Turkmenistan: De hel van Karakum

Dit gapende gat in de Turkmeense bodem doet zijn naam eer aan.

Door Christian de Bruijn
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:56 CET
Foto door Wikimédia Commons

Abnormale natuurverschijnselen worden door de mensheid al snel een mythische naam toebedeeld. De enorme gaskrater van Derweze in het veelal onherbergzame Turkmenistan is hier geen uitzondering op. Sinds 1971 staat dit gapende gat in de kurkdroge maar gasrijke bodem van Karakumwoestijn permanent in lichterlaaie. De gigantische omvang en onheilspellende vlammen tekenen – met name ’s nachts – indrukwekkend af tegen de verder onberoerde omgeving. Wie zich aan de rand waagt, komt oog in oog te staan met een verzengende vuurzee. De demonische naamgeving van de krater valt zo direct op zijn plaats: de Poort naar de Hel.

Foto door National Geographic

Ondergrondse grot gevuld met aardgas

Midden in de Karakumwoestijn, op zo’n 260 kilometer boven de Turkmeense hoofdstad Asjchabad, ligt het dorpje Derweze. Het desolate gebied herbergt een uiterst waardevolle bodemschat: ’s werelds grootste gasvoorraden.

Als geologen in 1971 proefboringen doen, stuiten zij onverwachts op een ondergrondse grot gevuld met aardgas. De grond onder de boortoren stort in, waarna een groot gat in de bodem overblijft. Om ontlading van eventuele giftige gassen te voorkomen, wordt besloten het gas af te branden. Experts verwachten dat het vuur na enkele dagen uit zichzelf dooft, maar niets blijkt minder waar. Sindsdien brandt de krater al meer dan veertig jaar onophoudelijk, en heeft de lokale bevolking deze zijn sinistere maar zeer toepasselijke naam gegeven.

‘Sluiting’ door de lokale autoriteiten

Hoewel de Poort naar de Hel een must see is voor de Turkmeense toerist en jaarlijks veel bezoekers trekt, baart deze de regering een hoop kopzorgen. Het land wil de aardgasproductie in de regio opkrikken, en ziet hierin te veel risico’s in de brandende massa. De verwachting is dan ook dat het zestig meter brede en twintig meter diepe haardvuur binnen afzienbare tijd wordt geblust. Tot die tijd wordt een bezoek aan de Poort naar de Hel warm aanbevolen.

National Geographic deed in november 2013 onderzoek naar en ín de krater. Dit leverde spectaculaire beelden op:

Foto door National Geographic
Foto door National Geographic
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Ontdek 9 onderaardse wonderen in Europa
Vietnam
De magische grotten van Vietnam
Kenia
Kenia: Terug naar het paradijs
Indonesië
5x De mooiste hotels van Indonesië
Spanje
Castilië-La Mancha: Oases in het hart van Spanje

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.