De 10 mooiste wandelingen en trektochten

Door Redactie
N.v.t.
Volg de wandelpaden door de ‘vijf dorpen’ in Cinque Terre, Italië, naar gehuchten met pastelkleurige gebouwen met contrasterende luiken en heldere bootjes in kleine havens.
Foto door Foto: Jeff Rice, My Shot

Uit ‘The 10 Best of Everything’ van National Geographic

Great Smoky Mountains, VS

De Great Smoky Mountains, die lang werden beschouwd als het voorouderlijk geboorteland van de Cherokee-indianen, vormen een regio met een grote natuurlijke variatie met een geschiedenis waarin pioniers een grote rol speelden. De majestueuze bergketen, die zijn naam van de Cherokees ontving vanwege de geheimzinnige blauwgrijze rookslieren die vaak de hoogste pieken verhullen, vormt het zuidelijke hoogtepunt van de Appalachen. In 1934 werd het gebied een nationaal park; vandaag de dag beslaat het een oppervlakte van wel 202.500 hectare, waardoor het de grootste wildernis in het oosten van de Verenigde Staten vormt. Dicht bij het uitgebreide netwerk met wandelpaden (wel 1.448 kilometer) liggen weelderige reservaten die zowel in natuurlijk als historisch opzicht van belang zijn. De Smokies vormen de thuisbasis voor meer dan 130 bomensoorten, 1.500 verschillende bloeiende planten en 200 soorten vogels. Binnen deze veilige haven met trapsgewijze watervallen en fantastisch uitzicht op de bergen bevinden zich de bewaard gebleven overblijfselen uit de tijd van de pioniers: de blokhutten, boerderijen, korenmolens en schuren die in de 18e en 19e eeuw werden gebouwd door Europese kolonisten. Wandelaars die dit immense en overvloedige bos betreden, kunnen de sporen volgen van een pioniersverleden en in de voetsporen gaan van de Cherokee-indianen.

Quebec, Canada

Een wandeltocht door dit noordelijke wonderland – niet ver van de stad Quebec, het knooppunt van de regio – voert langs natuurlijke en culturele schatten. De riviermonding in fjord Saguenay vormt een uniek ecosysteem waar zoet water zich vermengt met eb en vloed, waardoor een speciale omgeving ontstaat. Granietkliffen dalen af tot in de Saint Lawrence, waar dorpjes in groepen langs de waterkant liggen. Het Saguenay National Park, UNESCO-werelderfgoed, kent een uitgebreid netwerk van wandelpaden. Granietpieken, heldere meren, hoge passen, overhangende watervallen, arenden en sneeuwganzen komen allemaal veel voor. In de buurt bevinden zich authentieke herbergen waar je kunt ontspannen te midden van Frans-Canadees comfort.

Cinque Terre, Italië

Stel je voor dat je kon wandelen langs een spectaculair kustpad met aan de ene kant de Middellandse Zee, aan de andere kant bergen en voor je Italiaanse visdorpjes. Vermenigvuldig dat beeld nu met vijf. Welkom in de adembenemende regio die de vijf dorpen van Cinque Terre met elkaar verbindt. De terrasvormige hellingen van de Riviera di Levante doorkruisen de wandelpaden en voeren naar gehuchten met pastelkleurige gebouwen met contrasterende luiken en heldere bootjes in kleine havens. Wandel onder een helderblauwe lucht langs trattoria's en een eenzame abdij richting een uitstekende rots zonder de zee uit het oog te verliezen. Stop in hotel Splendido in Portofino.

Langs de route vind je de Ligurische keuken, inclusief de karakteristieke Italiaanse pesto, bereid uit lokaal gekweekt basilicum – een bron van bijzondere trots onder koks en restaurateurs uit de omringende dorpjes, die elk beweren het beste recept te hebben. Sciacchetrà is een zeldzame friserende en aromatische witte wijn – een specialiteit die wordt gemaakt van de oogst op de terrasvormige wijngaarden van Cinque Terre. Stop in hotel Splendido in Portofino.

