin heeft gehad.” 

Wat Corno verder opviel aan deze bijzondere eilandengroep is dat de dieren ook hier totaal niet bang zijn voor de mens. “De mens heeft nooit op deze dieren gejaagd. Dat zorgt ervoor dat je letterlijk over de zeehonden moet heenstappen en dat ook de Jan-van-genten met hun gekleurde pootjes niet aan de kant gaan. Alsof ze denken: ‘Ik lag hier eerst.’ Dat heeft me enorm verbaasd, op een goede manier!”

Een landleguaan in typisch landschap op de Galapagos.
Foto door Corno van den Berg

Canada

“Ik was ooit in een heel klein dorpje in Canada, genaamd Churchill. Dit plaatsje verandert elke winter in de ijsbeerhoofdstad van de wereld. Met een ‘rijdend hotel’ ging ik daar de toendra op om ijsberen te bekijken. Dat was echt een bijzondere ervaring, ik heb zeker twintig beren gezien. De ijsberen komen massaal naar dat gebied toe om te wachten tot de Hudsonbaai dichtvriest, want dan kunnen ze goed jagen op zeehonden.”

Door de opwarming van de aarde duurt het steeds langer voor de zee dichtvriest. Als de winter dan eindelijk zijn intrede doet, zorgt dat voor mooie momenten: “Ik zag een moederbeer met twee jongen op het moment dat de eerste sneeuwvlokken vielen. Je ziet de beren reageren op de sneeuw. Ze kijken omhoog, alsof ze weten dat de winter komt en ze eindelijk weer op voedsel kunnen jagen. Dat was prachtig.”

Een ijsbeer en toeristen op de toendra van Canada.
Foto door Corno van den Berg

Tasmanië

“Een van de redenen dat ik naar Tasmanië in Australië ging was om de Tasmaanse duivel te zien. Ik vind dat een heel bijzonder beest, omdat het eigenlijk nergens op lijkt en nergens bij hoort. In een opvangcentrum voor deze dieren hoorde ik veel over de kanker die zich verspreidt onder de Tasmaanse duivels. Desondanks is er hoop: er wordt enorm veel gedaan om het dier – dat inmiddels het icoon van de toekomst is geworden – te redden. Ik vind het bijzonder dat mensen zich zo inzetten voor een diersoort, en als toerist kun je ook iets bijdragen door zo’n opvangcentrum te bezoeken.” 

Tip! Iets bijdragen aan de natuur of de maatschappij tijdens een reis wordt steeds belangrijker voor Corno. “Soms moet je wat meer betalen voor een tour of activiteit, maar daarmee draag je vaak bij aan duurzame projecten in dat gebied.”

Een Tasmaanse duivel aan het eten.
Foto door Corno van den Berg

Peru

De bekendste bezienswaardigheid van Peru, de Machu Picchu, behoort ook tot de favorieten van Corno van den Berg. Omdat het zo’n populaire attractie is had hij zijn bezoek aan de verloren stad goed gepland: “Om 7:00 uur stond ik op de berg, zonder hordes toeristen om mij heen. Ik had geweldige ervaring met prachtige uitzichten.”

Om bij de Machu Picchu te komen heeft Corno niet de beroemde Inca Trail afgelegd, maar de Salkantay Trail. “Deze tocht is erg rustig, puur en lastig om te belopen. Er gaan paarden mee voor het geval dat het te zwaar wordt. Deze paarden verzorg je zelf, waardoor je ook een band opbouwt met het dier. En er gaat een kok mee die elke avond heerlijk voor je kookt.” 

Tip! Je mag Peru eigenlijk niet verlaten voordat je hebt gewandeld door de Andes. Ga dus niet alleen naar het uitzichtpunt van de Machu Picchu toe, maar maak ook een meerdaagse trekking.

De Salkantay Trek in het hoogland van Peru.
Foto door Corno van den Berg

Wil jij kans maken op een geheel verzorgde National Geographic Expeditions-reis naar Peru? Klik dan hier!

In januari staat National Geographic in het teken van reizen. Met elk weekend tv-programma’s over treinreizen, stedentrips en natuurdocumentaires en extra online aandacht voor onze favoriete bestemmingen en travel-lijstjes. Kijk verder op natgeo.nl/travelmonth.

Ontdek meer

Travel Month

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Deze familie woont in een zelfgemaakte dome binnen de noordpoolcirkel
Reizen
Een huttentocht in Oostenrijk
Reizen
Bergwandelen in Europa
Reizen
Waterpret in Ticino: 5 spetterende avonturen
Reizen
Vier de lente (en de zomer) in Leeuwarden

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.