Een ongerept winters landschap met besneeuwde bergtoppen, rustige bossen en eindeloze kilometers aan pistes: dat is Schladming-Dachstein in de winter. Deze regio in Oostenrijk heeft alles wat je nodig hebt voor een perfecte sneeuwvakantie. Maar laat je niet misleiden door de overweldigende rust die de omgeving uitstraalt: achter elke bocht wacht een nieuw avontuur. Maak een nachtelijke skitocht, hang vervaarlijk boven een gletsjer en kijk hoe goed je raak kan schieten tijdens een lesje biatlon.

In SchladmingDachstein kun je ook in het donker de piste op
In Schladming-Dachstein kun je ook in het donker de piste op.
Gregor Hartl

1. Doen: in het donker op de piste

Altijd al eens onder een betoverende sterrenhemel van de berg af willen glijden? In Schladming-Dachstein behoort ook nachtskiën tot te mogelijkheden. Elke avond ligt de drie kilometer lange piste er prachtig geprepareerd bij. Oranje verlichting zorgt ervoor dat je de route goed kan zien, en draagt bij aan een unieke sfeer tijdens het skiën.

Op de hoogste hangbrug van Oostenrijk zweef je boven de Dachsteingletsjer Durf jij het aan
Op de hoogste hangbrug van Oostenrijk zweef je boven de Dachsteingletsjer. Durf jij het aan?
David McConaghy

2. Doen: ‘zweef’ boven een gletsjer

Of je nu gaat om te skiën, om te wandelen of voor een langlaufavontuur: de Dachsteingletsjer heeft voor elk wat wils. De rit met de kabelbaan omhoog is al een ervaring op zich, maar eenmaal boven is het uitzicht werkelijk adembenemend. Op 2700 meter hoogte kunnen bezoekers naast de pistes genieten van een aantal duizelingwekkende uitkijkpunten. Waarschuwing: wie hoogtevrees heeft, slaat deze misschien liever over. Zo is er een uitkijkplatform met een stuk doorzichtige vloer, een honderd meter lange hangbrug en de Treppe ins Nichts. Deze transparante ‘trap naar niets’ hangt pal boven een afgrond. Durf jij de veertien treden af te dalen voor het ultieme uitzicht over de gletsjer?

3. Doen: schiet erop los

Biatlon – de bijzondere combinatie van langlaufen en schieten op een doel – ken je vast van televisie. Deze bijzondere sport is al sinds 1960 een onderdeel van de Olympische Winterspelen. Wil je het zelf eens uitproberen? Dat kan door een bezoek te brengen aan de speciale biatlonbaan in Ramsau am Dachstein. Hier bieden ze een uitgebreid aanbod aan lessen.

4. Doen: yoga op de ski's

Maak je wintersportvakantie ontspannender dan ooit door skiën te combineren met yoga. Yoga versterkt de spieren, activeert het lichaam en traint het coördinatievermogen: dat alles komt maar al te goed van pas wanneer je op de latten staat. Neem na een aantal uren stevig skiën. Een rustmoment met een lesje ski-yoga in het ongerepte sneeuwlandschap.

Geniet van lokale specialiteiten in de berghut SondlAlm
Geniet van lokale specialiteiten in de berghut Sondl-Alm.
Martin Huber

5. Doen: Smullen bij Sondl-Alm

Deze kleine knusse berghut in het Rohrmoos Untertal bereik je via een geprepareerd wandelpad, op langlaufski’s of met de arrenslee. Op de menukaart staat een gerecht van de viersterrenchef Richard Rauch, een van de vele typische 'almgerechten' uit Schladming-Dachstein.