De wolkenbossen van Costa Rica

Een ‘wolkenbos’ is een regenwoud dat je meestal aantreft bij de top van bergen aan de kust en dat het grootste deel van het jaar in wolken is gehuld. Een wandeling door de bossen van Costa Rica garanderen een ultieme ontmoeting met de grenzeloos variatie van de natuur. Tijdens je voetreis ontdek je ruige kraters en watervallen bij kustmeren, zoetwatervijvers en stille inhammen. De bomen van het wolkenbos torenen hoog boven je uit, terwijl er brede rivieren door weelderige flora stromen. Tijdens een van de gelegenheden steek je bruggen hoog boven het bos over en kijk je van grote hoogte neer op de vele wonderen van de natuur. De heldere kleuren en geluiden van wild bieden een levendige en exotische zintuiglijke ervaring. Je vindt in Costa Rica tal van onderkomens, waar je nieuw enthousiasme kunt opdoen voor nieuwe ontdekkingen in dit opvallende land.

Zuidwest-Ierland

Uitgesleten paden nodigen wandelaars uit in een wereld vol pracht en meeslepende legenden langs de uiterste westkust van de Britse eilanden. Het historisch verleden van Ierland komt tot leven in het zuidwesten, waar eeuwenoude abdijen en kastelen worden afgewisseld door eigenaardige landhuizen. Wandel over het schiereiland Dingle met stenen huisjes onder de dramatische kliffen aan de ene kant en kleine eilandjes ver in de zee aan de andere kant. Ontdek oude ruïnes uit de ijzertijd in Slea Head, in het westelijke puntje van het schiereiland. Volg een pad door de met mos bezaaide bossen in Killarney National Park. Neem de boot om het historische Inisfallen Island in Lough Leane te verkennen. Vergeet niet om een wandeling te maken langs de spectaculaire zandduinen van het graafschap Kerry.

De wandeling biedt ook een ontdekkingstocht langs tal van dieren: misschien sta je oog in oog met een edelhert, otter of fuut; vooral langs de meren van Killarney is de kans op een ontmoeting groot.

Neem vervolgens een lunch met een pint Guinness in een van de kleine boerendorpjes en geniet van de lokale cultuur. 's Avonds word je omarmd door de warme Ierse gastvrijheid in prachtige dorpshotels - hotel Cahernane in Killarney, een voormalig landhuis van de graaf van Pembroke, vormt een absoluut hoogtepunt.

Oregon Trail

Deze historische wandelroute, die van Independence in Missouri naar Oregon City in Oregon voert, vormde vanaf 1841 meer dan 20 jaar lang dé route naar het westen voor zo'n 300.000 immigranten. Vandaag de dag bevat de route van 3.492 kilometer 125 historische locaties en tal van wandel- en hikingmogelijkheden. Een wandeltocht begint aan de voet van de vulkanische Mount Hood langs de machtige rivier Columbia, watervallen met spectaculair zicht op de bergen en weilanden vol veldbloemen. Bezoek het graf van de vrouwelijke pionier bij Government Camp, waar verschillende wandelpaden naar andere historische locaties voeren. Je kunt een replica bekijken van de oorspronkelijke tolpoort die een alternatieve tolweg markeerde die van 1846 tot 1919 in gebruik was. De Oregon Trail kent ook een uitgebreide geschiedenis waarin de inheemse Amerikaanse bevolking een grote rol speelt; hun beschaving in deze regio voert duizenden jaren terug. De omgeving heeft ook een culinair gave: goede wijnen, zoete kruiden en verse zalm dragen allemaal hun steentje bij aan de goede smaak.

