In maart barsten overal vrolijke lentefeesten los en komen schitterende tuinen in bloei te staan, wat meer dan voldoende alibi’s oplevert om erop uit te trekken. Wij zetten op een rijtje wat er te doen valt – en waar je dat kunt doen: van het vieren van het Holi-feest in Oost-Afrika tot het opvoeren van een Iers volksdansje in Argentinië....

Poerim-party in Israël

6 maart | Tel Aviv, Israël | In de cosmopolitische Israëlisch badplaats wordt het Joodse Poerimfeest gevierd tijdens de Tel Aviv Street Party Rave, met livemuziek, straatdansen en voedselkraampjes die plaatselijke lekkernijen aanbieden, zoals Hamansoren of kiesjeliesj, droge koekjes gevuld met jam, chocolade of dadel. De sfeer wordt verhoogd door de verkoop van handwerk en kleding, en door extravagant uitgedoste inwoners.

Op straatfeesten tijdens het Isralische Poerimfeest dossen inwoners van Tel Aviv zich uit in fantasievolle kostuums
Op straatfeesten tijdens het Israëlische Poerim-feest dossen inwoners van Tel Aviv zich uit in fantasievolle kostuums.
dpa picture alliance, Alamy Stock Photo

Kleur je wereld in Oost-Afrika

9-10 maart | Mauritius, Oost-Afrika | Met zijn blauwgroene wateren en landschappen met een hoge biodiversiteit is Mauritius een gepast kleurrijk decor voor de viering van het Holi-feest. Aan de vooravond van deze hindoeïstische feestdag ontsteken de bewoners een vreugdevuur om de zege van het goede op het kwade te symboliseren. De volgende ochtend barst iedereen uit in wild gedans, smijt felgekleurd poeder om zich heen en bestookt elkaar met waterpistolen of pichkaris. (Bekijk foto’s van het kleurrijke Holi-feest)

Vier Perzisch Nieuwjaar in Los Angeles

8 maart | Los Angeles, Californië | In de ‘City of Angels’ woont de grootste populatie Perzen buiten Iran, wat het tot een van de beste plekken maakt om Noroez (Perzisch Nieuwjaar) te vieren. Een van de grootste vieringen ter ere van het Perzische Nieuwjaar in de VS is het Nowruz Festival van de Farhang Foundation. Hier geniet je van dansers, musici en poppenspelers die een eeuwenoude kunstvorm beheersen. Zorg ervoor dat je van de nan-e berenjiproeft, traditionele rijstkoekjes met kardemom en maanzaad.

Tijdens de viering van Noroez Perzisch Nieuwjaar staan traditionele Perzische gerechten centraal waaronder tadig gekruide rijst met een goudbruin korstje salade met radijs en komkommer en gebakken vis die is gevuld met kruiden walnoten en granaatappelzaad
Tijdens de viering van Noroez, Perzisch Nieuwjaar, staan traditionele Perzische gerechten centraal, waaronder tadig (gekruide rijst met een goudbruin korstje), salade met radijs en komkommer, en gebakken vis die is gevuld met kruiden, walnoten en granaatappelzaad.
Michael Kraus, New York Times, Redux

Proef het geluk van de Ieren in Zuid-Amerika

17-18 maart | Buenos Aires, Argentinië | De bruisende hoofdstad van Argentinië krijgt een Iers tintje op El Día de San Patricio (St. Patrick’s Day). Tijdens straatfeesten wordt een mix van culturen opgevoerd, waarbij Ierse waren en dansen een Latijns aroma krijgen en tango- enjig-passen samengaan. Vergeet niet wat langer te blijven voor de jaarlijkse parade over de brede en door bomen geflankeerde Avenida de Mayo, waar de Porteños zich als elven en kabouters verkleden en plaatselijke bands optreden.

Tulpen tellen in de Keukenhof

21 maart tot 10 mei | Lisse | Op minder dan een uur rijden van Amsterdam biedt De Keukenhof 32 hectare aan velden met tulpen, narcissen en hyacinten. Check de website van De Keukenhof om erachter te komen welke bloemen wanneer in bloei staan. Vanaf hoger gelegen wandelpaden heb je een prachtig uitzicht over de tuinen en kun je fraaie foto’s maken. Tot de andere attracties behoren een paviljoen met door bloemen geïnspireerde kunst (en nog meer bloemen) en rondleidingen door het park op de fiets of in een elektrische fluisterboot.

Starlight Williams is onderzoeksredactrice en journaliste voor National Geographic. Volg haar op Twitter en Instagram.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com