Piña Colada, Puerto Rico

De mix van ananas, kokosnoot en rum die wij kennen als ‘piña colada’ was al minimaal honderd jaar populair in het Caribisch gebied voordat Ramon ‘Monchito’ Marrero, een barkeeper in de Beachcomber Bar van Caribe Hilton (nu de ‘Oasis Bar’ genoemd) in San Juan, Puerto Rico, hem in de jaren vijftig perfectioneerde met kokosmelk. Vandaag de dag wordt de kenmerkende cocktail uit San Juan overal ter wereld genipt, maar hij smaakt nog steeds het beste aan het strand of in een zwembad in Puerto Rico.

Caipirinha, Brazilië

De caipirinha, gemaakt van suiker, limoen en cachaça – een alcoholische drank die is gebrouwen uit suikerrietsap - is overal te vinden in de cafés aan de Braziliaanse kust. Hij wordt zelfs gemixt door venters op het strand. Er zijn tal van varianten, maar het populairst is de caipifrutas, waaraan minimaal een van de vruchten uit het brede regionale aanbod, zoals caju (cashewvruchten), passievruchten, mango of kiwi, is toegevoegd.

Mai Tai, Polynesië

Nadat een gast uit Tahiti in 1944 deze cocktail met rum, Curaçaolikeur, orgeadesiroop (gemaakt van amandelen) en limoen had geproefd bij Trader Vic's (toen nog ‘Hinky Dink’ geheten), een lounge in Polynesische stijl in Oakland, Californië, zei hij „maita'i ro'a 'ae”, ofwel ‘niet van deze wereld’. Vandaar de naam ‘Mai Tai’ – volgens de overleveringen. Het drankje kreeg steeg in populariteit na de hit ‘Blue Hawaii’ van Elvis en is sindsdien vast onderdeel op de menukaart in tikilounges over de hele wereld.

Red Stripe Beer, Jamaica

Red Stripe is zo verweven met de nationale identiteit van Jamaica dat een columnist tijdens de officiële afscheiding van Groot-Brittannië, in 1962, suggereerde dat als jaartal 1928 moest worden aangehouden – het jaar waarin het bier voor het eerst werd gebrouwen op het eiland in Kingston. Na een aantal marketingfouten in Amerika is de pils nu het populairst van alle Caribische bieren.

Daiquiri, Cuba

Dankzij de overvloed aan rum, limoen en suiker in het Caribisch gebied werd het trio de basis voor tal van regionale cocktails (en voor de grog voor Britse scheepsbemanning). De eerste daiquiri, die werd genoemd naar een strand bij Santiago op Cuba, werd vermoedelijk bedacht door een groep Amerikaanse technici in de regio die door zijn voorraad jenever was. Het drankje is vandaag onder Amerikanen vooral bekend in bevroren vorm met fruitsmaak.

Margarita, Mexico

Was het een socialite uit Texas die op een hete middag in Acapulco op zoek was naar iets verfrissend voor haar gasten of was het een barkeeper in Tijana die indruk wilde maken op Rota Hayworth (geboren Margarita Cansino) met een drankje ter ere van haar? Wie de margarita ook heeft bedacht (de verhalen zijn talloos), de scherpe mix van tequila, cointreau en limoensap in een glas met zout is inmiddels synoniem met Mexico. Wereldwijd is hij de bestverkochte tequilacocktail.

Limoncello, Zuid-Italië

Toen boeren in Zuid-Italië met een limoenoverschot zaten, drenkten ze de schillen in graanalcohol en voegden ze suiker toe om limoncello te maken. De zoete en scherpe digestivo wordt van oudsher na het diner gedronken, maar wordt steeds vaker gebruikt als basis voor simpele cocktails. Hij wordt bijvoorbeeld over ijs met frisdrank of tonic gegoten en bij voorkeur gedronken met een geweldig uitzicht op de zee aan de Amalfikust.

Cape Codder, Massachusetts

Toen veenbesverwerker Ocean Spray zijn sapcocktail begon te promoten als mix, liepen suggesties om hem te vermengen met Canadese whisky of rum op niets uit. De combinatie van wodka en veenbes – met de naam ‘Cape Codder’ ter ere van het populaire schiereiland in Massachusetts waar veenbessen gedijen – sloeg echter aan en leidde tot tal van variaties, waaronder de trendy martini hybrid - een werelds drankje.

Rosé, Côte d'Azur, Frankrijk

Roze drinken staat landelijk gezien nog in de kinderschoenen, maar een glas gekoelde droge rosé met vissoep en langoustines was jarenlang de rigueur in de strandcafés aan de Franse Côte d'Azur. Rosé wordt gewoonlijk gemaakt door de schil van de rode druiven na het pletten ervan te verwijderen. Het drankje wordt gezien als een minder serieus zusje van witte of rode wijn, waardoor het een ideaal stranddrankje in Saint Tropez is.

Gin-Tonic, India

Gin werd voor het eerst samengevoegd met tonic om de typische bittere smaak te compenseren, zodat de Britten, die India op dat moment bezetten, het middel tegen malaria konden gebruiken. Het leidde ertoe dat de Britten de gefriseerde smaak begonnen te waarderen, wat limoen toevoegden en er een steunpilaar in de tropen van maakte, lang nadat het rijk was gevallen. Probeer hem op het strand in Goa bij zonsondergang.