Kreta

Deze eilandbestemming valt op door afgelegen enclaves die alleen lopend of met de boot bereikt kunnen worden. Je wandelt langs verborgen baaien, daalt af in onbekende kloven en volgt geplaveide paden naar Venetiaanse kastelen sneeuwwitte stranden langs een diepblauwe zee. Je kunt de wandelingen afwisselen met zwempartijen, lunches in tavernes en picknicks onder een dak van olijfbomen met uitzicht op de Middellandse Zee. Kreta onderscheidt zich doordat het eiland de thuisbasis vormt van de vroegste Europese beschaving - de Minoïsche beschaving - en zulke diepe legenden en natuurlijke schatten biedt dat historici, archeologen en reizigers voortdurend grootse nieuwe ontdekkingen kunnen doen. Of het nu gaat om de oude haven in de vestingstand Chania, om uitstapjes aan de afgelegen zuidkust van het eiland of wandelingen door het paleis van koning Minos: alleen de geweldige natuurlijke schoonheid van Kreta kan het opnemen tegen het historische belang van de regio. Het is geen wonder dat feit en fabel hand in hand gaan op de Griekse eilanden.

Bhutan

Eeuwenoude citadellen verrijzen aan de horizon. In vruchtbare valleien liggen boeddhistische tempels en boerderijen met houtsnijwerk te wachten om ontdekt te worden. Snelstromende rivieren doorkruisen een open landschap, met op de achtergrond het met sneeuw bedekte Himalayagebergte. De reis in het koninkrijk Bhutan leidt naar het hart van het hedendaagse Shangri-La. Wie tempels en elegante forten, de zogenaamde ‘dzongs’, te voet verkent, ervaart de sereniteit die zo kenmerkend is voor de Bhutaanse manier van leven. Te midden van geweldige berggezichten voeren paden naar hellingen die zijn bezaaid met rododendron en blauwe dennen, goudkleurige akkers met mosterd en boekweit en rustieke dorpen.

Het is nog niet zo lang geleden dat reizigers Bhutan ontdekten en nog steeds is het aantal toeristen in het land beperkt tot een aantal gelukkigen. De lokale cultuur, gewoonten en ceremonieën bieden warmte en gastvrijheid. Van uitzichten over de Punakha-vallei tot de geweven Thimphu-producten met hun ingewikkelde patronen: de wandeling in dit vredige rijk ademt een en al schoonheid.

Logies in Bhutan bevinden zich op ideale locaties te midden van natuurschoon – in een bos, met uitzicht op een rivier of aan de rand van een dal. De lokale keuken bestaat uit een unieke mix van ongewone en pikante smaken.

Zwitserland

De geest verheft zich bij het zicht op het Alpenlandschap en waar kun je beter wandelen dan in de adembenemende bergen? De gemiddelde hoogte van 1.351 kilometer gaat ver boven veel van de hoogste pieken in andere bergketens. Wie dwaalt door twee regio's met heel verschillende culturen en onderweg drie talen hoort, ervaart gegarandeerd variatie, wildernissen en Zwitserse gastvrijheid. Vanuit Kandersteg voeren stoeltjesliften en gondels je naar bloemrijke paden, heldere meren en watervallen. Kijk over het Lauterbrunnendal, te midden van vijf bergtoppen, eeuwenoude gletsjers en bergketens die eindeloos lijken uit te steken. En hoe kun je je dag beter eindigen dan met een fondue en cornichons, gedompeld in wat chocola?

Nova Scotia, Canada

Donkergroene heuvels en ruwe kustlijnen vormen een geweldige omgeving voor wandelavonturen in dit maritieme pareltje. Diverse paden brengen je naar het hart van het spectaculaire Cape Breton Highlands National Park. Ontdek vanuit Cheticamp, een Acadiaans vissersdorpje dat beroemd is vanwege zijn muziek en gehaakte karpetten, kliftongen met zwevende Amerikaanse zeearenden op grote hoogte. De Saint Lawrencebaai ligt 305 meter lager en leidt tot een uitloop bij North Harbour Beach, waar je op de boot kunt stappen om op zoek te gaan naar walvissen. Wandel door vissersdorpjes met verre Schotse wortels, door afgelegen weilanden, langs steile kusten en over stranden met straatkeien.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Take a hike! Vijf van de prachtigste wandelroutes door Europa
Reizen
16x geheimen van Azië
Reizen
Op reis in 2020? Laat je inspireren door deze foto’s
Reizen
Deze man reed in een elektrische auto naar de andere kant van de wereld
Reizen
Kirgizië: de stilte, de storm & het speelkwartier

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.