Fotografeer vier iconische landschappen in het Zwitserse Wallis

De regio Wallis in het zuidwesten van Zwitserland heeft het allemaal: een wereldberoemde berg, de grootste gletsjer van de Alpen, glooiende wijngaarden en zelfs zijn eigen hondensoort.

Zonsopgang boven de Eggishorn in de Aletsch Arena, met uitzicht op de Grote Aletschgletsjer.

Foto door Aletsch Arena
Door Zwitserland Toerisme
Gepubliceerd 8 jun. 2021 12:19 CEST

Zwitserland door de lens van National Geographic

Wij tippen vier iconische hoogtepunten in dit adembenemende stukje Europa. 

1. De Toblerone-berg

Een bijna perfect driehoekige berg, bedekt met sneeuw alsof het poedersuiker is. Het is niet verrassend dat de producenten van de Zwitserse chocoladerepen de Matterhorn als beeldmerk op hun verpakkingen gebruiken. Het 4478 meter hoge icoon is een van de bekendste en hoogste bergen in Europa. Vanaf de Gornergrat heb je een spectaculair uitzicht op de berg. Hier kom je met de Gornergrat Bahn: een treintje omhoog vanuit het autovrije dorp Zermatt, aan de voet van de Matterhorn.

De ‘Curve’, met de Matterhorn op de achtergrond, gelegen aan het wandelpad naar de Riffelalp. 

Foto door Christian Pfammatter

Vanaf het Gornergrat-station zie je 29 pieken van vierduizend meter of hoger. Tussen alle indrukwekkende toppen schittert de op twee na langste gletsjer van Zwitserland: de Gornergletsjer. Wil je de Matterhorn op unieke wijze vastleggen? Zoek dan bijvoorbeeld naar zijn weerspiegeling in de gladde Riffelsee, sta vroeg op om de top in gouden licht te zien baden of blijf ‘s nachts wakker om de berg onder een heldere sterrenhemel te fotograferen.

2. De grootste gletsjer van de Alpen

10 miljard ton ijs met een oppervlakte van bijna tachtig vierkante kilometer maakt een twintig kilometer lange bocht tussen grillige Alpenpieken. De Aletschgletsjer, de grootste gletsjer van de Alpen, heeft hier de afgelopen duizenden jaren het landschap gevormd.

De machtige Aletschgletsjer bij zonsopkomst.

Foto door Zwitserland Toerisme

Bevries dit iconische panorama in de tijd met je camera. Bewonder de gletsjer vanaf de wandelpaden in het gebied, of bezoek de uitkijkpunten op de Eggishorn, Bettmerhorn of boven de Riederalp. Vanaf de 2927 meter hoge Eggishorn heb je een 360-gradenuitzicht op de gletsjer en de markantste bergen van Zwitserland, zoals de Jungfrau en de Matterhorn. Wil je zelf het ijs op? Maak met een berggids een tocht over het gletsjeroppervlak. Zoek een vernieuwende hoek, zoals vlak boven het ijs, en maak gebruik van het warme licht aan het begin en eind van de dag voor een bijzonder shot.

3. Eeuwenoude Zwitserse wijngaarden

Meer dan vijfduizend hectare glooiende wijngaarden maken Wallis tot het grootste wijngebied van Zwitserland. In het Rhônedal tussen de steden Brig en Martigny, in het hart van de regio, wordt al eeuwenlang wijn gemaakt. De meer dan zestig druivensoorten en intense kruiden worden geperst tot wijnen waarvan iedere sommelier het water in de mond loopt.

De wijngaarden van Wallis. 

Foto door Celliers de Sion

De vele zonuren op de hellingen maken dat zowel toeristen als wijnranken in Wallis goed gedijen. Ga rond zonsopkomst of zonsondergang op pad om de planten in goudkleurig strijklicht te fotograferen. Vier het maken van je geslaagde foto’s met een lokaal gemaakt wijntje op een zonnig terras met uitzicht op de bergen.

4. De bakermat van de sint-bernardshond

Treed in de voetsporen van ‘de Beethoven van Zwitserland’: de Grote Sint-Bernardpas, de geboortegrond van de sint-bernardshond. De 2469 meter hoge bergpas verbindt Martigny in Zwitserland met Aosta in Italië, de beroemde viervoeter Barry redde tussen 1800 en 1814 maar liefst veertig mensen in dit gebied.  

Een sint-bernardshond voor het hospice op de Sint-Bernardpas. 

Foto door Cédric Widmer

Maak ’s zomers in het gezelschap van het nageslacht van Barry een twee uur durende wandeling en leg de hond vast in het fotogenieke landschap. Sint-bernardshonden werden al in de zeventiende eeuw door monniken van het Grote Sint-Bernardhospice gebruikt ter bescherming en als geleiders. De oversteek was door extreme weersomstandigheden gevaarlijk, en menig reiziger is gered door een sint-bernardshond.

Wil jij deze iconische plekken in Wallis zelf bezoeken en fotograferen? Op de toeristische website van Wallis vind je alles wat je moet weten voor je bezoek.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Op bezoek bij 6 ambachtslieden in de regio Bern
Reizen
8x Herfstactiviteiten in het Zwitserse Bern Regio
Reizen
Verborgen parels in het Berner Oberland: 5 tips
Reizen
Beleef de Indian summer in het Zwitserse Wallis
Reizen
Laat je inspireren door 4 Zwitserse avonturiers uit de Wallis

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.