Ten oosten van Salzburg, grotendeels verspreid over het zuidelijkste puntje van Opper-Oostenrijk, ligt het Salzkammergut. Dit gebied strekt zich uit rond het stroomdal van de Traun, een zijrivier van de Donau, en staat bekend om de vele meren die er vlak bij elkaar liggen. Zeilboten leven zich uit op de uitgestrekte wateren van de Attersee, terwijl zwemsteigers lonken in de kleine natuurmeren als de Irrsee. Wandelaars kunnen dit merengebied tot op de laatste druppel ontdekken op de BergeSeen Trail. Deze tocht verbindt de wandelpaden in het Salzkammergut tot één 370 kilometer lange wandelroute.

Loop de volledige lengte van de BergeSeen Trail langs maar liefst vijfendertig meren van het Salzkammergut. Deze meerdaagse wandeltocht bestaat uit drieëntwintig etappes, die elk eindigen op een plek met voldoende voorzieningen en mogelijkheden om te overnachten. Of maak de ervaring persoonlijker door zelf te kiezen welke etappe je het liefst wil beleven. Ga bijvoorbeeld voor een uitdagend avontuur in het hooggebergte van de Dachstein, maak een ontspannende rondwandeling langs de oevers van de Wolfgangsee of trek van de ene naar de andere almhut in de groene weiden van de Fuschlseeregion. Voor wie moeilijk kan kiezen, zijn hier alvast drie meren om niet te missen op de route van de BergeSeen Trail.

Wandelaars kunnen in het Almtal genieten van dramatische landschappen
Wandelaars kunnen in het Almtal genieten van dramatische landschappen.
Roebl

Wilde natuur van het Almtal

De wildernis van het Almtal is zonder twijfel een van de indrukwekkendste landschappen langs de BergeSeen Trail. Dit rivierdal is een van de dichtst beboste regio’s van Europa en wordt omgeven door de dramatische rotspartijen van het Dode Gebergte. Adem de berglucht in tijdens een wandeling langs de Almsee, een klein meer in de schaduw van de bergen dat vol zit met verschillende soorten forel. Vliegvissers reizen regelmatig af naar deze bestemming om hun hengelkunsten te testen. De Almsee en het omliggende gebied zijn bestempeld tot natuurreservaat vanwege de unieke flora en fauna die er te vinden zijn, waaronder een aantal zeer zeldzame plantsoorten.

Voor elke wandelaar een pad

In een slingerende lus loopt de BergeSeen Trail rond de Attersee, het grootste binnenmeer van Oostenrijk. Het wateroppervlak van dit meer is een populaire bestemming voor zeilers, zwemmers, waterskiërs en peddelsurfers. In de omliggende bossen en bergen is er voor zowel beginners als ervaren wandelaars een geschikt avontuur te vinden. Kinderen hebben er de keuze uit speelse themapaden, waar ze stempels kunnen verzamelen in hun wandelpaspoort. Voor de meest ervaren hikers zijn er tal van paden die de bergen in gaan. Zo klimt de BergeSeen Trail rond de Attersee geregeld via bospaden omhoog naar uitkijkpunten, vanwaar wandelaars genieten van een uitzicht over het meer en de glooiende weilanden die haar omringen.

Vanaf de Schafberg kijken wandelaars uit over de Wolfgangsee
Vanaf de Schafberg kijken wandelaars uit over de Wolfgangsee.
Sebastian Stiphout

Dorpen aan de Wolfgangsee

Lopend over de hellingen van de Schafberg genieten wandelaars van een prachtig zicht op de Wolfgangsee. Zeilschepen en rondvaartboten bewegen heen en weer over het helderblauwe wateroppervlak, dat omringd wordt door ruige bergen en typisch Oostenrijkse dorpen. De BergeSeen Trail loopt onder meer door St. Wolfgang im Salzkammergut, een dorp met een mooie ligging aan het meer. Bezoek hier de Wallfahrtskirche, een eeuwenoude bedevaartkerk met kleurrijke plafondschilderingen. Bij het plaatsje Sankt Gilgen, aan het uiterste westen van het meer, liggen de mooiste stranden van de Wolfgangsee – voor wandelaars is dit dus de perfecte plek om even een verkoelende duik te nemen. Ook vertrekt vanuit dit dorp een kabelbaan naar de Zwölferhorn, een berg van zo’n 1500 meter met verschillende uitkijkpunten en een rijk netwerk aan wandelpaden.

Kijk hier voor meer informatie en inspiratie over de BergeSeen Trail.