Terwijl je wandelt langs bruisende bergbeken en kristalheldere meren waar de indrukwekkende bergtoppen in weerspiegelen, snuif je de gezonde berglucht op. Je bent in de Kitzbüheler Alpen, een bergmassief in de Oostenrijkse regio Tirol. Op de meerdaagse wandelroute de KAT Walk, die bestaat uit een Alpine Route met zes etappes en een Compact Route met vijf etappes, maak je kennis met talloze bergpanorama's, culinaire hoogtepunten en authentieke berghutten.

Alpine Route vs. de Compact Route

De alpiene route is 106 kilometer met 6.350 hoogtemeters bergopwaarts en 6.100 hoogtemeters bergafwaarts. De compacte versie is 76 kilometer lang met 4.950 hoogtemeters bergopwaarts en 5.200 hoogtemeters bergafwaarts. Voor minder ervaren wandelaars is het grote voordeel van de laatstgenoemde route dat je grote delen hiervan in kunt korten met gondelbanen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om weinig bergopwaarts, maar voornamelijk bergafwaarts te wandelen.

Een wandelaar op een uitkijkpunt van de KAT Walk
Een wandelaar op een uitkijkpunt van de KAT Walk.
Kitzbüheler Alpen KAT Walk, Erwin Haiden

Elke dag wandel je een nieuwe etappe van de KAT Walk. Je overnacht in dorpjes in het dal en pakt ‘s ochtends vroeg de kabelbaan omhoog de bergen in. Eenmaal aangekomen aan de andere kant van de bergtop neem je na een afdaling te voet de kabelbaan weer omlaag naar het volgende bergdorp. Zo beklim je met gemak de hoogste pieken van de Kitzbüheler Alpen: iedere dag een andere etappe, iedere dag een andere top. Je bagage wordt voor je vervoerd, zodat je licht bepakt, met enkel met een dagrugzak, de bergen in kunt trekken.

De route kent heel wat letterlijke hoogtepunten, waaronder de 1.828 meter hoge Hohe Salve, de berg met het mooiste uitzicht van Tirol. Andere spectaculaire bergen op de route zijn de beroemde 1.712 meter hoge Hahnenkamm en de spectaculaire 1.996 meter hoge Kitzbüheler Horn. Beide maken onderdeel uit van het skiresort Kitzbühel, een stad wereldberoemd vanwege het WK skiën. Onderweg maak je tussenstops bij de authentieke berghutten in het bergmassief, waar je geniet van Tiroler Gröstl, Kaiserschmarrn en andere typische Oostenrijkse lekkernijen.

Wandelaars onderweg naar een almhut op de KAT Walk
Wandelaars onderweg naar een almhut op de KAT Walk.
Kitzbüheler Alpen KAT Walk, Erwin Haiden

De etappes op de Compact Route

Etappe 1

In vijfenhalf uur wandel je van startpunt Hopfgarten naar Brixen im Thale. Vergeet onderweg niet te stoppen bij de hoogstgelegen bedevaartskerk van Oostenrijk.

Etappe 2

Van Brixen im Thale wandel je in zeven uur naar Kirchberg. Door de kalksteenbodem van de Gaisberg vind je een mooi bergdennenbos onderaan de top.

Etappe 3

Van Kirchberg in Tirol wandel je in zeven uur tijd naar Kitzbühel. Vandaag zet je voet op de legendarische Streif: de wereldberoemde piste van de Hahnenkamm-skiwedstrijden.

Etappe 4

In acht uur wandel je van Kitzbühel naar St. Johann in Tirol. Tijdens deze relatief zware etappe wandel je langs de Alpenbloementuin met ruim vierhonderd bloemsoorten en over de top van de Kitzbüheler Horn, het hoogste punt van de KAT-wandeling met een fantastisch panoramisch uitzicht.

Etappe 5

Van St. Johann in Tirol wandel je in zevenenhalf uur naar St. Ulrich am Pillersee. Hier eindigt het wandelavontuur. Tijd voor pootjebaden of een heerlijke duik in de Pillersee.

Meer weten over de KAT Walk? Lees hier verder.