Met een ruim vijfduizend kilometer lange kustlijn, aangename temperaturen en een rijke keuken trok Kroatië in 2019 een recordaantal toeristen: bijna 21 miljoen mensen reisden af naar deze Zuid-Europese bestemming. Maar ook voor wie zichzelf niet de hele dag op een handdoek op het strand ziet liggen, heeft het land genoeg te bieden. In de Kroatische natuur hoeven hoogte, snelheid en avontuur niet geschuwd te worden. Ben jij op zoek naar spanning? Maak dan je vakantie compleet met een van deze activiteiten.

Schip ahoy

De kraakheldere rivier Centina ontspringt op 385 meter hoogte in de regio Dalmatië en vormt een centraal punt in het avontuurlijke toerisme van Kroatië. In het verleden hielden piraten uit Omiš, een nabijgelegen stad aan de Adriatische kust, zich hier schuil na hun vele overvallen op handelsschepen. Nu stappen avonturiers er in een rubberboot of kano, om met grote snelheid af te dalen langs hoge kliffen, grotten en watervallen. Train je armspieren, vergaap je aan het natuurschoon en neem tussendoor een verkoelende duik in het koude rivierwater.

This is an image
|
Ivo Biocina

Hoogtepunt

Echte waaghalzen kunnen een poging doen een carrière te beginnen als circusartiest door te gaan slacklinen: balanceren op een dun, elastisch koord. Beginners spannen hun koord vaak tussen twee palmbomen op het strand, ervaren slackliners stijgen tot grote hoogten. In Kroatië startte in 2017 een groep Oostenrijkers de traditie boven het Rode Meer bij Imotski, het diepste karstmeer van Europa, zo’n 280 meter boven het water. Enkele weken daarvoor dook de Fransman Frederic Swierczynski als eerste naar de bodem van datzelfde meer, op een diepte van 245 meter. Het Rode Meer dankt zijn naam niet aan de kleur van het water maar aan de rode gloed die de omliggende kliffen hebben en is zeker een bezoek waard.

This is an image
|
Luka Kolvrat, TZ Imotski

Tokkelend verkennen

Crikvenica in het noordwesten van Kroatië was de allereerste plek in Europa met een tokkelbaan boven zee. Wie de Kačjak Zip Line bestijgt moet geen last hebben van hoogtevrees, want de baan begint op 35 meter boven zeeniveau. Toch loont het de moeite: gedurende de hele rit heb je uitzicht over de Kvarner, een prachtige baai tussen het schiereiland Istrië en het noorden van de Kroatische kust. Behoefte aan meer snelheid? Dan is de zipline over de canyon van de rivier Cetina misschien iets voor jou.

This is an image
|
Denis Peroz

Klimmen en klauteren

Een typisch Kroatische activiteit is škraping, een jaarlijkse race over ruig terrein. Ren de marathon van 45 kilometer, houd het bij 25 kilometer of ga met een club vrienden de 6 kilometer lange uitdaging aan. Wat oorspronkelijk begon als idee om de bevolking op het eiland Pašman, net buiten de kust van Kroatië, sportiever te maken, groeit nu uit tot activiteit waarbij ook steeds meer sportievelingen uit het buitenland zich aansluiten. Meedoen? Het volgende evenement vindt plaats op 7 maart 2020 op Pašman. Inschrijving is mogelijk tot en met 28 februari: skraping.hr/en.

This is an image
|
Boris Kaĉan, Jku Prvenj

Meer informatie? Check feeds.croatia.hr/nl