Echte liefhebbers van Italië hebben vast weleens gehoord van de kleinste regio van dit mooie land, Valle d'Aosta. Gelegen in het noorden van Italië in het Alpengebergte bestaat deze regio uit sprookjesachtige gletsjers, meerdere meertjes, Romeinse ruïnes en hoge bergtoppen. Door de diversiteit in omgeving en landschap valt er een hoop te ondernemen en wordt door velen Valle d'Aosta gezien als één van de mooiste natuurgebieden van Europa.

Cultuur snuiven

In de hoofdstad van Valle d'Aosta - Aosta - valt voldoende cultuur te snuiven. Zo vind je hier het (inmiddels vervallen) Romeinse amfitheater, welke te bereiken is via de oostkant van de stad door onder de Arco d’Augusto door te lopen. Deze Arco d’Augusto is de triomfboog die werd gebouwd nadat de Romeinen het Salassi volk hadden overwonnen, de eerste inwoners van Aosta. Dit gebeurde in 25 voor Christus, toen Valle d’Aosta werd binnengevallen door Keizer Augustus en zijn troepen. De Romeinse invloeden zijn nog steeds goed terug te zien in de regio, welke hierdoor ook wel het Rome van de Alpen wordt genoemd.

Naast het Romeinse amfitheater zijn er in Aosta ook onwijs veel forten en kastelen te vinden, waaronder het Fénis kasteel en Forte Di Bard. Daarnaast kan je in een aantal kastelen ook prachtige musea bezoeken. Wil je écht cultuur snuiven dan zijn er in de zomer verschillende muzikale en culinaire evenementen die je kunt bijwonen. Geniet van traditionele muziek, woon de gemaskerde parade bij en proef lokale lekkernijen. Zo is de kastanje een echte delicatesse, staat kaasfondue bijna op elke menukaart en is Malvasia di Nus een geliefde wijn uit de regio.

Wandelen en fietsen

Valle d'Aosta is vanwege de mooie en diverse natuur een perfect gebied om te wandelen, te fietsen, te raften en zelfs te skieen. Zo heb je diverse routes lopen door de Monte Cervino, de Mont Blanc en Gran Paradiso (de hoogste berg van Italië van wel 4.061 meter) waar je uit kunt kiezen. Ook rondom meren als Lago Blu en Lago d'Arpy liggen verschillende routes die je kunt afleggen. De ongerepte omgeving en wilde dieren als gemzen, marmotten en steenbokken zorgen ervoor dat je je ogen uit zult kijken.

Ultiem ontspannen

Dat Valle d'Aosta zo’n diverse omgeving kent zorgt ervoor dat je er zelfs terecht kunt voor ultieme ontspanning. Zonnen op een strandbestemming als Lago di Lugano of een verblijf in één van de wellness hotels, de keuze is enorm. Om welke reden je Valle d'Aosta ook bezoekt, het wordt vast en zeker een onvergetelijke ervaring.