De wereld is vol wonderen, ook al zijn ze moeilijk te bereiken. Hoewel de pandemie onze reizen tot stilstand heeft gebracht, is onze nieuwsgierigheid onveranderd. Vooruitlopend op een nieuw jaar - met de belofte van een terugkeer naar reizen - willen we graag 25 actuele verhalen over tijdloze plaatsen delen die onze toekomstige reisroutes zullen bepalen.

Geselecteerd door de wereldwijde redactie van National Geographic Travel en verdeeld in vijf categorieën (avontuur, cultuur en geschiedenis, natuur, gezin, duurzaamheid), spreken deze overtreffende trap van bestemmingen over veerkrachtige gemeenschappen, innovatieve inspanningen voor natuurbehoud en opwindende kansen voor toekomstige verkenningen.

De komende weken delen we hier alle 25 'Best of the World' bestemmingen, met deze week zes bestemmingen uit de categorie: 'duurzaamheid.'

Het volledige artikel verscheen 3 december in National Geographic Traveler editie 1, 2021. Tijdelijk verkrijgbaar zonder verzendkosten in de natgeoshop.

Loango National Park Gabon
Loango National Park, Gabon.
Martin Harvey, Getty Images

Gabon

Meer dan elf procent van dit Afrikaanse land bestaat uit beschermde natuur.

Olifanten en nijlpaarden kuieren over de stranden van het paradijselijke Gabon, vertelt National Geographic Explorer-in-Residence Mike Fay. Elf procent van dit land bestaat uit beschermde natuur, witte zandstranden en – verder landinwaarts – onafzienbare bossen.

Niet alle dertien nationale parken van Gabon zijn even makkelijk te bereiken. Met zijn rijke variatie aan landschappen, vegetatie en dieren gooit Nationaal Park Loango hoge ogen. Aan de kust kun je in stijl overnachten in de Loango Lodge, maar wat dit park pas echt bijzonder maakt, is de populatie ernstig bedreigde westelijke laaglandgorilla’s. Per dag mag er één groepje van maximaal vier personen – zonder garantie op succes – naar deze dieren op zoek gaan.

Pongara is een van de vijf nationale parken die cruciaal zijn voor het voortbestaan van zeeschildpadden. Gasten van de Pongara Lodge hebben een eersteklas uitzicht op ernstig bedreigde lederschildpadden (november tot maart), en op walvissen en dolfijnen tijdens hun jaarlijkse trek (juni tot augustus).

Dankzij flinke investeringen in het vervoersnetwerk van het land wordt reizen in Gabon – waar naar schatting tachtig procent van de landmassa nog bedekt is met bos – de komende jaren steeds makkelijker. Gabon kiest voor duurzaamheid en stimuleert ecotoerisme, wat de kans vergroot dat de mooiste natuurgebieden van dit land ongerept zullen blijven. – Traveler Nederland

Kopenhagen won in 2014 de European Green Capital Award Nu ligt er een nieuwe uitdaging in 2025 de eerste CO2neutrale stad ter wereld worden
Kopenhagen won in 2014 de European Green Capital Award. Nu ligt er een nieuwe uitdaging: in 2025 de eerste CO2-neutrale stad ter wereld worden.
Luca Locatelli, National Geographic

Kopenhagen

- Denemarken

Deze kosmopolitische hoofdstad is in 2025 misschien al klimaatneutraal.

De coronapandemie versterkt wereldwijd de verschillen tussen arm en rijk. Om de maatschappij weerbaarder te maken, proberen veel grote steden de inwoners gelijke kansen te bieden en hun gezondheid te bevorderen. Kopenhagen is hier al een tijd mee bezig en kan in 2025 zomaar de eerste klimaatneutrale stad ter wereld worden.

‘In Kopenhagen kiezen we voor groene oplossingen omdat die hun vruchten afwerpen,’ zegt burgemeester Frank Jensen in We Have the Power to Move the World, de routekaart naar duurzame mobiliteit. Deze is ontwikkeld door C40, een netwerk van steden die klimaatverandering willen tegengaan. ‘De groene transformatie van Kopenhagen leidt tot nieuwe banen, economische groei en een betere kwaliteit van leven.’

