Kristalheldere rivieren, spectaculaire watervallen, spiegelende bergmeren en natuurlijke poelen – in het zuiden van Zwitserland neemt smeltwater van de gletsjers en besneeuwde alpenpieken vele vormen aan. Een groot deel van dit water baant zich een weg door Ticino, voordat het via Italië richting de Middellandse Zee trekt. Water is niet weg te denken uit de landschappen van deze Zuid-Zwitserse regio.

Wat betekent dit voor bezoekers? Een grote keuze aan waterpret! Vaar in een kajak door de baai van Lugano, maak een wandeling langs sprookjesachtige watervallen of peddel met een surfplank over het azuurblauwe wateroppervlak van Lago Maggiore. Vijf onmisbare ervaringen in waterland Ticino.

DeVerzascarivierstaat bekend om zijn turquoise water en gekleurde rotsen
De Verzasca-rivier staat bekend om zijn turquoise water en gekleurde rotsen.
Switzerland Tourism / Jan Geerk

1. Spring in het diepe bij de Verzasca-vallei

De Verzasca-vallei, ook wel ‘het groene hart van Ticino’ genoemd, is een populaire bestemming voor wandelaars, mountainbikers, klimmers en andere natuurliefhebbers. Dit ongerepte natuurgebied rond de rivier Verzasca bestaat uit rotsachtige bergen, weelderige bossen en – je raadt het al – heel veel water. De groenblauwe rivier baant zich een weg door kloven verzamelt zich op verschillende plekken in poelen, waar heerlijk gebadderd kan worden.

Doen: de Verzasca-vallei werd beroemd door de James Bond-film GoldenEye. In de epische openingsscène van de film springt James Bond van de 220 meter hoge dam in de vallei. Bezoekers kunnen de scène naspelen door zelf van de Verzasca-dam te bungeejumpen. Durf jij het aan?

Bewoners van de dorpjes rond het Meer van Lugano weten hoe ze moeten genieten
Bewoners van de dorpjes rond het Meer van Lugano weten hoe ze moeten genieten.
Silvano Zeiter

2. La vita è bello rond het Meer van Lugano

Een mediterraan klimaat, een helderblauw wateroppervlak en idyllische dorpjes met een Italiaanssprekende bevolking – wie naar het Meer van Lugano reist, waant zich al snel in Italië. Hoewel uitlopers van het meer inderdaad de grens oversteken, ligt het grootste deel van de waterpartij toch echt in Ticino. Struin door de gastvrije dorpjes aan de oevers van het meer, maak een kajaktocht over het kalme water en laat je inspireren door de ontspannen levensstijl van de lokale bewoners.

Doen: doe je tegoed aan een van de lokale specialiteiten: verse vis van het Meer van Lugano. Gabriella Monfredini Rigiani vangt al van jongs af aan vis uit het water waarnaast ze opgroeide. In haar historische wijnkelder in Melide bereidt ze die vis, samen met andere lokale ingrediënten, tot een fantastische maaltijd – dat smaakt uiteraard het beste met een glas lokale wijn.

Deelnemers aan het Innerwalk Project ervaren de omgeving door een combinatie van dans yoga en meditatie
Deelnemers aan het Innerwalk Project ervaren de omgeving door een combinatie van dans, yoga en meditatie.
Milo Zanecchia

3. Vind rust tussen watervallen en bergmeren

Het water vindt altijd een weg door de reliëfrijke landschappen van Ticino: soms klettert het naar beneden in een waterval, dan weer verzamelt het zich in een van de azuurblauwe Alpenmeren. Maak een wandeltocht door de Piora-vallei voor een duizelingwekkend uitzicht over de vallei met haar spiegelende bergmeren. Of bewonder de watervallen bij Faido, waaronder de 43 meter hoge waterval van Piumogna. Een hangbrug over de kreek biedt wandelaars een fantastisch uitzicht op dit spectaculaire natuurfenomeen.

Doen: bergmeren, bossen en watervallen: de natuur in de Onsernone-vallei is dan misschien wild, maar veel bezoekers komen juist naar deze plek op zoek naar kalmte. Michela di Savino begon er het project Innerwalk. Ze leidt groepen naar de mooiste plekjes van de vallei, waar ze hen de natuurlijke omgeving laar ervaren door een combinatie van meditatie, yoga en dans.

Sup standup paddling is de laatste jaren uitgegroeid tot een razend populaire sport
Sup (stand-up paddling) is de laatste jaren uitgegroeid tot een razend populaire sport.
Nicola Fuerer

4. Suppen op het Lago Maggiore

Wie nog niet weet wat suppen is, heeft de afgelopen jaren onder een steen geleefd. De afkorting voor stand-up paddling verwijst naar een sport waarbij je, staand op een surfplank, over het water peddelt. De populaire activiteit wordt beoefend op de Noordzee en op de grachten van Amsterdam, maar er zijn weinig plekken waar je zo mooi supt als op het Lago Maggiore. Dit gigantische gletsjermeer strekt zich uit over delen van Noord-Italië en Ticino. Peddel over het meer en geniet van het uitzicht op bergen, bossen en idyllische plaatsen als Locarno en Ascona.

Doen: bij Wilson Sup aan het meer van Locarno (direct naast Camellia Park) kun je van half mei tot half september suplessen volgen, of boards en peddels huren om er zelf op uit te gaan – de perfecte combinatie van natuur, work-out en waterpret!

De Brissagoeilanden op het Lago Maggiore zijn volledig begroeid met planten en kruiden
De Brissago-eilanden op het Lago Maggiore zijn volledig begroeid met planten en kruiden.
Enrico Pescantini

5. Botanische belevenis op de Brissago-eilanden

Is suppen niet helemaal je ding? Dan nog is het Lago Maggiore een onmisbare bestemming in Ticino. Te midden van het meer liggen namelijk de natuurrijke Brissago-eilanden. Wandel door een walm van verse salie en rozemarijn op deze eilandjes die volledig begroeid zijn met planten en kruiden. Op het kleine eiland, Isolino, gaat de vegetatie op natuurlijke wijze haar gang, terwijl op het grootste eiland, Isola Grande, de botanische tuin van het kanton Ticino ligt.

Doen: bezoek de botanische tuin van Ticino op Isola Grande. Hier groeien ruim 1500 verschillende planten, waaronder een groot aantal subtropische soorten die niet veel voorkomen op het Europese continent. Bewonder er onder meer magnolia’s, Japanse palmbomen, azalea’s, cipressen en goudpapaver.

Ontdek de rivieren en meren van Zwitserlands Italiaanssprekende regio, en laat je verrassen door hun schoonheid.