Zwitserland door de lens van National Geographic

In de Zwitserse regio Ticino krijg je de kans (zeldzame) vogels vast te leggen in sprookjesachtige landschappen.

Een aangename temperatuur, een ontspannen sfeer op de piazza’s en locals die vloeiend Italiaans spreken. In Ticino, de zuidelijkste regio van Zwitserland, waan je je in Italië. Niet alleen toeristen genieten hier van het milde klimaat, ook vogels zijn er dol op. In het dal maken zij dankbaar gebruik van het 140 hectare grote moerassige natuurreservaat Bolle di Magadino. Hogerop, op groene hellingen en witte pieken, leven echte bergliefhebbers zoals het alpensneeuwhoen. Ticino biedt fotografen de kans om vele vogelsoorten in heel verschillende, maar dicht bij elkaar gelegen leefgebieden vast te leggen.

Bolle di Magadino

Daar! Een felblauwe flits over het water dat uitwasemt in de ochtendkou: een ijsvogel! Deze opvallende verschijning is slechts één van de driehonderd bekende vogelsoorten in het moerassige natuurreservaat Bolle di Magadino, de delta van de rivieren Ticino en Verzasca – Bolle is Italiaans en verwijst naar de luchtbellen die er naar de oppervlakte komen. Het reservaat ligt aan de noordpunt van het Lago Maggiore, het imposante meer op de grens met Italië, en is sinds 1979 beschermd. Veel trekvogels gebruiken de delta om te foerageren en zo aan te sterken voor hun energievretende vlucht over de Alpen. De vogels vertoeven in de delta in gezelschap van zeldzame, felgroene boomkikkers, ruim 380 soorten paddenstoelen en vele bijzondere plantensoorten.

Natuurreservaat Bolle di Magadino in Ticino een natuurgebied rijk aan bos water en moeras waar veel trekvogels komen foerageren
Natuurreservaat Bolle di Magadino in Ticino, een natuurgebied rijk aan bos, water en moeras waar veel trekvogels komen foerageren.
Federazione Bolle di Magadino

Een paradijs voor flora, fauna en fotografen

’s Morgens vroeg hangt er een laagje mist boven het stille water. De lucht kleurt oranje en roze en hult de vogels die in het water dobberen in een warm licht. Op de achtergrond zijn de heuvels van Ticino nog net door de bomen te zien. Met zijn vele eilandjes, kanalen, bossen, moerassen en rietvelden is Bolle di Magadino een paradijs voor flora, fauna en natuurliefhebbers. Elke habitat herbergt weer nieuwe diersoorten, waarvan sommige binnen Zwitserland alleen in Ticino voorkomen. Ruim 150 van de diersoorten die hier leven, gelden als bedreigd. Bewonder en fotografeer ze vanaf de educatieve natuurpaden die in Bolle di Magadino zijn aangelegd.

Weelderig bos in natuurreservaat Bolle di Magadino Ticino
Weelderig bos in natuurreservaat Bolle di Magadino, Ticino.
Luca Crivelli

Op zoek naar het alpensneeuwhoen

Trek wat extra lagen kleding en stevige schoenen aan als je vanaf Bolle di Magadino de bergen inwandelt. Ga op zoek naar het alpensneeuwhoen, dat sinds 2010 op de lijst van bedreigde diersoorten staat. Aan het eind van de zomer verwisselt het hoen zijn rotskleurige verenpak voor een witte outfit, om zo beter op te gaan in het sneeuwlandschap hoog in de bergen. De populatie alpensneeuwhoenderen is geslonken als gevolg van klimaatverandering en overbejaging. Wie het sneeuwhoen fotografeert, vertelt zo niet alleen het verhaal van deze schitterende vogel, maar ook dat van een veranderende wereld.

Zelf op zoek naar zeldzame vogelsoorten in Ticino? Lees hier verder.