Uit het National Geographic-boek Food Journeys of a Lifetime
Hamburger, VS
Hoewel de precieze oorsprong van de hamburger omstreden is, is iedereen het eens over de populariteit van deze klassieker. Hoe een hamburger-schotel wordt ‘belegd’ en welke extra’s er bij zitten, verschilt van streek tot streek, maar voor een originele versie moet je naar Louis’ Lunch in New Haven, Connecticut, dat al sinds 1900 hamburgers serveert en beweert het oudste hamburgerrestaurant in de VS te zijn. Planning: Louis’ Lunch is de meeste dagen van het jaar open voor lunches, en op sommige dagen tot in de vroege ochtenduren.
Stokvis met akivruchten, Jamaica
Ondanks zijn ongelukkige voorgeschiedenis als het voedsel van slaven, hebben de Jamaicanen de akivrucht in ere hersteld als onderdeel van hun nationale gerecht. De aki is een voedzame vrucht met een boter- en nootachtige smaak en doet in gekookte vorm denken aan roerbakei. De Jamaicanen fruiten de gekookte aki met stokvis (gezouten en gedroogde kabeljauw), uitjes en tomaten. Soms wordt het gerecht op gefrituurde cassavekoekjes (bammy) en met gefrituurde bakbanaan geserveerd. Planning: Jake’s in Treasure Beach staat bekend om zijn stokvis met aki en biedt ook kooklessen aan.
Cou-cou en vliegende vis, Barbados
Deze polenta-achtige pap van maïsmeel en okragroente past perfect bij vliegende+M54 vis, die hetzij wordt gestoomd in limoensap, kruiden en groenten, hetzij gebakken en geserveerd met een pittige saus. Planning: Het restaurant The Flying Fish kijkt uit over de St. Lawrence Bay en zegt de geboorteplek van het nationale gerecht van Barbados te zijn.
Bulgogi, Zuid-Korea
Runder-bulgogi (‘vuurvlees’) is een schotel van dun gesneden reepjes bief die worden gemarineerd in een mix van sojasaus, sesamolie, knoflook, uitjes, gember, suiker en wijn, en dan worden gegrild. Het gerecht wordt vaak gewikkeld in sla- of spinazieblaadjes gegeten en opgediend met kimchi (gefermenteerde groenten op zuur). In veel Zuid-Koreaanse restaurants zijn minibarbecues in de tafeltjes verzonken, waar gasten het vlees zelf kunnen grillen. Planning: De sjieke restaurantketen Byeokje Galbi in Seoul is een belevenis op het gebied van bulgogi.
Kibbeh, Libanon/Syrië
Lekker eten in de Levant betekent vaak een keur van overheerlijke mezes (appetizers). Een van de sterren op het mezesmenu is kibbeh, een veelzijdige mix van lamsgehakt, bulgur en specerijen. Kibbeh worden vaak gefrituurd als torpedovormige of platte beignets, of gebakken, gekookt of gevuld, maar de rauwe versie is het smakelijkst. Planning: De inwoners van Aleppo in Noord-Syrië zijn de grootste vernieuwers van kibbeh, die daar worden verrijkt met ingrediënten als granaatappel of kersensap.
Goulash, Hongarije
Gulyás – Hongaars voor ‘herder’ – werd aan het einde van de negentiende eeuw een nationaal gerecht, toen de Hongaren zochten naar symbolen van nationale identiteit om zich binnen het Oostenrijks-Hongaarse Rijk te onderscheiden van andere nationaliteiten. Goulash is een stoofpot van rundvlees, groenten, rode uien en kruiden en ontleent zijn smaak vooral aan paprika en langzaam gegaarde runderschenkel of soortgelijke stukken van het rund. Planning: Voor de lichtere versie kun je ook gulyásleves (goulashsoep) proberen.
Wiener schnitzel, Oostenrijk
Gemaakt van het beste vlees en vers opgediend, is deze eenvoudige schotel van platgeslagen, gepaneerd en licht gefrituurd kalfsvlees de ambassadeur van de Oostenrijkse keuken, ondanks zijn Italiaanse oorsprong. De Oostenrijkers garneren hun Wiener schnitzel doorgaans met peterselie en een schijfje of stukje citroen, en serveren het met aardappelsalade. Planning: Het Weense Café Landtmann, een institutie in deze stad sinds 1873, serveert de authentieke versie van het gerecht, plus een portie geschiedenis en glamour: Sigmund Freud, Marlene Dietrich en Paul McCartney hebben hier gegeten.
Pot-au-feu, Frankrijk
Dit gerecht was oorspronkelijk een boerenschotel die gedurende de gehele winter op een laag vuurtje stond te garen en zo nodig werd aangevuld. ‘Pot-op-het-vuur’ is een hartverwarmend en geurig gerecht van stoofvlees, wortelgroenten en kruiden. Traditioneel zeven de Fransen het jus en serveren het apart van het vlees. Planning: In hartje Parijs is Le Pot au Feu (Boulevard Pasteur nr. 59; metro Pasteur) gespecialiseerd in het gerecht waarnaar het is vernoemd.
Yorkshire pudding met rosbief, Engeland
Ondanks het feit dat de Britse keuken steeds kosmopolitischer wordt, blijft deze typisch Engelse maaltijd een klassieker voor de zondagmiddag en een nationaal symbool. Het gerecht is vernoemd naar de landstreek Yorkshire en de ‘pudding’ (niet het Nederlandse ‘pudding’, maar een algemene term voor een voor- of nagerecht) bestaat uit pasteitjes die oorspronkelijk als extraatjes voor de maaltijd werden opgediend door mensen die zich rundvlees konden veroorloven. Tegenwoordig worden beide gerechten meestal naast elkaar gegeten en geserveerd met gebakken aardappelen en een dikke jus, groenten en een sausje van mierikswortel. Planning: Probeer het traditionele Britse restaurant London’s Rules, opgericht in 1798, of pubs op het platteland.
Ierse stoofpot, Ierland
Oorspronkelijk was dit gerecht een dikke soep met langzaam gestoofd schapenvlees, uien, aardappelen en peterselie, maar tegenwoordig bevat het ook andere groenten, zoals wortels, en veel moderne koks bruinen het vlees eerst. De stoofpot is een klassieker in Ierse pubs over de hele wereld. Planning: Een van de plekken in Dublin waar gasten van Ierse stoofpot en andere traditionele waar kunnen genieten, is Shebeen Chic in George’s Street.