Vier Nederlandse vrouwen steken per roeiboot de Atlantische Oceaan over

Het roeiteam, Dutchess of the Sea, heeft een bijzonder doel voor ogen: ‘Wij roeien voor people and planet.’

Door National Geographic Redactie
Gepubliceerd 16 dec. 2020 13:50 CET
Het roeiteam Dutchess of the Sea (v.l.n.r.): Astrid Janse, Bela Evers, Remke van Kleij en Desiree ...

Het roeiteam Dutchess of the Sea (v.l.n.r.): Astrid Janse, Bela Evers, Remke van Kleij en Desiree Kranenburg. Dit jaar doet voor het eerst een compleet Nederlands vrouwenteam mee aan de Talisker Whisky Atlantic Challenge, en alle leden zijn vijftigplussers.

Foto door Talisker Whisky Atlantic Challenge

Op 12 december gaat de Talisker Whisky Atlantic Challenge weer van start. Zo’n tweehonderd jaar geleden roeiden de oprichters van Talisker Whisky van Eigg naar Skye om hun distilleerderij in Schotland te stichten, en anno 2020 is het merk titelsponsor van een van ’s werelds grootste roeiuitdagingen.

De ruim 4800 kilometer lange race over open zee voert van San Sebastian op het Canarische eiland La Gomera naar Antigua in de Caribische Zee en vergt het uiterste van alle deelnemers. Zij zullen stormen, metershoge golven, een dieet dat hoofdzakelijk bestaat uit astronautenvoedsel én weinig slaap moeten trotseren.

Dutchess of the Sea haalt tijdens de race geld op voor de Plastic Soup Foundation en ALS Nederland. ‘Voor wat wij gaan doen heb je spierkracht nodig,’ zegt aanvoerster Bela Evers. ‘Het besef dat dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is, heeft mij echt geraakt. Daarom wil ik ook tegen anderen zeggen: ‘heb je de kans om een geweldig avontuur als dit aan te gaan, grijp die dan!’

Foto door Talisker Whisky Atlantic Challenge

Dit jaar gaan maar liefst eenentwintig teams van over de hele wereld het avontuur aan, waaronder het eerste Nederlandse vrouwenteam in zeven jaar tijd: Dutchess of the Sea. Elke deelnemer heeft zijn eigen redenen en motivatie om aan de race te beginnen. Een daarvan is het vergroten van het bewustzijn rondom het belang van de oceanen, die samen het belangrijkste ecosysteem van onze planeet vormen. Ook voor Talisker Whisky, dat zijn oorsprong heeft aan de Schotse zee, is het belang van deze missie kraakhelder.

Dutchess of the Sea haalt tijdens haar maandlange tocht over zee geld op voor de Plastic Soup Foundation, die de plasticvervuiling – een van de grootste bedreigingen voor onze oceanen – een halt wil toeroepen door bewustzijn te creëren en oplossingen voor de plasticproblematiek te promoten. Daarnaast roeien de vier Nederlandse vijftigplussers voor ALS Nederland, dat onderzoek naar deze spierziekte steunt. ‘Winnen is niet ons hoofddoel,’ aldus Astrid Janse, een van de vier teamleden van Dutchess of the Sea. ‘Maar we gaan er natuurlijk wel voor! Het blijft een race.’

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Deze familie woont in een zelfgemaakte dome binnen de noordpoolcirkel
Reizen
Buiten het kader: aflevering 1
Reizen
Dartworp: Door het hart van Wallonië
Reizen
6x ontsnappen aan de winterse kou doe je op Curaçao
Reizen
Kustwacht Caribisch Nederland: over het programma

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.