In de Deense hoofdstad is duurzaamheid al veel langer een belangrijk doel: de stad heeft een efficiënt ov-netwerk en alle stadsbussen gaan van diesel over op groene stroom. De energiecentrale CopenHill, waar per uur zeventig ton afval wordt verbrand, produceert schone energie voor 60.000 gezinnen en levert stadsverwarming voor 120.000 huishoudens. In 2019 opende CopenHill zijn buitenruimte voor het publiek. De gevel werd een klimmuur, op het dak kwam een park, en verder zijn er wandelpaden en een afdaling voor skiërs en snowboarders die het hele jaar geopend is.

Door de focus op ‘groene’ stadsontwikkeling – de stad heeft een netwerk van fietspaden waarover ruim zestig procent van de inwoners dagelijks naar school en werk gaan – rijden er in Kopenhagen vijf keer zo veel fietsen als auto’s. Op een elektrische fiets kun je een leuke rondrit maken langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, van Nyhavn (de voormalige industriële haven, waar je nu veel restaurants en bars vindt) tot Rundetaarn, een 17de-eeuws astronomisch observatorium waar exposities zijn te zien. Het zal niemand verrassen dat Kopenhagen is uitgekozen als locatie voor de Grand Départ van de Tour de France in juli 2022. – Traveler Italië

De inwoners van Freiburg staan bekend als vindingrijk zuinig en inventief
De inwoners van Freiburg staan bekend als vindingrijk, zuinig en inventief.
Reinhard Schmid, Huber, Estock Photo

Freiburg

- Duitsland

De groene wijk in deze universiteitsstad is razend populair.

Weggestopt in de zuidwestelijke hoek van Duitsland, vlak bij de Franse en Zwitserse grens, ligt de bruisende universiteitsstad Freiburg in de deelstaat Baden-Württenburg*. De stad is niet alleen een geliefde uitvalsbasis voor het Zwarte Woud, maar staat ook bekend om zijn groen: ruim veertig procent van het stedelijk gebied bestaat uit bos. De stad draait op duurzame energie die wordt opgewekt door zonnepanelen, biomassa, wind en waterkracht. Vuilnis wordt gebruikt om stroom op te wekken. Inwoners verplaatsen zich veelal te voet, op de fiets, per e-bus en tram, waardoor Freiburg goed op weg is om zijn CO2-uitstoot in 2030 te halveren en in 2050 zelfs klimaatneutraal te zijn.

In de wijk Vauban, die verrees op een voormalig fabrieksterrein, werd de groene infrastructuur in de ontwerpfase al meegenomen – er kwamen appartementencomplexen met zonne- panelen en stadstuinen, en autobezit wordt ontmoedigd. In Vauban staat de burger centraal: hier draait het om zelfbestuur, ecologie en sociale gelijkheid. Het is een van de duurzaamste wijken ter wereld. Quartier Vauban werd voltooid in 2016 en is uitgegroeid tot de dichtstbevolkte buurt van Freiburg. Dit laat zien dat het in een duurzaam aangelegde stad heel aangenaam wonen is. – Traveler Duitsland

2100 mensen doen in het uitverkochte Red Rocksamfitheater bij Denver mee met Yoga on the Rocks Yoga wint ook in de VS aan populariteit vooral als manier om stress te verminderen en de gezondheid te verbeteren
2100 mensen doen in het uitverkochte Red Rocks­amfitheater bij Denver mee met ‘Yoga on the Rocks’. Yoga wint ook in de VS aan populariteit, vooral als manier om stress te verminderen en de gezondheid te verbeteren.
Andy Richter

Denver

- Colorado, VS

Groene stad in het westen van de VS.

Ondanks de financiële dreun die Denver krijgt door het coronavirus, zet de stad alles op alles om in 2030 volledig te draaien op groene stroom. De komende twee jaar krijgt de stad in totaal tweehonderd kilometer aan nieuwe fietspaden, en in 2021 worden er zonnepanelen geplaatst op talloze openbare parkeerplaatsen, daken en braakliggend land.

Al die zonnepanelen leveren straks stroom voor gemeentelijke gebouwen, laadpalen voor auto’s en huishoudens met een laag inkomen. Bovendien zorgt de aanleg ervan voor werkgelegenheid.

Denver verbindt klimaatactie en duurzaamheid aan economische vooruitgang en sociale rechtvaardigheid; de stad kreeg daarvoor een belangrijk internationaal duurzaamheidslabel. Denver helpt bedrijven hun ecologische voetafdruk te verkleinen met gratis, op hun behoeften toegesneden duurzaamheidsbeleid via Certifiably Green Denver. Bijna tweeduizend bedrijven zijn hard op weg om groener en efficiënter te worden: ze verbruiken minder water en stroom en produceren minder afval en luchtvervuiling.

