Dit verhaal is tot stand gekomen in samenwerking met Austria Tourism.
Zoals altijd begint het bij de bron. In Montafon is dat de Lederquelle, een van de grootste waterbronnen in heel Europa. Op 1100 meter hoogte levert die bron zo’n vierhonderd liter water per seconde. De temperatuur op een constante vier graden Celsius, het hele jaar door.
Dat water is zuiver, helder als kristal en is de levensader van de vallei die omsloten wordt door de bergketens Rätikon, Verwall en Silvretta. Bergen van voornamelijk kalksteen en toppen die ver boven de drieduizend meter komen. De bekendste? Piz Buin. Al heeft dat waarschijnlijk meer te maken met het zonnebrandmerk, ooit opgericht door een Zwitserse student die behoorlijk verbrandde toen hij in 1938 de berg beklom.
Waterwegen en wandelpaden
Maar terug naar het water, want dat is in Montafon overal. Wandel je door het dal of over de bergen, dan hoef je het alleen maar te volgen. Neem de Aquaweg, een laagdrempelige wandelroute door het dal. Vanaf het Lünerseewerk in Latschau loop je naar de Rasafeibach. Van waterkrachtcentrale bij een natuurlijk stuwmeer tot snelstromende bergbeek.
Onderweg loop je door bossen en weiden, en leer je over de rol die het water al eeuwenlang in de regio speelt. Hogerop wandel je over de Golmer Seenweg, waar onder het oog van het bergmassief Rätikon een verzameling glinsterende bergmeren ligt.
En zo zijn er meer wandelingen waar het water blijft terugkomen. Rondom de Silvrettasee, een stuwmeer op zo’n tweeduizend meter hoogte. Of lager in de vallei van Verwall, waar de Seetalweg leidt naar de Herzsee, een meer waar het water zo helder is dat de ondiepe randen azuurblauw kleuren.
Sura Kees, een lokale specialiteit
Het water dient niet alleen om naar te kijken of in te duiken, in Montafon wordt het ook gebruikt voor algemeen nut. De waterkracht wordt gebruikt om duurzame energie op te wekken. En het water is zo schoon dat je het kunt drinken. Neem je eigen drinkfles mee tijdens het wandelen of fietsen en er zijn plekken genoeg om die bij te vullen.
Het zit zelfs in de Sura Kees, dé regionale specialiteit van het dal. Een magere en zure melkkaas die staat voor een van de oudste kaastradities in de Alpen. Het is een kaas die tussen de dertiende en zeventiende eeuw veel werd gemaakt, vervolgens lang mindere tijden kende en tientallen jaren geleden zelfs bijna helemaal verdween.
Maar dankzij hernieuwde waardering voor producten uit eigen streek weer helemaal terug is op de kaart. Letterlijk. De specialiteit uit het dal is niet meer weg te denken op de menukaarten in de omgeving. Jaarlijks wordt er zo’n 250.000 kilo kaas gemaakt, met melk die door twaalf Alpenmelkveebedrijven in Montafon wordt geproduceerd. Waar die hun water vandaan halen? Bij de bron, zoals iedereen in Montafon.
Meer weten over Montafon in Oostenrijk? Bekijk de website voor meer informatie.








