Wie een hele dag door Antwerpen slentert, moet ook goed eten. Gelukkig telt ’t Stad, zoals Antwerpen ook wel wordt genoemd, genoeg leuke restaurants en barretjes. Welke mag je niet missen? Tanguy Ottomer, de bekendste stadsgids van Antwerpen en een van de belangrijkste ambassadeurs van de stad, deelt zijn favorieten.
10.00 uur: ontbijt
Een leuke plek om een stedentrip Antwerpen af te trappen, is Salon de thé Claude, waar je op zaterdag en zondag binnen en buiten kunt ontbijten, in een setting die – en ik ben zelf gay, dus ik mag dit zeggen – very gay is, met veel tierlantijntjes, heel kleurrijk en warm. De salon ligt in een klein steegje aan de Groendalstraat, in een oase van rust, pal in het hart van een drukke winkelbuurt.
11.30 uur: tussendoortje
Pitten & Bonen ligt op een pleintje tussen de Lombardenvest en de Schoenmarkt. Lang voordat het hip was om gezonde gerechten te serveren, serveerde Pitten & Bonen al verse sapjes, smoothies, salades, soepen en zoetigheden.
13.00 uur: lunch
Mag het wat exclusiever, dan is Hertog Jan aan de Botanic Sanctuary een fantastische keuze. De keuken lijkt wel een laboratorium, zo zorgvuldig wordt het eten er bereid. Toch heeft het restaurant iets huiselijks, met gerechten geserveerd op borden die ooit van de grootmoeder van de chef waren. Let wel: je zit hier makkelijk vier uur aan tafel zonder dat je je een moment verveelt.
Van een heel andere orde, maar daarom niet minder interessant, is Bakkerij Goossens, de oudste bakker van Antwerpen, waar altijd een rij tot buiten staat – omdat je er zulke lekkere broodjes kunt krijgen, maar ook omdat de zaak zo klein is. Proef hier zeker een typisch Antwerps ‘roggeverdommeke’ of een worstenbroodje.
16.00 uur: aperitief
Wijnbistro Goddaard is ondergebracht in een prachtig gerestaureerd pand uit 1505, en heeft een van de grootste wijnkelders in Antwerpen. De bistro zelf is klein maar fijn, met een heel bijzonder interieur en een terrasje in het midden.
17.00 uur: streetfood/deli
Met inmiddels drie locaties in Antwerpen brengt Boker Tov een vleugje Tel Aviv naar ’t Stad. Het mooiste filiaal is dat op ’t Zuid, gelegen in een pand dat genomineerd werd voor het Erfgoedjuweel, de monumentenprijs van Antwerpen.
19.00 uur: diner
Mijn all-time favourite is Ciro’s. Hier hebben ze de beste biefstuk in de wijde omgeving. Deze brasserie is een begrip in Antwerpen en daarom is het niet altijd makkelijk om er een plaatsje te krijgen. Online boeken kan niet, je moet ver van tevoren telefonisch reserveren. Bestel zeker de rijstpap als dessert; die wordt geserveerd met een gouden lepeltje.
Fiera verdient een eervolle vermelding, wat mij betreft het visueel spectaculairste restaurant in Antwerpen, met een indrukwekkende mozaïekvloer, mooi houtwerk, volgestouwd met planten. En op de koop toe een verfijnde keuken.
22.00 uur: borrelen
Het kleine maar stijlvolle Marigold aan de Vrijdagmarkt serveert heerlijke cocktails. Het interieur lijkt zo uit Twin Peaks weggelopen. Liever bier? Dan moet je naar Café De Vischmijn, waar de beste pinten van Antwerpen getapt worden. De eigenaar is hartstochtelijk met de kwaliteit van zijn bier bezig. Leuk detail: op de foto’s die in het café hangen, zie je hoe ’t Zuid er vroeger uitzag.
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van National Geographic en ontvang de favoriete verhalen van de redactie wekelijks in je mail.