Weelderige bossen, bonte bloemenzeeën en een Italiaanssprekende bevolking – in het kanton Ticino ervaar je Zwitserland als nooit tevoren. Bezoek deze zuid-Zwitserse regio in de lente, als de botanische tuinen volop in bloei staan en de meren schitteren in de zon.

Als je aan Zwitserland denkt, denk je misschien vooral aan sprookjesachtige besneeuwde bergen, knusse skihutten en alpenweiden vol koeien? Toch kom je in het zuidelijke kanton Ticino in een compleet andere omgeving terecht. Van alle Zwitserse regio’s heeft Ticino het mildste klimaat, waardoor de lente hier al vroeg begint. Laat je verrassen door de natuur, het landschap en de atmosfeer in dit unieke stukje Zwitserland dat begroeid is met palmbomen, felgekleurde camelia’s en zelfs een theeplantage. Benvenuti in Ticino!

Ervaar Ticino in bloei in de lente
Ervaar Ticino in bloei in de lente.
Alessio Pizzicannella

1. Verken de landschappen te voet

Met de zuidelijke uitlopers van de Alpen en twee helderblauwe meren is het landschap van Ticino een walhalla voor wandelaars. Duizenden kilometers aan paden voeren over de bergen, langs rivieren en door idyllische dorpjes. Op zoek naar onvergetelijke uitzichten? De wandelroute Giro del ponte Tibetano leidt over een afstand van zo’n acht kilometer de bergen in. Wandel door kastanjewouden naar de stenen huizen van het historische bergdorpje Curzútt. Wie durft, kan op deze wandeling de 270 meter lange Tibetaanse loopbrug Carasc oversteken, die vervaarlijk boven de vallei hangt. Of ben je benieuwd hoe Ticino er tweehonderd miljoen jaar geleden uitzag? Ga dan voor de geo-paleontologische route van Monte San Giorgio. Begin deze tocht bij het fossielenmuseum in Meride, waarna je als amateur-paleontoloog ruim dertien kilometer langs belangrijke vindplaatsen trekt. Download de app HikeTicino voor een overzicht van de mooiste wandelroutes.

In Parco delle Camelie groeien honderden soorten camellias De bloemen staan negen maanden per jaar in bloei
In Parco delle Camelie groeien honderden soorten camellia’s. De bloemen staan negen maanden per jaar in bloei.
Alessio Pizzicannella

2. Ontdek de vele kleuren van Camellia Park

Honderden rode, witte en roze camelia’s sieren een plek in Locarno die de toepasselijke naam Parco delle Camelie draagt. De geur- en kleurrijke sierplanten staan zo’n negen maanden per jaar in bloei en worden verzorgd door ervaren tuiniers. Struin door deze sprookjesachtige bloemenzee en bezoek een van de evenementen die in de lente plaatsvinden in Camelia Park. Eind maart wordt er bijvoorbeeld een festival gevierd dat volledig in het teken staat van de camellia. Dit evenement wordt gevolgd door de Concerti delle Camelie, de Camellia Concerten, in maart en april, een internationaal festival met klassieke muziek.

Dankzij het milde klimaat kan er thee groeien in Ticino
Dankzij het milde klimaat kan er thee groeien in Ticino.
Martin Guggisberg

3. Bezoek Monte Verità: een van de weinige theeplantages in Europa.

Op de Monte Verità, een heuvel die ooit een populaire ontmoetingsplek was voor kunstenaars en filosofen, ligt een van de enige theeplantages van Europa. Dit botanische wonder is mogelijk door het milde microklimaat van de regio en de bijzondere experimenten van de voormalige apotheker Peter Oppliger. Als zelfverklaarde ‘thee-filosoof’ legde hij een plantage aan die in 2005 de eerste oogst van groene thee opleverde. Bezoekers kunnen op de theeplantage van Monte Verità een cursus volgen waarbij ze van alles leren over de theeproductie en de cultuur rond dit gezonde drankje.