‘We hebben geluk dat we in zo’n prachtige stad wonen,’ zegt Adam Schlegel, medeoprichter van Chook, een ‘groen’ restaurant dat duurzame maaltijden serveert, ‘en we voelen de noodzaak om hier een bijdrage aan te leveren.’ - Traveler VS

Op het eiland Lifou komt een koraalfarm om riffen te herstellen die in het verleden schade hebben geleden door het toerisme
Op het eiland Lifou komt een ’koraalfarm’ om riffen te herstellen die in het verleden schade hebben geleden door het toerisme.
Chris Hoare, EyeEm, Getty Images

Nieuw-Caledonië

Paradijselijke eilandengroep in de Grote Oceaan.

In de kustwateren van Nieuw-Caledonië komen naast bultruggen, soepschildpadden en doejongs nog ruim negenduizend andere soorten zeedieren voor. Dit Franse gebiedsdeel ligt zo’n 1500 kilometer voor de Australische oostkust, in het zuidwesten van de Grote Oceaan.

De koraalriffen in de kristalheldere baaien staan sinds 2008 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het in 2014 opgerichte Natuurpark in de Koraalzee (1,3 miljoen vierkante kilometer groot) strekt zich uit tot ver buiten de Unesco -zone. Christophe Chevillon, van de Pew Bertarelli Ocean Legacy, noemt dit ‘een belangrijke en noodzakelijke stap voor het behoud van de kustwateren van Nieuw-Caledonië en de laatste ongerepte koraalriffen ter wereld’.

Door te kiezen voor duurzaam beheer wil de overheid dit unieke zeereservaat voor toekomstige generaties behouden. Watersporters, vissers en boten met meer dan tweehonderd passagiers worden geweerd uit grote delen van het park, en in sommige delen mag helemaal geen menselijke activiteit plaatsvinden, met uitzondering van wetenschappelijk onderzoek. Op het eiland Lifou komt een ‘koraalfarm’ om riffen te herstellen die in het verleden schade hebben geleden door het toerisme.

In het binnenland stimuleert de overheid duurzaam toerisme, en er is een wet aangenomen die het gebruik van alle soorten plastic na 2022 verbiedt. In de provinciale parken is het toerisme strikt gereguleerd. Zo is het Reuzenvarenpark – een must-see in het tropische regenwoud op het hoofdeiland – verdeeld in zones voor voetgangers en fietsers, terwijl de natuur in andere delen vrij spel krijgt. – Traveler Frankrijk

Op het Griekse eiland Alonissos groeien amandelen druiven vijgen en olijven
Op het Griekse eiland Alonissos groeien amandelen, druiven, vijgen en olijven.
Stefano Unterthiner, Wild Wonders of Europe

Alonissos

- Griekenland

In een onderwatermuseum duiken naar een scheepswrak.

Het spookachtige, eeuwenoude scheepswrak van de Peristera ligt op een plek die wel het ‘Parthenon van de scheepswrakken’ wordt genoemd. Hier werd onlangs voor recreatieve duikers het eerste onderwatermuseum van Griekenland geopend. Op de zeebodem in Nationaal Park Alonissos en Noordelijke Sporaden ligt een groot Atheens vrachtschip dat hier in de 5de eeuw v.C. zonk. Het 2250 vierkante kilometer grote zeereservaat, dat in 1992 voornamelijk werd opgericht om de bedreigde monniksrob te beschermen, hield ook plunderaars op afstand, waardoor het scheepswrak en zijn rijke lading (wijnkruiken met twee handvatten) nooit zijn verstoord.

Wie het onderwatermuseum wil bezoeken, moet in staat zijn te duiken tot een diepte van minstens 25 meter. De begeleide bezichtigingen worden naar verwachting hervat in de zomer van 2021. Wie liever op het droge blijft, kan in het bezoekerscentrum op het eilandje Alonissos een virtuele tour maken langs het wrak. – Traveler India

*Rectificatie: een eerdere versie van dit verhaal vermeldde dat Freiburg in de Duitse regio Zwaben ligt.

Het volledige artikel verscheen in National Geographic Traveler editie 1, 2021.