Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het Oostenrijks Toeristenburo.

In het westen van Oostenrijk ligt het Bregenzerwald. Een bijzondere plek in Vorarlberg waar 23 dorpen je verrassen met hun lokale cultuur en gastronomie. Rondom die dorpen ligt een wereld van dichte bossen, heuvels en bergen die je wandelend of met de fiets ontdekt. Kortom: ideaal voor sportievelingen die aan het einde van de dag graag stoom afblazen met culinaire hoogtepunten.

Bregenzerwald-bergkaas

Of je nu alleen of met een gids op pad gaat: de vele routes in het Bregenzerwald zorgen ervoor dat je niets van het dromerige alpenlandschap hoeft te missen. Uitdagende tochten brengen wandelaars en mountainbikers naar de mooiste natuurlandschappen van het Bregenzerwald, maar ook langs architecturale meesterwerken en alpenboerderijen die bekendstaan om hun Bregenzerwald-bergkaas.

vakantie in oostenrijk
Je kunt er niet omheen in het Bregenzerwald: traditionele én moderne architectuur.
Bregenzerwald Tourismus/Adolf Bereuter

Tijdens de twaalf gemakkelijke Umgang Bregenzerwald-wandelingen kom je bijvoorbeeld alles te weten over zowel de ouderwetse als moderne houtbouw in de 23 pittoreske dorpen van het Bregenzerwald. En tijdens de driedaagse huttenwandeling in natuurpark Nagelfluhkette zijn de natuur en de dieren die er leven de hoofdrolspeler. Langs de Alpgangroute in Au-Schoppernau leer je welke belangrijke rol de alpiene landbouw in het Bregenzerwald speelt.

vakantie in oostenrijk
Dichte bossen, alpenweiden, spiegelende meren, hoge toppen: wandelen in het Bregenzerwald is nooit hetzelfde.
Bregenzerwald Tourismus/Alex Kaiser

Te voet of te fiets

Letterlijk hoogtepunt is de wandeling naar de Braunarlspitze in Schröcken. Met een hoogte van 2649 meter is dit het hoogste punt van het Bregenzerwald. Als het je om sensationele uitzichten te doen is: tijdens de vier uur durende Damülser Rundtour langs de toppen van het Damülsergebergte mis je niets van de omgeving.

De vruchtbare dalen en groene flanken van het Bregenzerwald zijn ook op andere manieren te verkennen. Dankzij de vele goed onderhouden routes en dagtochten is je het landschap rondom de dorpen goed met de fiets te doorkruisen. En voor wie het liever een keer over een andere boeg gooit: golfen, vliegvissen, raften en paragliden kan hier ook.

vakantie in oostenrijk
Schwarzenberg in Bregenzerwald.
Bregenzerwald Tourismus/Emanuel Sutterlüty

Lokale cultuur

Cultuurliefhebbers komen in de musea in het Bregenzerwald van alles te weten over de plaatselijke geschiedenis, levensstijl en kunst. Boeiende exposities vind je in het Frauenmuseum Hittisau en het Angelika Kauffmann Museum in Schwarzenberg. Populair zijn ook het Bregenzer Festspiele, in juli en augustus. Tijdens dit cultuurfestival worden er verschillende opera’s en musicals opgevoerd, waaronder een spectaculaire voorstelling van Madame Butterfly van Giacomo Puccini.

Tijdens een bezoek aan het Bregenzerwald kan ook een kennismaking met de lokale keuken niet uitblijven. Na een inspannende dag in de bergen volgen culinaire hoogtepunten in een van de uitmuntende restaurants. Pak de gondel omhoog en geniet van lokale bergkazen, én het uitzicht, in een knusse berghut.

vakantie in oostenrijk
Kässpätzle, een traditioneel gerecht met kaas en pasta.
Vorarlberg Tourismus/Michael Gunz

Handig: met de Gäste-Card Bregenzerwald & Großes Walsertal krijg je toegang tot de leukste belevenissen in de bergen. Neem zo vaak als je wil de bergtrein naar boven of het openbaar vervoer, of een verkwikkende duik in een van de openluchtzwembaden. Wie tussen 1 mei en 31 oktober 2023 minstens drie nachten in een van de 28 gemeentes verblijft, krijgt daar de Gäste-Card Bregenzerwald & Großes Walsertal gratis bij.

Kijk hier voor meer informatie en inspiratie over het Bregenzerwald.