De botanische tuin van Parco San Grato biedt een fenomenaal uitzicht over de omgeving
De botanische tuin van Parco San Grato biedt een fenomenaal uitzicht over de omgeving.
Roland Gerth

4. Bewonder Parco San Grato

Hoog op de heuvelrug van Carona, uitkijkend op de Italiaanse Alpen en Lago Lugano, ligt Parco San Grato. Dit park is met name bekend vanwege de botanische tuinen, waarin een indrukwekkende verzameling azalea’s, coniferen en rododendrons groeit. In Parco San Grato liggen verschillende themaroutes, die samen goed zijn voor uren aan wandelplezier. Neem bijvoorbeeld de ‘kunstroute’ voor een wandeling langs de beelden die door het park verspreid staan, geniet van het uitzicht langs de ‘panoramische route’, en verken de ‘botanische route’ om alles te leren over de geuren en kleuren die het park in de lente doen opleven.

Deelnemers aan het Innerwalk Project ervaren de omgeving door een combinatie van dans yoga en meditatie
Deelnemers aan het Innerwalk Project ervaren de omgeving door een combinatie van dans, yoga en meditatie.
Milo Zanecchia

5. Vind rust in de wilde Onsernone-vallei

Bossen, bergmeren, rotsformaties en watervallen: de natuur in de Onsernone-vallei is dan misschien wild, maar veel bezoekers komen juist naar deze plek op zoek naar kalmte. De dorpjes in de vallei – zoals Auressio, Loco en Russo – worden al eeuwenlang bezocht door kunstenaars, schrijvers en natuurliefhebbers. En ook vandaag de dag vinden mensen inspiratie in de prachtige landschappen van de Onsernone-vallei. Michela di Savino begon er het project Innerwalk. Ze leidt groepen naar de mooiste plekjes van de vallei, waar ze hen de natuurlijke omgeving laar ervaren door een combinatie van meditatie, yoga en dans.

Het huis en landgoed van Hermann Arthur Scherrer aan de oevers van Lago Lugano
Het huis en landgoed van Hermann Arthur Scherrer aan de oevers van Lago Lugano.
Milo Zanecchia

6. Ga op wereldreis in Parco Scherrer

Griekse zuilen, een Thais theehuisje en een Egyptische tempel – niet vaak zie je die bouwwerken op een steenworp afstand van elkaar liggen. Maar toch is dat precies wat je kunt verwachten in Parco Scherrer, ook wel bekend als de ‘Wondertuin’, in het Zwitserse plaatsje Morcote. De oorsprong van Parco Scherrer ligt in 1930, toen de textielverkoper Hermann Arthur Scherrer (1881–1956) een huis en landgoed aan de oevers van Lago Lugano kocht. Als fanatiek reiziger en cultuurliefhebber besloot hij grote tuinen aan te leggen op de heuvels rond het huis. Ook plaatste hij er bouwwerken in verschillende architecturale stijlen, waaronder replica’s van bestaande tempels van over de hele wereld. Parco Scherrer is tussen 15 maart en 6 november dagelijks gratis te bezoeken.

Op Grande Isola het grootste van de twee Brissagoeilanden ligt de botanische tuin van het kanton Ticino
Op Grande Isola, het grootste van de twee Brissago-eilanden, ligt de botanische tuin van het kanton Ticino.
Alessio Pizzicannella

7. Botanisch paradijs op de Brissago-eilanden

Wandel door een geurige walm van versie salie en rozemarijn op de natuurrijke Brissago-eilanden. Deze twee eilandjes liggen in het Zwitserse deel van het Lago Maggiore. Op het kleine eiland gaat de vegetatie op natuurlijke wijze haar gang, terwijl op het grootste eiland de botanische tuin van het kanton Ticino ligt. In dit park groeien ruim vijftienhonderd verschillende planten, waaronder een groot aantal subtropische soorten die niet veel voorkomen op het Europese continent. Bewonder er onder meer magnolia’s, Japanse palmbomen, azalea’s, cipressen en goudpapaver.

Kijk hier voor nog meer inspiratie en informatie over de geuren, kleuren en hoogtepunten van de Zwitsers-Italiaanse lente in Ticino.