Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Buro Scanbrit.
Lapland is groot, heel groot. De culturele regio in het noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland beslaat een gebied van ruim honderdduizend vierkante kilometer. Om een idee te krijgen: dat is groter dan Nederland en België bij elkaar.
Door de ligging denk je bij deze arctische bestemming misschien al snel aan het dansende noorderlicht in de winter, maar ook in de zomer kun je je hier uitleven. Zo is ervaar je er de middernachtzon en geniet je van orchideeënvelden. Wij helpen je met vijf tips vast op weg in dit onontgonnen paradijs.
1. Rovaniemi: de poort naar Lapland, Finland
Op visite bij de Kerstman? Dat kan, zelfs in de zomer. Met een rechtstreekse chartervlucht vanaf Rotterdam welteverstaan. In nog geen drie uur vlieg je naar Rovaniemi, het bestuurlijk centrum van Fins-Lapland. Rovaniemi is de perfecte uitvalsbasis voor een reis door het uitgestrekte landschap boven de poolcirkel, maar het stadje zelf heeft ook meer dan genoeg te bieden. Je kunt er bijvoorbeeld op de foto met de Kerstman in Santa Claus Village, een ansichtkaart versturen vanaf het noordelijkste postkantoor ter wereld, en een bezoek brengen aan het Arktikum, een museum over de Samicultuur en het poolgebied.
2. Noordelijkste punt van Europa, Noorwegen
Vanaf de Noordkaap kijk je uit over de Barentszzee en waan je je aan de rand van de wereld. Het Noordkaapplateau torent meer dan driehonderd meter uit boven zee en staat bekend als het noordelijkste punt van het Europese vasteland. Toch is dat niet helemaal terecht: Knivskjellodden, een landtong even verderop, is namelijk nog nét wat noordelijker gelegen. Wegen naar Knivskjellodden zijn er niet, maar wie het avontuur niet schuwt, kan deze plek te voet bereiken. Bereid je dan wel goed voor: de wandeling duurt enkele uren en kan uitdagend zijn vanwege gladheid en plotselinge mist.
3. Op bezoek bij de Sami
De Sami zijn de oorspronkelijke bewoners van Lapland en een van de weinige overgebleven inheemse volken in Europa. Vroeger leefden veel van deze mensen nomadisch; ze trokken rond met hun rendierenkudden en woonden in tenten. Hoewel veel Sami tegenwoordig een vaste baan en woonplaats hebben, zet een deel van hen zich in voor het in ere houden van folkloristische tradities. Bezoek een van de musea of rendierboerderijen in Lapland – bijvoorbeeld in Inari (Finland), Jokkmokk (Zweden) of Karasjok (Noorwegen) – om meer te leren over hun talen, klederdracht en traditionele zangkunst.
4. Ontdek Nationaal Park Abisko, Zweden
Bijna tweehonderd kilometer ten noorden van de poolcirkel ligt Nationaal Park Abisko, een natuurgebied waar bergen, bossen en kleurige orchideeën hoogtij vieren. Het park ligt rond de kloof die werd uitgesleten door de Abiskorivier en ligt bezaaid met wandelpaden, waaronder het beroemde Kungsleden (‘Koningspad’). Hike langs de vele fjorden en watervallen, of stap in een kano om dit ruige, groene paradijs te ontdekken. Ook vogelaars komen hier goed aan hun trekken: onder andere de brilduiker en alpensneeuwhoen komen hier voor.
5. Eilandhoppen boven de poolcirkel, Noorwegen
Wie zoekt naar rode vissershuisjes omringd door steile rotsen en een spiegelende zee, komt al snel bij de Lofoten terecht. Maar wist je dat er ook verder naar het noorden prachtige eilanden zijn te vinden? Neem bijvoorbeeld de Vesterålen, een Noorse eilandengroep waar fjorden, stranden en pittoreske vissersdorpjes de norm zijn. Bovendien is het de enige plek in Noorwegen waar je het hele jaar door walvissen kunt spotten.
Ook het minder bekende Senja, een van de grootste eilanden van Noorwegen, is een bestemming die je kunt noteren. Dankzij de verticale kliffen en kronkelende wandel- en fietsroutes is dit eiland een paradijs voor outdoorliefhebbers.
Op de website van Buro Scanbrit doe je inspiratie op voor je volgende reis naar het uiterste noorden van Europa. Ben je op zoek naar een zorgeloze vakantie? Bij Buro Scanbrit boek je de mooiste reizen door Noord-Scandinavië.