In het noordoosten van Tirol, vlak bij de grens met Beieren, ligt Kufsteinerland – de poort naar de Tiroolse Alpen: een vakantieregio die wordt gevormd door acht dorpen, de natuurrijke stad Kufstein en een prachtig natuurlandschap dat roept om erop uit te trekken. Je beleeft de zomer hier op zijn mooist in natuur. Kies een van de vele wegen om eropuit te trekken. Kufsteinerland kent pakweg duizend kilometer aan wandelwegen: van ontspannende familieroutes tot adembenemende klettersteig-tochten in het beroemde Kaisergebergte.

Twee wandelaars in Kufsteinerland
Twee wandelaars in Kufsteinerland.
Tourismusverband Kufsteinerland

Een spinnenweb aan wandelwegen

Wandelpaden van alle moeilijkheidsgraden lopen als een spinnenweb door bergvalleien en bergtoppen in Kufsteinerland. Een van de populairste wandelgebieden is het lang geïsoleerd gebleven en romantische Kaisertal. Dit bergdal ligt verborgen tussen de Zahmer en de Wilder Kaiser, twee bergen in het indrukwekkende Kaisergebergte. Als je het dal wil bereiken, volg je een wandelpad van ongeveer 300 treden omhoog. Daarna kan je genieten van ongerepte, beschermde natuur. En natuurlijk van een welverdiende pauze met regionale lekkernijen bij een van de vele berghutten.

Het Kaisergebergte is al meer dan vijftig jaar een beschermd natuurreservaat. Verwonder je aan kalkstenen formaties, duizend meter hoge afgronden en spitse rotsnaalden boven schilderachtige almen. Met de Kaiserlift Kufstein sta je in zo’n twintig minuten op de Brentenjoch Alm, op 1.208 meter hoogte in het Kaisergebergte. Adem de zuivere berglucht in en richt je blik op de majestueze Wilder Kaiser. Vanaf hier heb je een 360-gradenuitzicht over het Inntal tot aan Beieren en West-Tirol. Maar er is meer. Hier start een uitgestrekt outdoorgebied met meerdere wandelroutes, zowel voor gezinnen als ervaren bergsporters.

Een andere plek die je niet over wil slaan in Kufsteinerland is de Hechtsee, een zwemmeer van 28 hectare nabij de historische vestingstad Kufstein. Het meer ligt verstopt in een bos aan de voet van de Thierberg. Neem een duik in het frisse water en maak een ontspannen wandeling van 2,6 kilometer rond het meer. Naast de Hechtsee vind je nog zes andere kristalheldere zwemmeren in Kufsteinerland.

Het Kaisergebergte
Het Kaisergebergte.
Mathaeus Gartner

Populaire wandelroutes in Kufsteinerland

1. Wandeling in het Kaisergebergte

De nummer 1-plek om te wandelen in Kufsteinerland is het beschermde natuurgebied het Kaisergebergte, waar je geniet je van groene alpenweides en majestueuze bergpanorama’s. Wandel door het schilderachtige Kaisertal of neem de 1-persoonsstoeltjeslift omhoog naar het bergstation de Brentenjoch.

2. Rondwandeling Aschinger Alm

Deze lusvormige wandeling van 45 minuten staat garant voor adembenemende uitzichten. Kijk vanaf de alpenweide en bospaden uit op de steile noordelijke flanken van Zahmer Kaiser. De route is geschikt voor wandelaars van elk niveau.

3. Klettersteigen in het Kaisertal

Zoek je net iets meer uitdaging? Wat dacht je van een begeleide klettersteig-tochten in het Kaisertal? Het Kaisergebergte is een waar klimparadijs, en speciaal voor vrouwen is er een klimtraining van de huttengastvrouw Silvia Huber.

Meer outdooravonturen in Kufsteinerland? Lees hier verder.